Agricultura

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Suprafata agricola reprezinta 62% din suprafata totala a fondului funciar (fata de 43% in Uniunea Europeana, de exemplu), alte 28% sunt ocupate de paduri si terenuri cu vegetatie forestiera, 4%- ape si bati, 4% - constructii, drumuri si cai ferate si 2% - alte suprafete. Din suprafata agricola a tarii, 39% este pamant arabil, 14% este ocupat de pasuni, 7% de fanete, 1% - vii si pepiniere viticole[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agricultura

Suprafata agricola reprezinta 62% din suprafata totala a fondului funciar (fata de 43% in Uniunea Europeana, de exemplu), alte 28% sunt ocupate de paduri si terenuri cu vegetatie forestiera, 4%- ape si bati, 4% - constructii, drumuri si cai ferate si 2% - alte suprafete. Din suprafata agricola a tarii, 39% este pamant arabil, 14% este ocupat de pasuni, 7% de fanete, 1% - vii si pepiniere viticole, 1% - livezi si pepiniere pomicole.

Pe un locuitor, in Romania revin 0,41 ha de teren arabil, iar in UE, 0,20 ha teren arabil. Dupa suprafata arabila, Romania ocupa locul al cincilea intre primele 20 de tari europene, iar dupa suprafata amenajata pentru irigat, locul al doilea!Solurile de calitate ridicata (de exemplu, cernoziomul), au o pondere ridicata in totalul terenurilor arabile. Dupa clasa de pretabilitate (aptitudinea terenului pentru o anumita folosinta agricola cu randament optim), incadrarea terenurilor agricole este urmatoarea: clasa I - 1%; clasa a II-a - 15%; clasa a III-a - 21%; clasa a IV-a - 24% si clasa a V-a - 39%.

Romania dispune de un potential arabil superior multor tari europene. Predominanta este insa folosirea extensiva a pamantului! Datorita preturilor prea mari ale lucrarilor agricole si veniturilor mai mult decat modeste ale taranilor, numeroase terenuri arabile apartinand taranilor au ramas insa necultivate! La inceputul mileniului al treilea, Romania este din nou considerata o tara agrara, in care cca 40% din populatia activa este ocupata in acest sector economic important. Ca urmare a aplicarii prevederilor Legii nr. 18 din 1991, privind restituirea suprafetelor de pamant posesorilor acestora, pana la limita a 10 ha, Romania a devenit tara cu agricultura cea mai faramitata din Europa.

Faramitarea proprietatilor a ajuns sa fie aproape egala cu cea interbelica; 71,2% din proprietati au intre 0 si 3 hectare si doar 0,3% sunt mai mari de 10 hectare.Legea 18 a produs cea mai proasta structura agrara de dupa 1907. Prin Legea nr. 18 din 1991, mai mult de 70% din suprafata agricola a tarii a fost diseminata in 3,1 milioane gospodarii, dintre care doar 28% au o suprafata de peste 3 ha. Structura fondului funciar agricol pe sectoare de proprietate se prezinta astfel: 70,6% - sectorul privat; 11,7% - sectorul de stat si 17,7% sectorul public (detinut de primarii sau pasunile comunale).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.