Ai implinit 18 ani

1x punct

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

In intretinerea parintilor
Varsta majoratului nu presupune incetarea obligatiei parintilor de a-si intretine copiii. Legislatia romaneasca si practica judecatoreasca au statuat dreptul copiilor de a primi intretinere din partea parintilor chiar si dupa implinirea varstei de 18 ani, pana la 25 de ani, in conditiile in care urmeaza o forma de invatamant acreditat.

In ceea ce p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ai implinit 18 ani

In intretinerea parintilor
Varsta majoratului nu presupune incetarea obligatiei parintilor de a-si intretine copiii. Legislatia romaneasca si practica judecatoreasca au statuat dreptul copiilor de a primi intretinere din partea parintilor chiar si dupa implinirea varstei de 18 ani, pana la 25 de ani, in conditiile in care urmeaza o forma de invatamant acreditat.

In ceea ce priveste reglementarea legala a adoptiei (O.U.G. nr. 25 din 1997), se prevede ca o persoana poate fi adoptata, de regula, pana la implinirea varstei de 18 ani; o persoana majora poate fi adoptata numai de persoana sau familia care a crescut-o si in perioada cat a fost minora.

Angajat in munca
Codul Muncii prevede masuri de protectie speciala pentru persoanele care nu au implinit varsta de 18 ani si sunt angajate in munca. Asadar, aceasta limita de varsta nu reprezinta un obstacol in stabilirea unor raporturi de munca de catre tinerii dornici sa aiba propriile surse de venit.

Cel mai important efect al majoratului este, insa, dobandirea capacitatii depline de exercitiu, adica a aptitudinii de a dobandi si exercita drepturile civile si de a-si asuma si executa obligatiile civile prin incheierea (personal si singur) a tuturor actelor juridice civile.

Sunt lipsite de capacitate de exercitiu persoanele puse sub interdictie si minorii care nu au implinit varsta de 14 ani. Ei pot efectua acte juridice prin reprezentantii lor legali.

Dupa implinirea varstei de 14 ani, minorii dobandesc o capacitate restransa de exercitiu, care le permite sa incheie personal, singuri sau cu incuviintarea prealabila a ocrotitorului legal, anumite acte juridice. Astfel, minorii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani pot incheia singuri, fara incuviintare, numai acte de conservare a patrimoniului lor; actele de administrare a bunurilor se fac de catre acesti minori numai cu incuviintarea prealabila a parintilor (de exemplu, inchirierea unui bun).

Pentru incheierea unor acte juridice de dispozitie, privitoare la patrimoniul minorilor cu o capacitate restransa de exercitiu (instrainarea bunurilor, grevarea de sarcini a acestora, renuntarea la drepturi etc.) este necesara incuviintarea prealabila a ocrotitorului legal si autoritatii tutelare. Un aspect important in acest sens, referitor la patrimoniul minorului, este acela al dobandirii de bunuri imobile.

Actul juridic prin care o persoana lipsita de capacitate de exercitiu dobandeste dreptul de proprietate asupra unui imobil va fi incheiat in numele minorului de catre reprezentantul sau legal, care va arata insa calitatea de proprietar al minorului. In cazul persoanelor cu capacitate restransa (14-18 ani), actul de dobandire a unui imobil va fi incheiat de catre minor, asistat de reprezentantul legal.

Asadar, actele de instrainare a bunurilor aflate in patrimoniul minorilor sunt reglementate mult mai restrictiv, in sensul ca ele necesita si acordul autoritatii tutelare. Explicatia este aceea ca, in cea mai mare parte a cazurilor, actele juridice de dobandire a unor imobile de catre minori reprezinta o modalitate de ajutor oferita copiilor de catre parinti, din resursele financiare ale acestora.

Instrainarea acestor bunuri reprezinta insa o cale de micsorare a patrimo-niului minorilor, care le poate crea acestora prejudicii. Exista acte juridice interzise minorului cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, anume efectuarea de donatii si garantarea obligatiilor altuia (art. 133 din Codul Familiei).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.