Al doilea razboi mondial si Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Lumea avea sa vada ceea ce n ar fi crezut posibil: o serioasa amenintare de invazie a Angliei de catre Germania, drumurile Mediteranei taiate de Axa, in timp ce alianta Japoniei cu dictatorii punea in pericol India, Singapore si chiar Australia. Pana la urma, gratie anticelor virAZtuti de tenacitate, de calm si de curaj, gratie de asemenea sprijinului Statelor Unite, al Rusiei si al miscarilor de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Al doilea razboi mondial si Anglia

Lumea avea sa vada ceea ce n ar fi crezut posibil: o serioasa amenintare de invazie a Angliei de catre Germania, drumurile Mediteranei taiate de Axa, in timp ce alianta Japoniei cu dictatorii punea in pericol India, Singapore si chiar Australia. Pana la urma, gratie anticelor virAZtuti de tenacitate, de calm si de curaj, gratie de asemenea sprijinului Statelor Unite, al Rusiei si al miscarilor de rezistenta din Europa, Marea Britanie va iesi onorabil din acele "guri de infern", mandra de forta sa morala, de unitatea sa, de fidelitatea dominioanelor, dar nelinistita in privinta viitorului si stiind ca, de aci inainte, diplomatia sa traditioAZnala va trebui schimbata in mod radical.

II. La inceputul razboiului avea ca aliati Polonia si Franta, dar nu le putea da un sprijin suficient nici pe uscat, nici in aer. O lunga perioada de paciAZfism slabise potentialul sau de razboi. In aprilie 1940 ea nu pusese inca in stare de lupta decat zece divizii. A trebuit sa vina Churchi 19119k106t ll la putere pentru a da productiei impulsul puternic de care avea neAZvoie. Insuficient sustinuta, insuficient echipata, Polonia nu putuse rezista decat o luna.

Franta, contand pe linia Maginot, pregati un razboi defensiv, dar linia nu acoperea frontiera de nord si aceasta fu trecuta in mai 1940 de catre diviziile blindate ale lui Hitler, care a violat neutralitatea Olandei si a Belgiei. Armatele franco britanice se vazura taiate de bazele lor prin cursa spre mare a carelor de asalt germane. In cateva zile, dezorganizarea proAZdusa de Luftwaffe [1], stapana aerului, de tancurile ce atacau statele majore, inaintand pana in spatele frontului, de milioanele de refugiati care incurcau circulatia pe drumuri deveni atat de mare incat orice contraatac si chiar orice manevra erau imposibile.

III. Atunci, o flota de aproape o mie de vase, de toate categoriile si toate marimile - crucisatoare, pacheboturi, iachturi, barci, salupe -, sosi din AnAZglia la Dunkerque, noaptea, sub o ploaie de bombe, ca sa culeaga ramasitele armatelor aliate. Fura imAZbarcati aproape patru sute de mii de oameni, sub protectia eroicelor divizii franceze, care se sacrifiAZcara pentru a apara orasul de inamic, si a aviatiei de vanatoare britanice, care, de la bazele sale din Anglia, proteja Dunkerque ul. Astfel Anglia isi reAZcupera oamenii, dar nu si echipamentul, care a treAZbuit sa fie abandonat.

Atunci cand Franta, ale carei armate fusesera completamente dezorganizate, semna un armistitiu, Marea Britanie se trezi singura, cu arme invechite, in fata unei amenintari cu invazia. Ea se puse curajos pe lucru, infiinta o noua armata, construi transee si instalatii militare pe toate plaAZjele si falezele sale si pregati ziduri de flacari aliAZmentate de o imensa retea de tevi cu benzina. Nici un moment ea nu fu atinsa de morbul disperarii.

Anglia nu fusese niciodata batuta si nu voia sa creada ca ar putea fi vreodata. Venira in Anglia guvernele in exil din Norvegia, din Belgia, din Polonia, din Cehoslovacia, venise si generalul de Gaulle, impreuAZna cu voluntarii sai, din Franta. Savantii englezi faAZceau minuni si secondau prin inventiile lor marina si aviatia (lupta impotriva minelor magnetice, radaAZrul). Churchill, care se dovedi atunci un ministru de talia lui Pitt, anima eforturile tuturor.

"Batalia Frantei s a terminat; cred ca batalia Marii Britanii este pe cale sa inceapa. De aceasta batalie depinde salvarea civilizatiei crestine... Sa ne intarim inimile ca sa ne indeplinim datoria si sa ne comportam astAZfel incat, daca Imperiul britanic si comunitatea sa de natiuni vor mai dainui mii de ani, oamenii acelor vremuri viitoare sa poata spune: AŠA fost cea mai mareata clipa din istoria lor>>".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.