Al doilea razboi mondial - aspecte generale

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.47

nivel: Gimnaziu

cauzele razboiului

Franta, Regatul Unit si Statele Unite si-au atins obiectivele de dupa razboi. Au redus Germania din punct de vedere militar aproape la zero, si au reorganizat Europa si lumea dupa cum li s-a parut potrivit.
Pe parcursul anilor 20 s-au facut multe tentative de a realiza o pace stabila. Prima dintre ele a fost infiintarea in 1920 a Societatii Natiunilor un f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Al doilea razboi mondial - aspecte generale

cauzele razboiului

Franta, Regatul Unit si Statele Unite si-au atins obiectivele de dupa razboi. Au redus Germania din punct de vedere militar aproape la zero, si au reorganizat Europa si lumea dupa cum li s-a parut potrivit.
Pe parcursul anilor 20 s-au facut multe tentative de a realiza o pace stabila. Prima dintre ele a fost infiintarea in 1920 a Societatii Natiunilor un forum unde statele puteau sa-si lamureasca combaterile.

Puterile de convingere ale ligii erau limitate si multe sanctiuni de nivel moral si economic erau duse la bun sfarsit de membri dupa bunul lor plac. La Conferinta de la Washington din 1921-1922 principalele puteri navale au ajuns la un comun acord ca sa-si limiteze fiecare marina pana la un anumit punct. La pactul de la Paris din 1928 la care au participat 63 de tari incluzand marile puteri, in afara de Rusia, s-a declarat ca disputele dintre ele nu vor mai fi carificate prin razboi ci rezolvate prin „scopuri pasnice”. S-a hotarat ca razboaiele in „legitima aparare” sa faca exceptie.

Hitler la putere

Adolf Hitler, supranumit Führer (conducator) ajuns in fruntea Partidului National Socialist German raspandea prin Germania, o politica nazista care era o forma rasiala a fascismului, aparut mai deverme in Italia. Hitler promitea sa rastoarne tratatul de la Versailles si sa asigure mai mult spatiu vital pentru natiunea germana, pe care el o considera ca membra a unei rase superioare. La inceputul anilor 30 criza mondiala a lovit si Germania.

Partidele care se aflau la putere n-au stiut ce sa faca, ceea ce a dus ca majoritetea voturilor sa fie acordate nazistilor si comunistilor. In 1933 Hitler a devenit cancelar si printr-o serie de miscari politice s-a autoproclamat dictator.
Tratatele dintre Germania Italia si Japonia in perioada dintre 1936 – 1940 a dus la formarea Axei Roma - Berlin – Tokyo. Astfel Axa devenea pactul colectiv dintre acele tari si aliatele lor.

agresiunea germana in Europa

Hitler si-a inceput razboiul de expansiune in Europa odata cu anexarea Austriei, in martie 1938. Avea cale libera: suportul lui Mussolini pe de-o parte, iar pe de alta parte, guvernul britanic si cel francez erau intimidate de actiunea de reinarmare a Germaniei si au acceptat pretentia lui Hitler care spunea ca situatia Austriei tine de politica interna a Germaniei.

In septembrie 1938 Hitler ameninta cu un razboi impotriva Cehoslovaciei, pentru anexarea teritoriului sudet unde traiau circa 3,5 milioane de etnici germani. Prin pactul de la Münhen initiat de britanici, s-a hotarit ca cehii, sub indemnul britani-cilor si al francezilor sa-i cedeze lui Hitler teritoriile sudete cu conditia de a nu fi cucerite alte teritorii cehe. Se credea ca s-a obtinut pacea prin realizarea acestui pact, dar la mai putin de sase luni, in martie 1939 Hitler a ocupat si restul Cehoslovaciei, fara sa intampine mari impotriviri. Hitler ameninta acum Polonia, dar care avea incheiata o alianta cu englezii si care-i promiteau ajutor in caz de invazie.

