Al Doilea Razboi Mondial in Asia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.68

nivel: Liceu

Cand a izbucnit razboiul in Europa, in septembrie 1939, conducerea politica a Japoniei nu era sigura asupra caii pe care trebuiau sa o urmeze pentru a scapa de China care devenise pentru japonezi un marasm. Doua grupari politice din Tokio luptau pentru directionarea politicii externe a Japoniei. Una, puternic anti-comunista si sustinuta de multi ofiteri ai armatei, era de parere ca Japonia trebuia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Al Doilea Razboi Mondial in Asia

Cand a izbucnit razboiul in Europa, in septembrie 1939, conducerea politica a Japoniei nu era sigura asupra caii pe care trebuiau sa o urmeze pentru a scapa de China care devenise pentru japonezi un marasm. Doua grupari politice din Tokio luptau pentru directionarea politicii externe a Japoniei. Una, puternic anti-comunista si sustinuta de multi ofiteri ai armatei, era de parere ca Japonia trebuia sa atace Uniunea Sovietica, principalul furnizor de arme pentru China.

Cealalta grupare, anti-occidentala si sprijinita de ofiteri ai marinei, sustinea ca Japonia trebuia sa ocupe Malaezia si Indiile de Est Olandeze, teritorii bogate in plantatii de cauciuc si petrol, pentru a asigura Japoniei materiile prime necesare unui razboi de lunga durata cu China. In primavara si vara anului 1939, o mica armata japoneza a fost invinsa de fortele sovietice in Mongolia. In luna august a aceluiasi an, Germania, aliatul apropiat al Japoniei, a semnat un tratat de neagresiune cu Uniunea Sovietica. Aceste doua incidente au discreditat armata japoneza, avantajul fiind acum de partea marinei. In septembrie, japonezii au semnat Tratatul Tripartit cu Germania si Italia. Acesta miscare a stabilit puterile Axei.

Administratia SUA din timpul presedintelui Roosevelt urmarea cu neliniste evenimentele din Asia de Est. Cand Japonia s-a aliat cu Germania nazista si Italia fascista, SUA a trecut de partea Chinei. Cand Japonezii si-au stabilit baze puternice in Indochina Franceza, americanii au interzis exportul de combustibil aviatic si deseuri de metale de calitate superioara spre Japonia. Lista exporturilor interzise s-a marit treptat din septembrie 1940 pana in ianuarie 1941.

Cand japonezii au incercat inlocuirea transporturilor americane prin abordarea olandezilor, presiunea diplomatica americana i-a obligat pe acestia sa le refuze ajutorul. In iulie 1941, Indochina a fost ocupata de japonezi. SUA a blocat finantele Japoniei si a impus un embargo comercial total. Japonezii au incercat negocierea ridicarii embargoului, insa pentru aceasta SUA le-a cerut sa evacueze China. Japonia era gata de razboi.

In 7 decembrie 1941, Flota Americana din Pacific, ancorata in Pearl Harbor, Oahu, a fost bombardata da japonezi. Colonia britanica Malaezia a fost atacata din Thailanda, iar colonia americana Filipine a fost de asemenea invadata. In 15 februarie 1942, trupele britanice din Malaezia s-au predat, urmata in 9 martie de Indiile de Est si in 8 aprilie de Filipine. Japonezii detineau acum controlul asupra Pacificului de est. Aceasta era o realizare militara fara precedent.

Cu toate acestea, incercarea de a scapa dintr-o fundatura, si anume de China, Japonia a intrat cu buna stiinta in alta. SUA era o putere economica de 4 ori mai mare decat Japonia si chiar daca aceasta a intrat in razboi impotriva Germaniei, ii ramaneau inca destule resurse impotriva Japoniei. Japonezii sperau, la fel cum facusera in China, ca o campanie reusita va duce la negocierea unui tratat de pace. Cu toate acestea, americanii, la fel ca si chinezii, nu doreau sa intre in acest joc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.