Aiud, Sighet, Gherla, Jilava, Canalul, Poarta Alba, le-am uitat cu totul - Cine cinsteste memoria victimelor ciumei rosii

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In Romania, dupa intoarcerea armelor de la 23 august, dar mai ales dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, clasa politica, in genere, si-n mod special persoanele care n-au agreat instalarea comunismului, au avut de patimit. Si au patimit, cu varf si indesat, aidoma prizonierilor din lagarele de la Auschvitz, Dachau sau Birkenau. Imediat dupa alegerile din 1946, guvernantii comunisti au [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aiud, Sighet, Gherla, Jilava, Canalul, Poarta Alba, le-am uitat cu totul - Cine cinsteste memoria victimelor ciumei rosii

In Romania, dupa intoarcerea armelor de la 23 august, dar mai ales dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, clasa politica, in genere, si-n mod special persoanele care n-au agreat instalarea comunismului, au avut de patimit. Si au patimit, cu varf si indesat, aidoma prizonierilor din lagarele de la Auschvitz, Dachau sau Birkenau. Imediat dupa alegerile din 1946, guvernantii comunisti au renuntat si la ultimele aparente de democratie in relatiile cu adversarii politici. Incep arestarile masive si apar tortionarii sefi: Ana Pauker, Teohari Georgescu, Nicolae Petrascu, Vasile Luca si multi altii. Ceea ce s-a intamplat ulterior trece cu mult peste imaginatia oricarei persoane.

Floarea intelectualitatii romanesti
,,Noi, educatorii, pedagogii (gardienii penitenciarelo n.r) suntem ca niste doctori. Care sta la capataiul bolnavului si asteapta. Asteapta pana se face bine...ca de nu, o mierleste-n hristosii ma-sii'' (Cel mai iubit dintre pamanteni-regizor Serban Marinescu).

Steinhardt, Noica, Sergiu Al. George, Petre Tutea, Gheorghe Bratianu, Radu Gyr, Al.O.Teodoreanu, Dinu Pillat, Milita Petrascu, Mircea Vulcanescu, S. Acterian, Nichifor Crainic, Ovid Densusianu, V. Voiculescu si alte nume cu sonoritate si de valoare pentru cultura romaneasca au patimit, ani la randul, aiurea prin penitenciarele rosii, unii chiar sfarsind intre cei patru pereti ai celulelor. Floarea intelectualitatii romanesti a fost torturata si apoi rasa efectiv de catre o banda de lachei ordinari. Sa nu mai vorbim si de miile sau chiar zecile de mii de anonimi care au incheiat socotelile cu viata in celebrele ,,locatii de detentie", sub mana unor adevarati calai.

Cine le cinsteste memoria? Motanul Arpagic
,,Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei" a fost gandit si initiat inca din 1992 de catre presedinta Aliantei Civice, Ana Blandiana, si realizat in urmatorul deceniu impreuna cu Romulus Rusan (sotul poetesei, n.r) si o prestigioasa echipa de istorici, arhitecti, constructori si designeri." Este ciudat si paradoxal, si acest lucru doar in Romania se poate intampla, faptul ca Muzeul memorial, inchinat martirilor comunismului, a ajuns sa fie dirijat de... Ana Blandiana, care, pe vremea fostului regim, a dus-o foarte bine, chiar reusind sa calatoreasca pe afara de mai multe ori, lucru greu de realizat pe atunci.

Explicatia e foarte simpla, ,,disidenta" nu a avut nici in clin, nici in maneca de-a face cu rezistenta anticomunista, ci din contra. A fost un supus al comunismului, s-a mulat perfect pe sistem, iar acum se bate cu caramida in piept ca mare eroina in lupta cu ,,ciuma rosie". ,, In noaptea asta uda ca o ploaie/Am scris intaiul cantec comunist/De zece zile toamna se jeleste/Si totusi pe santier nu-i nimeni trist..."(Ploaia, de Ana Blandiana). Lista de poezii cu elogiu direct poate continua.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.