Ahimsa - principiul non-violentei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Vom repeta apoi mental de 7 ori ideea forta "Astazi voi face numai bine tuturor" si ii vom cere launtric lui Dumnezeu Tatal sa ne sustina in acest demers. Vom urmari sa respectam pe parcursul zilei ahimsa, din ce in ce mai bine in fiecare zi.La sfarsitul zilei vom relua mental rapid evenimentele zilei, constientizand momentele in care nu am fost la inaltime din punct de vedere al practicii ahimsa,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ahimsa - principiul non-violentei

Vom repeta apoi mental de 7 ori ideea forta "Astazi voi face numai bine tuturor" si ii vom cere launtric lui Dumnezeu Tatal sa ne sustina in acest demers. Vom urmari sa respectam pe parcursul zilei ahimsa, din ce in ce mai bine in fiecare zi.La sfarsitul zilei vom relua mental rapid evenimentele zilei, constientizand momentele in care nu am fost la inaltime din punct de vedere al practicii ahimsa, dar si progresele pe care le-am facut (mai ales atunci ne vom felicita pentru aceasta).

Prima dintre cele zece reguli de yama si niyama, ahimsa, inseamna literar non-violenta, sau altfel spus imperativul de a nu face rau. Dar chiar de la inceput, in lumina legii rezonanatei, trebuie sa precizam faptul ca a nu face rau se traduce, de fapt, ca necesitatea de a face numai bine, tuturor. Daca intelegem la modul profund faptul ca raul este absenta binelui, vom intelege atunci si ca este complet nepractic sa ne propunem sa respectam ahimsa doar printr-o ipotetica abtinere de la "a face rau". In realitate a respecta ahimsa implica "a face bine".

Insusi faptul de a netransforma spiritual, de a cauta sa fim permanent un releu prin care sa se manifeste in jurul nostru fortele divine, de a radia in jurul nostru iubire, bunatate, frumusete, bucurie si calm, reprezinta o maniera minunata de a pune in practica non-violenta.

Agresivitatea se naste din teama
O cutremuratoare prejudecata contemporana ii face pe multi oameni sa considere ca bunatatea este sinonima cu prostia.Realitatea este ca bunatatea este asociata cu starea de intelepciune.Majoritatea yoghinilor au reusit probabil sa isi elimine tendinta de a face rau fizic altor fiinte sau chiar vietati (plante, animale). Pentru a respecta corect ahimsa, ei vor trebui sa urmareasca in continuare sa elimine in totalitate orice urma de agresivitate din fiinta lor.

Pentru aceasta, un prim pas este constientizarea tendintelor agresive si intelegerea faptului ca agresivitatea apare intotdeauna pe un fond de slabiciune, teama, nesiguranta. La modul ideal, un yoghin careaatins oerfectiunea in punerea in practica a lui ahimsa este capabil ca, intotdeauna, indiferent de situatie sau de conjuncturi, sa raspunda la rau cu bine, in mod spontan.

A face bine inseamna a nu face rau
O alta prejudecata contemporana este aceea ca fiintele care nu riposteaza agresiv atunci cand sunt slabe.Realitatea este ca doar acele extrem de rare fiinte umane care sunt extraordinar de puternice in bine pot manifesta pot manifesta cu adevarat ahimsa. Agresivitatea se poate disimula in fiinta noastra si sub forma supararii, resentimentelor sau a ranchiunei. Indolenta si indiferenta, nepasarea cu alte cuvinte, reprezinta si ele o incalcare a lui ahimsa.

Fermitatea insa, atunci cand ne sustinem punctul de vedere, cand ne aparam pe noi insine sau pe altii de anumite agresiuni, nu reprezinta o incalcare a lui ahimsa. Iubitorii de discutii intelectuale sterile ar putea specula la nesfarsit pe aceasta tema, dar yoghinii prefera o abordare practica, fundamentata pe cunoasterea profunda a legii rezonantei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.