Al Doilea Razboi Mondial

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

"Casus Beli"(motivul) este actiunea Himler sau simularea atacului statiei de radio din micul orasel Gleivitz (la frontiera germano-poloneza). Hitler da serviciilor secrete germane pregatirea motivului, este pregatita o echipa de condamnati ce sunt adusi acolo imbracati ca polonezi simuland atacul unde s-a sugerat atacarea germaniei de catre polonezi, ceea ce da posibilitatea lui Hitler sa puna in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Al Doilea Razboi Mondial

"Casus Beli"(motivul) este actiunea Himler sau simularea atacului statiei de radio din micul orasel Gleivitz (la frontiera germano-poloneza). Hitler da serviciilor secrete germane pregatirea motivului, este pregatita o echipa de condamnati ce sunt adusi acolo imbracati ca polonezi simuland atacul unde s-a sugerat atacarea germaniei de catre polonezi, ceea ce da posibilitatea lui Hitler sa puna in aplicare "Planul Alb"

Trei armate au declansat operatiunile, doua catre frontiera poloneza si una catre Pomerania orientala. Operatiunea s-a declansat prin atacul aviatiei care a lovit aerodromul, liniile de comunicare, urmat de atacul tancurilor, astfel s-a pornit Blitz Creig-ul (Razboiul fulger). Polonezii sunt surprinsi cand inca incercau sa-si mobilizeze armata din rezerva, aveau foarte multe regimente de cavalerie.
O greseala a polonezilor a fost sispersarea efectivelor asupra liniei de front si in mai putin de trei saptamani, polonia era zdrobita si Varsovia cucerita. La 17 septembrie 1939, trupele sovietice au atacat polonia de la granita sovieto-poloneza, guvernul s-a refugiat in Romania.

Conform intelegerilor dintre Hitler si Stalin, s-a incheiat un nou tratat care impartea polonia, teritoriile vestice poloneze le ia Reichul iar zona Varsovia a fost transformata intr-o regiune condusa de germani, astfel dispare primul stat de pe harta europeana prin razboi.
Reactia celorlalte puteri dupa un avertisment de incetare a ostilitatilor si retragerea trupelor carora nu le-a dat curs, la trei septembrie 1939, ambasadorul Marii Beitanii si Frantei au inmanat declaratia de razboi germaniei. Din pacate cele doua state care si-au mobilizat trupele nu au trecut frontiera germaniei.

Europa va mai cunoaste un razboi in 1939, razboiul ruso-finlandez sau "Razboiul de iarna". Sa datorat pretentiilor lui Stalin asupra unor teritorii finlandeze de la N.La 26 mai 1039 Manilio(zona a URSS) va fi utilizata drept "Casus beli", mass-media a anuntat ca aceasta zona la 300 de m ar fi fost bombardata de artileria finlandeza. Sovieticii mobilizeaza aproape un milion de soldati, unii nepregatiti pentru razboi, fara echipament de iarna, comandati slab pregatiti pentru ca cei cu experienta cazusera politicii de guvernare din armata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.