Agricultura si cresterea animalelor

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.50

nivel: Liceu

1)Tropicala

Când europenii au descoperit ținuturile îndepărtate, ei au găsit multe culturi exotice. Grabiti sa le exploateze, ei au pus rapid la punct un sistem comercial care a dezechilibrat drastic balanța ecologica si economica a multor tari cu economie agrara.

Inca de la începutul anilor 1500, aventurierii portughezi si spanioli, urmați de britanic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agricultura si cresterea animalelor

1)Tropicala

Când europenii au descoperit ținuturile îndepărtate, ei au găsit multe culturi exotice. Grabiti sa le exploateze, ei au pus rapid la punct un sistem comercial care a dezechilibrat drastic balanța ecologica si economica a multor tari cu economie agrara.

Inca de la începutul anilor 1500, aventurierii portughezi si spanioli, urmați de britanici, olandezi, francezi si germani, au început colonizarea suprafețelor vaste situate la tropice. In Europa a crescut mult cererea pentru produsele care proveneau doar din regiunile tropicale sau sub-tropicale, printre care condimentele si băuturile. Se cereau si materiale pentru industrie, cum ar fi bumbacul sau cauciucul.

Prelucrarea ulterioara si exportul unor mărfuri atât de valoroase au stimulat mult dezvoltarea comerțului mondial, atât in domeniul alimentar, cat si al materiilor prime. Cererea pentru produse ca bumbacul sau cauciucul a dus la schimbarea caracterului agriculturii in tarile tropicale, mai ales atunci când terenurile destinate agriculturii de subsistenta erau înlocuite cu cele comerciale. In 1519, de exemplu, conchistadorul spaniol Hernan Cortes a gustat o băutura numita xocolatl ( ciocolata) la curtea lui Montezuma, regele aztec al Mexicului. Cortes a importat băutura in Europa unde a devenit foarte populara.

Arborele de cacao creste in stare sălbatica in regiunile tropicale ale Americii de Sud. Conchistadorii au sutinut cultivarea acesteia in toata America Centrala si de Sud si in Sud-estul Asiei. In urma cu aproximativ 100 de ani, cacaoa a ajuns pana in Africa de Vest, care astăzi produce cam jumătate din recolta mondiala. In Africa de Vest principalii producători de cacao sunt micii plantatori. In anumite regiuni micii acționari tarani au jucat un rol foarte important in agricultura tropicala. Un alt eveniment de mare însemnătate a fost evoluția noilor sisteme de administrare introduse la tropice de europeni.

Printre cele mai importante dintre aceste scheme au fost plantațiile, realizate pentru a produce recolte vandabile, pentru comercializare sau pentru barter, si nu doar pentru alimentarea familiei fermierului. Pe plantații lucrau fie muncitori din zona, platiti cu salarii, fie sclavi. Aceste ferme erau organizații destul de independente. Pe ele se planta hrana necesara pentru muncitori, si importau personal, echipament si specialiști din tarile de baștina.

Plantațiile sunt de obicei întinse, intre 100 si 20.000 de hectare. După încetarea colonizării noile guverne au impartit vechile plantații in unitati mai mici si au distribuit pamantul printre tarani care adesea au continuat sa cultive recolte comerciale alături de cele destinate hranei de subzistenta. In unele regiuni, proprietarii plantațiilor si-au vândut plantațiile unor investitori străini sau unor companii multinaționale care adesea angajau administratori sau muncitori locali. Unele plantații au fost practic închiriate de arendași.

Altele ca cele din Cuba, au devenit ferme de stat cu muncitori platiti de guvern.

Recoltele pentru comercializare includ recoltele anuale- bumbacul, iuta, orezul si tutunul, dar si recoltele perene- bananele, trestia de zahar care cresc vreme de mai mulți ani. Arbuștii pereni sunt cei de cafea sau de ceai, iar arborii pereni sunt cei de cacao si doua tipuri de arbori care produc uleiuri alimentare, cocotierul si palmierul. La scara mondiala orezul este cultura predominant tropicala, deși aproape întreaga producție de orez este destinata consumului domestic. Cea mai mare parte a celorlalte culturi comerciale, cum ar fi cafeaua si trestia de zahar, este destinata exportului.

Trestia de zahar este o cultura perena care se cultiva in regiunile tropicale si cele sub-tropicale nesupuse inghetului. Ea se maturizează in 12-15 luni si este productiva, de obicei, vreme de 4-6 ani. Zaharul a reprezentat unul dintre cele mai importate produse de export. In secolele 16-18 a făcut parte din comerțul triunghiular prin care vasele transportau sclavi din Africa in America, zahar din Americi către Europa si bunuri manufacturate din Europa către Africa. Cafeaua provine din doua specii principale Coffee Arabica si Coffee robusta.

Cafeaua de cea mai buna calitate arabica-ușoara, se cultiva in ținuturile înalte din America Centrala, de asemenea in Columbia, Kenya si Tanzania. Traiul producătorilor de cafea depinde de comerțul mondial. Din totalul producției mondiale de cafea, aproximativ 75% sunt destinate exportului. Administrarea unei plantații necesita investiții mari dar si forta de munca. Multe plantații sunt de monocultura, adică produc o singura cultura. Monocultura unor recolte cum ar fi cele de cafea, zahar si ceai duc la o scădere rapida a fertilitatii solului. Ca urmare, producția de acest gen necesita mari cantitati de fertilizatori
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.