Agresivitatea intre inascut si dobandit

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.89

nivel: Facultate

In tezele emise de Konrad Lorenz,unul dintre initiatorii de seama a acestei abordarii etologice, agresivitatea este vazuta ca o forma de adaptare la pericolele din jur. De-a lungul timpului, agresivitatea a condus la supravetuirea acelor specimente dotate cu caracterisiticile necesare de a-si invinge sau de a-si supune adversarii. Astfel, comportamentul agresiv isi are radacinile in adaptarea fil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agresivitatea intre inascut si dobandit

In tezele emise de Konrad Lorenz,unul dintre initiatorii de seama a acestei abordarii etologice, agresivitatea este vazuta ca o forma de adaptare la pericolele din jur. De-a lungul timpului, agresivitatea a condus la supravetuirea acelor specimente dotate cu caracterisiticile necesare de a-si invinge sau de a-si supune adversarii. Astfel, comportamentul agresiv isi are radacinile in adaptarea filogenetica la din mediul inconjurator.

Deci adeptii acestei teorii sunt de parere ca agresivitatea este o trasatura la nivelul instinctelor, dar nu este dobandita pe parcurs.
O alta origine controversa teoriei etologice a acestei trasaturi putem considera climatul familial in care se dezvolta copilul in perioada de prepubertate si pubertate, dupa parerea Nataliei Perciun, in articolul "Rolul stilurilor educationale in formarea personalitatii copilului" ea afirma ca climatul familial conflictual dezvolta la copil agresivitatea, ura fata de unul dintre parinti, neincrederea in sine, dorinta de a se razbuna pe ei, uneori minorul comite infractiuni numai pentru a fi in centrul atentiei si de a-si impune parintii sa colaboreze in solutionarea problemelor create de el.

La fel si comportamentistii sustin ca agresivitatea este un comportament invatat, dezvoltat in urma experientelor din viata, fie prin imitatie, fie prin conditionare. Ei sustin faptul ca nu ne nastem agresivi, ci devenim agresivi in urma contactului cu diverse evenimente care ne modeleaza comportamentul. Invatarea prin model este procesul prin care are loc imitarea unor comportamente la persoanele de referinta : familie, educator sau alte persoane importante pentru imitator. Sociologul Gabriel Trade considera ca imitatia este elementul esential al societatii, iar frecventa cu care este observat un anumit comportament in mediul inconjurator contribuie la cresterea sau scaderea imitarii acelui comportament.

Astfel contactul oamenilor cu evenimente agresive faciliteaza cresterea propriei agresivitati.In sprijinul teoriei agresivitatii ca trasatura dobandita este adus si principiul conditionarii operante. Conform acestui princiupiu, un comportament tinde sa se repete daca consecintele au fost placute, si tinde sa scada in frecventa daca consecintele au fost neplacute. Conditionarea operanta este intalnita sub denumirea "legea efectului".

O alta parere expusa in articolul "Influenta agresivitatii angajatilor asupra climatului organizational " este anume ca persoanele cu un comportament agresiv sunt de regula nesigure, nu foarte sociabile si fara capacitati empatice deosebite. Ele exteriorizeaza aceasta insecuritate, gasind satisfactie in a ataca si minimaliza oamenii capabili din jurul lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.