Hitler stia ca daca va cuceri Polonia si apoi se va indrepta spre vest si va lupta cu fortele aliate, rusii ar putea deschide un nou front la granita cu Polonia, ceea ce ar face ca situatia grmanilor sa se inrautateasca, mai precis razboiul purtat pe doua fronturi ar fi fost pierdut. Astfel, Hitler i-a facut lui Stalin o propunere destul de atractiva. Desi era aliata cu Britania si Franta, URSS trebuia sa ramana neutra. In noaptea de 23 august 1939, la Moscova se incheie pactul germano-rus Ribentropp-Molotov prin care aceste doua puteri au ajuns la un comun acord de a nu se ataca intre ele. Un protocol secret ii dadea lui Stalin mana libera in Finlanda, Estonia, Lituania, estul Poloniei si estul Romaniei.

operatiuni militare

Blitzkrieg-ul
In primele ore ale diminetii zilei de 1 septembrie 1939, armata germana a patruns in Polonia. Pe 3 septembrie fortele aliate declara razboi Germaniei dar nu aveau nici un plan pentru a acorda asistenta polonezilor. Fortele polone au fost pe masura germanilor. Hitler comanda circa 1,5 milioane de soldati plus patru divizii de tancuri iar maresalul polon Eduard Sminglz-Rydz 1,8 milioane de soldati si o divizie de tancuri. Aviatia germana era de ultima generatie, pe cand cea polona era de mult depasita.

Startegia poloneza consta intr-o aparare solida, rigida, a frontierelor prin anticipari ale atacurilor. Germanii au bombardat pozitiile cheie ale polonilor prin atacuri aeriene. Pe 4 septembrie doua armate erau deja mobilizate, una in partea de nord, in estul Prusiei, iar cealalta in sud, in Silezia. Germanii mai trimiteau divizii de tancuri, incarcate in trenuri, catre Varsovia. Acesta era Blitzkrieg-ul (razboiul fulger) care consta in incercuirea rapida a fortelor inamice prin folosirea tancurilor, a aviatiei si a infante-riei mobile.

Intre 8 si 10 septembrie germanii se apropie de Varsovia, unde incercuiesc armata polona la vest de capitala. Pe 17 septembrie Armata Rosie trecea granita poloneza. Practic, pe 20 septembrie intreaga tara era in mainile fortelor germane sau sovietice. Capitularea Poloniei s-a produs in 6 octombrie.

O ofensiva franco-britanica impotriva germanilor le-ar fi dat niste ferestre polonezilor si ar fi lungit razboiul pe acel front. Oricum, pana la sosirea englezilor, ofensiva trebuia intretimuta de fracezi, a caror strategie era de aparare. Fortele aliate erau preocupate sa evite enorma varsare de sange ca si cea care a avut loc in primul razboi mondial. Hitler le-a facut o oferta de pace indiferenta dar tot in acelasi timp, a ordonat generalilor sai sa iceapa atacul impotriva Tarilor de Jos si a Frantei.

Generalii care nu credeau ca ar putea face impotriva Frantei ceea ce au facut impotriva Poloniei, au mai cerut timp, si au insistat ca nu vor putea cuceri decat Olanda, Belgia si coasta franceza a canalului. Pe mare, submarinele germane atacau frecvent navele comerciale, ceea ce a dus la mobilizarea flotei britanice. Atat de putine actiuni au avut loc dupa prima jumatate a lunii octombrie incat ziarele americane numeau aceasta perioada, „razboiul ciudat”.

Razboiul in Scandinavia

Pe 30 noiembrie, Uniunea Sovietica declara razboi Finlandei. Stalin a incercat sa duca si el razboiul fulger dar a esuat. Finlandezii contau pe un razboi in iarna care va veni. Pe de alta parte sovieticii erau prost organizati din lipsa de ofiteri cu experienta. Depasiti cu cel putin cinci la unu finlandezii si-au mentinut pozitiile pana dupa anul nou. Atacul asupra Finlandei a ridicat pareri negative ale restului lumii, la adresa Uniunii Sovietice.

Razboiul sovieticilor se incheie la 8 martie 1940 cu conditia pastrarii independentei Finlandei, dar si cu teritorii anexate. In peninsula Scandinavica mai precis regiuni din Suedia erau cele mai importante resurse de minereu de fier ale Germaniei, care erau transportate pana la porturile din marea Baltica pe caile ferate norvegiene. Drept urmare, enlezii si francezii doreau sa ocupe aceste regiuni, dar problema era ca suedezii si norvegienii au refuzar sa coopereze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.