Al doilea razboi mondial - Asia

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Intre timp, japonezii atacasera spre vest si sud din Peking, intr-o ofensiva care a inceput pe 23 august. Chinezii nu doreau in mod deosebit sa lupte, cu exceptia celor din regiunile muntoase ale provinciei Shansi, unde gherilele comuniste s-au alaturat armatei lui Tchiang Kai-chek. Aici, japonezii au suferit mari pierderi, desi I-au fortat pe chinezi sa se retraga. Pana la sfarsitul anului 1937, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Al doilea razboi mondial - Asia

Intre timp, japonezii atacasera spre vest si sud din Peking, intr-o ofensiva care a inceput pe 23 august. Chinezii nu doreau in mod deosebit sa lupte, cu exceptia celor din regiunile muntoase ale provinciei Shansi, unde gherilele comuniste s-au alaturat armatei lui Tchiang Kai-chek. Aici, japonezii au suferit mari pierderi, desi I-au fortat pe chinezi sa se retraga. Pana la sfarsitul anului 1937, armata japoneza ajunsese pana la Fluviul Galben.Pe 13 decembrie 1937, japonezii au capturat Nankingul, fosta capitala a Chinei.

Trupele japoneze care au ocupat Nankingul au purtat vreme de trei luni o campanie sistematica de toturi, crime, violuri si jafuri.Sute de mii de chinezi au fost ucisi. Atrocitatile sav arsite de japonezi au ramas in istorie sub numele de "Masacrul de la Nanking".
Dupa caderea Nankingului, japonezii au sperat ca Germania va negocia un tratat de pace intre Japonia si China. Tchang Kai-chek si-a anuntat in mod public intentia de a lupta pana la sfarsit, facand astfel imposibila acceptarea vreunor tratative. In primavara anului 1938, japonezii si-au reluat ofensivele in China, urmarind capturarea orasului Hsuchou.

Chinezii le-au provocat japonezilor o mare in frangere la T'aierhchuang, insa generalii chinezi au refuzat continuarea atacului, dand trupelor japoneze posibilitatea regruparii. Japonezii si-au intarit armatele, reusind sa captureze Hsuchou. Dupa aceasta, a urmat caderea orasului Wuhan (in octombrie 1938), noua capitala temporala a Chinei, si a Cantonului, un oras important din sud.
Razboi de uzura

In iarna anilor 1938-39, japonezii au ajuns in impas. Razboiul cu China ii costa 5 milioane $ pe zi, iar armata puternica pe care o trimisesera in China putea detine controlul doar asupra marilor orase din estul Chinei si a unei portiuni de-a lungul principalelor linii de cale ferata. Tchang Kai-chek era constient de incurcatura in care se aflau japonezii si dorea sa intre intr-un razboi de uzura (epuizarea dusmanului prin atacuri repetate).

Chinezii aveau inca o armata de doua milioane de oameni. Japonezii au ajuns la concluzia ca singura cale de incetare a razboiului era sa opreasca transportul de munitii catre armata chineza. In timpul razboiului, japonezii fusesera mult mai bine dotati cu echipament militar, fiind bine aprovizionati cu tancuri si artilerie moderna. In regiunile pe care le conduceau, chinezii nu aveau o industrie care sa poata produce arme necesare desfasurarii unui razboi modern. Cele mai multe echipamente ale lor proveneau din Uniunea Sovietica, SUA si Europa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.