Agricultura ecologica

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Agricultura durabilă este și o problemă de educație, în spiritul respectării naturii și a cunoașterii tradițiilor. în condițiile acestor moșteniri de cunoștințe teoretice și practice, agricultura ecologică, în toate curentele sale, propune actualizarea metodelor tradiționale verificate timp de secole și îmbinarea lor cu metodele moderne. în scopul menținerii și creșterii potențialului productiv na[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agricultura ecologica

Agricultura durabilă este și o problemă de educație, în spiritul respectării naturii și a cunoașterii tradițiilor. în condițiile acestor moșteniri de cunoștințe teoretice și practice, agricultura ecologică, în toate curentele sale, propune actualizarea metodelor tradiționale verificate timp de secole și îmbinarea lor cu metodele moderne. în scopul menținerii și creșterii potențialului productiv natural al solului.

Au existat trei mari curente care și-au lăsat amprenta în agricultura ecologică de azi:
A "Rudolf Steiner și agricultura bio-dinamică"
In anul 1924 filozoful austriac Rudolf Steiner, elev ai lui Goethe, lansează principiile '"agriculturii biodinamice".Spre sfârșitul vieții, Rudoif Steiner își exprimă conceptele și orientările despre și pentru agricultură, propunând o agricultură "subtilă'' care ține cont de diversitatea "comunităților vegetale" și de ciclurile de viață ale acestora.

Este primul om care a intuit noțiunea de "ecosistem". Sistemul preconizat de el a fost perfecționat și completat de un discipol al său Dr. Pfeiffer. Datorită activității acestuia agricultura biodinarnică este bine reprezentată în Germania, Elveția, Austria, Franța, Italia, Marea Britanie, S.U.A., în țările nordice precum și in unele țări din lumea a treia.

B. "Sir A. Howard și agricultura organică"
Sir A. Howard a lucrat timp de 40 ani în India, în direcția rezolvării problemei alimentare. El a . reevaluat sistemele agricole tradiționale și a pus la punct tehnologii mai puțin costisitoare dar cu exigențe în muncă. Howard a încercat să generalizeze agricultura taraneasca în Anglia, începând încă din anii 1940-1945, iar în concepția sa fertilizarea organică a solului, puțin costisitoare, este singura capabilă să întrețină capacitatile de productie ale solului.

A.Howard este la originea mișcării anglo-saxone de agricultură organică și a "ASOCIAȚIEI SOLULUI”. El a preconizat compostarea materiei organice pe platforme, procedeul ÎNDORE - descris în lucrarea sa "Testament agricol", și care influențează creșterea rezistenței culturilor la paraziți numai fertilizând solul cu acest compost.

C. "RUSH-MULLER și agricultura biologica"
În plină expansiune industrială, profesorul elvețian Rush, evaluează caracterul limitat al resurselor omenirii. A căutat și a găsit bazele științifice ale unei noi agriculturi care să asigure subzistența populație: fără a afecta potențialul productiv al agriculturii și care se bazează exclusiv pe resurse reciclabile.
Pentru a menține humusul, care este principala bogăție agricolă, el propune un compostaj de materie organică proaspătă la suprafața solului care nu trebuie încorporată decât după fermentare.

În 1932 dr. Muller (biolog) pune la punct o metodă de agricultură biologică după teoriile lui Rush, astfel încât în 1948 metoda Rush-Muller a fost extinsă în agricultură și se creează "Cooperativa Muller"'. Această metodă este practicată și astăzi mai ales în Elveția și Austria. Anterior au fost prezentate trei curente privitoare la un alt fel de agricultură decât cea intensiv industrializată practicată curent pe suprafețele cele mai mari.

Din cele prezentate s-au desprins trei noțiuni, ca denumiri, respectiv:
- agricultura biodinamică - (R. Steiner) - ce presupune înlocuirea îngrășămintelor minerale cu compostul de gunoi de grajd, produs pe cale aerobă, și propune tratamente cu preparare biodina-mizatoare care ridică nivelul fertilității solului, asigură recolte agricole corelate cu starea soiului și cu climatul, mărește rezistența plantelor la boli și dăunători și nu strică echilibrul ecologic;
- agricultura organică (sir A. Howard) - practicată in Anglia și S.U.A.- se bazează pe fertilizarea solului cu composturi organice, inclusiv cu dejecții animaliere sau reziduuri urbane;
- agricultura biologică - (Rush-Muller) - presupune păstrarea materiei organice la suprafața solului,care nu trebuie încorporată decât după fermentare, iar cu ajutorul microorganismelor se menține un nivel corespunzător de humus.

Cele trei denumiri se raportează Ia o agricultură alternativă, care refuză în esență chimizarea, fiind opusă agriculturii intensiv-industrială. Existența numeroaselor concepte privitoare la denumirea agriculturii alternative au dus la unele controverse și în final nu s-a stabilit încă o denumire acceptată de specialiștii în domeniu, pentru condițiile din țara noastră. Measnicov M. (1999) încearcă să prezinte semnificația corectă a termenilor utilizați, conform Micului Dicționar Enciclopedic (1972) și din Dicționarul Limbii Române Contemporane (1980).

Lucrarea încearcă să înscrie tendințele actuale și necesitatea obținerii unor produse agricole curate de poluanți, fără manipulări genetice etc, sub denumirea generală de „agricultură ecologica".
Autorul caută să stabilească termenii corecți pentru:
- denumirea produsului agricol curat;
- denumirea și tendințele tipului de cultură;
- tipurile de exploatații agricole.
Explicația termenilor se raportează la:
- organic - care ține de structura, esența, de funcțiile unui organ sau ale unui organism, care este alcătuit din C și H uneori și din alte elemente (O, N etc);
- biologic - care aparțin vieții sau biologiei și se raportează la viață sau biologie.
Pentru produsele agricole obținute prin tehnologii strict controlate sau prin noi tehnologii se folosesc termenii:
- naturale - opusul fiind artificiale, dar termenul nu este corect deoarece indiferent de tehnologie produsele sunt „naturale";
- organice — opusul fiind anorganice, termenul este de neconceput deoarece toate produsele agricole, chiar și resturile sunt organice, adică produse de către organisme;
- biologice - opusul fiind nebiologice sau minerale, dar care produse obținute de la microorganisme, plante sau animale nu sunt biologice?;
- ecologice . opusul fiind neecoiogice, deci curate în sensul actual al noțiunii de ecologic, neîngrășate chimic, nepesticidate, nemanipulate genetic, fără surplus de radiații etc. .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.