Ahile

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Iliada lui Homer este cea mai cunoscuta relatare a faptelor lui Ahile din timpul razboiului troian. Epopeea homerica acopera doar cateva saptamani din cadrul razboiului si nu prezinta moartea lui Ahile. Incepe cu retragerea din lupta a lui Ahile, dupa ce acesta s-a simtit dezonorat de Agamemnon, comandantul aheilor. Agamemnon luase ca sclava cu ceva timp in urma pe Chriseis. Chrises, tatal acestei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ahile

Iliada lui Homer este cea mai cunoscuta relatare a faptelor lui Ahile din timpul razboiului troian. Epopeea homerica acopera doar cateva saptamani din cadrul razboiului si nu prezinta moartea lui Ahile. Incepe cu retragerea din lupta a lui Ahile, dupa ce acesta s-a simtit dezonorat de Agamemnon, comandantul aheilor. Agamemnon luase ca sclava cu ceva timp in urma pe Chriseis. Chrises, tatal acesteia, l-a rugat pe Agamemnon sa ii returneze fata, dar rugamintile i-au fost refuzate, iar Apollo a trimis asupra aheilor ciuma. In cele din urma Agamemnon a renuntat la Chriseis, dar si-a luat in schimb alta sclava, pe Briseis, care ii apartinea insa lui Ahile. Simtindu-se jignit de acest lucru Ahile a refuzat sa mai comande armata mirmidonilor.

Sperand sa isi mentina gloria chiar si in absenta sa din lupta, Ahile i-a cerut mamei sale Thetys sa il convinga pe Zeus sa ii lase pe troieni sa impinga armata greceasca inapoi spre mare si astfel sa domine lupta. Troienii, condusi de Hector, au reusit sa ajunga la corabiile grecesti si sa distruga o parte din ele. Deoarece grecii se aflau aproape de o infrangere grea, Ahile a ingaduit prietenului sau cel mai bun, Patrocle, sa conduca armata mirmidonilor in lupta si sa foloseasca propria-i armura. Patrocle a reusit sa ii impinga pe troieni dincolo de ziduri insa a fost ucis de Hector inainte de a putea patrunde in Troia.

Ahile a suferit dupa prietenul lui si a tinut in cinstea acestuia multe jocuri funerare. Fiind hotarat sa intre in lupta a facut rost de o noua armura la Hefaistos, cu ajutorul mamei sale, deoarece cea pe care i-o daduse lui Patrocle fusese luata de Hector. Reintrand pe campul de lupta Ahile a omorat o multime de dusmani, fiind mereu dornic sa isi razbune prietenul. El chiar s-a luptat cu zeul raului Scamandru - Xanthos - , care fusese infuriat de faptul ca Ahile ii murdarise apele cu oamenii pe care ii omorase. Zeul a incercat sa il innece pe Ahile, dar a fost oprit de Hera si Hefaistos.

Dupa ce ii alunga pe troieni in spatele zidurilor, Ahile il intalni pe Hector si il urmari de trei ori in jurul zidurilor Troiei, pana cand zeita Atena, luand forma fratelui printului troian, Deifobos, il convinse pe Hector sa il infrunte fata in fata pe Ahile. Eroul mirmidon il invinge pe Hector, il ucide, il leaga de carul sau de lupta si il trage in jurul campului de lupta timp de treisprezece zile. Cu ajutorul zeului Hermes, Priam, tatal lui Hector, merse la cortul lui Ahile si il convinse pe acesta sa ii dea trupul fiului sau pentru a-i organiza ritualurile funerare. Ultimul pasaj din Iliada este cel al funeraliilor lui Hector.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.