Agresivitatea copiilor din ziua de azi

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.93

nivel: Liceu

Este greu sa suporti agresivitatea, ba chiar sa stimulezi exprimarea ei, chiar si cu scopul nobil de a ajuta copilul sa se elibereze de ea. Si de ce sa nu vorbim si despre vinovatie? Pe care copilul o traieste puternic dupa manifestarile sale violente si efectele lor. Cum sa deculpabilizezi propriul copil sau elev spunandu-i: "Nu-i nimic daca ai injurat!", "Foarte bine ca ai batut cainele, o merit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agresivitatea copiilor din ziua de azi

Este greu sa suporti agresivitatea, ba chiar sa stimulezi exprimarea ei, chiar si cu scopul nobil de a ajuta copilul sa se elibereze de ea. Si de ce sa nu vorbim si despre vinovatie? Pe care copilul o traieste puternic dupa manifestarile sale violente si efectele lor. Cum sa deculpabilizezi propriul copil sau elev spunandu-i: "Nu-i nimic daca ai injurat!", "Foarte bine ca ai batut cainele, o merita!". Astfel ca ajungem sa ne dam seama cat de dificila este abordarea manifestarilor agresive si ca, de multe ori, in incercarea de a remedia situatia nu reusim decat s-o inrautatim.

Caci sursele violentei nu sunt intotdeauna constiente sau acceptabile.
Violenta este uneori o forma de aparare
Ne este greu sa recunoastem ca am fost violenti cu copilul sau sa facem legatura intre certurile din familie si comportamentul sadic al copilului fata de animale. E mai usor sa spunem: "Copiii sunt violenti pentru ca asta vad la televizor". Si poate ca este adevarat intr-o anumita masura dar nu este doar atat. E ca si cum am vedea doar partea iceberg-ului care este deasupra apei. Sub nivelul apei, in profunzime, exista mult mai mult. Doar ca aceea nu este o parte vizibila.

Si ajungem astfel sa spunem ca baza pentru un studiu propriu-zis al agresiunii trebui sa fie un studiu al radacinilor intentiei agresive. Acolo, in profunzime, putem gasi cauze neobisnuite. De exemplu frica. Cine se gandeste ca ea te-ar putea face violent? Si totusi cu totii stim ca "cea mai buna aparare este atacul". Iata, am descoperit ca violenta este uneori o forma de aparare!

Ideal este ca aceste cauze sa fie descoperite de subiectul insusi. Nu psihologul, medicul, parintele sau profesorul sa fie cei care cauta ci chiar copilul sau adolescentul, bineinteles ajutat. Pentru ca el este autorul manifestarii respective si doar in psihicul lui putem gasi sursa ei. In psihanaliza, este ajutat sa regreseze pana acolo si sa retraiasca situatia traumatica pentru care atunci nu a avut un raspuns adaptativ, sa-si reia apoi cresterea afectiva si sa reconstruiasca drumul pana in prezent fara a mai avea nevoie de comportamentul violent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.