Agresivitatea canina - cauze si remedii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.40

nivel: Liceu

Majoritatea comportamentelor au caracter de reflexe conditionate care se manifesta la o anumita varsta si care s-au format de-a lungul evolutiei, se transmit ereditar, capatand, prin imprimare genetica, caracter de specie. Comportamentul dobandit reprezinta comportamentul pe care un individ si-l insuseste prin experienta individuala si care poate fi cel mai repede alterat, la interventia multiplil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agresivitatea canina - cauze si remedii

Majoritatea comportamentelor au caracter de reflexe conditionate care se manifesta la o anumita varsta si care s-au format de-a lungul evolutiei, se transmit ereditar, capatand, prin imprimare genetica, caracter de specie. Comportamentul dobandit reprezinta comportamentul pe care un individ si-l insuseste prin experienta individuala si care poate fi cel mai repede alterat, la interventia multiplilor stimuli (atat endogeni cat si exogeni). Conform celor afirmate mai sus, fiecare specie dezvolta un comportament specific, asigurand supravietuirea individului in mediul inconjurator.

In functie de necesitatile vitale, formele de comportament ale animalelor pot fi sistematizate astfel:
-comportament alimentar si hidric
-comportamentul eliminarii fecalelor si urinei
- comportamentul sexual
-comportamentul de grup si social
-comportamrntul somnului si al odihnei
-comportamentul exprimarii senzatiilor
-comportamentul teritorial
-comportamentul agonistic

Determinismul comportamentului

Pentru a declansa un anumit comportament trebuie sa existe o determinare externa reprezentata de stimuli si una interna numita motivatie sau dispozitie. Aceasta dispozitie depinde de o serie de parametri fiziologici cum ar fi: concentratia de zahar din sange, gradul de plenitudine al cainelui, nivelul unor hormonei sexuali.
Motivatia se descrie prin foame, sete, frica, agresiune si se poate masura doar indirect prin analiza comportamentului. Dintre factorii interni responsabili de manifestarile comportamentale este sistemul nervos central si concentratia hormonilor din sange.

SNC este responsabil mai ales de comportamentul de scurta durata (locomotie, aparare) iar sistemul hormonal este responsabil pentru comportamentul de lunga durata (reproductie, ingrijirea progeniturii.
Declansarea comportamentului presupune in toate cazurile o motivatie, o trebuinta, atitudine a subiectului, care sa determine aparitia activitatii psihice, ce mediaza actiunile comportamentale. Motivatia antreneaza elemente cognitive, perceptive sau atitudini, justificand manifestarile comportamentale ale individului, ca raspuns la situatiile problematice aparute in mediul intern sau extern.

Comportamentul poate fi influentat deasemenea de catre:
-rasa
-varsta
-tipul specializarii

DEVIERI COMPORTAMENTALE

Expresia comportamentala a bolilor organice se poate exprima prin modificari in starea generala, cat si prin modificari de atitudine, mergand de la letargie, anorexie, stupoare uneori pana la hiperexcitabilitate, agresivitate, lins excesiv ducand la autodistrugere alteori.

Problemele care au in subsidiar o baza organica determina, la animalul suferind aparitia:
1 Schimbarilor de personalitate
2 Pruritului si automutilarii
3 Hiperkinezie
4 “prinsul mustelor”
5 Dezordine in ciclul veghe-somn
6 Probleme de eliminare a dejectiilor

Imbolnavirea creierului poate cauza modificari comportamentale ce pot varia de la emotii simple la starea de coma. Aria craniana responsabila de schimbarile comportamentale este cea a sistemului limbic, care include lobii frontali si temporal al telencefalului si o parte a diencefalului.sistemul limbic controleaza obiceiurile psihice si motoare, coordonand activitatea sexuala, memoria si emotiile;de aceea afectiunile sistemului limbic se pot manifesta ca schimbari de personalitate sau obiceiuri, ori ca accese.
Lobul frontal detine un rol important in integrarea afectivitatii, in special partea sa superioara.

Lezarea bilaterala a lobilor determina modificari ale afectivitatii, schimbarea dispozitiei, accentuarea sexualitatii, uneori iritabiliate si tendinte impulsive, agresive, violente iar alteori labilitate, indiferenta afectiva, rareori depresie, tristete, anxietate. Comportamentele aberante sunt tulburari de integrare ale activitatii nervoase superioare, tinand la om de domeniul psihiatriei incercandu-se in ultima vreme aceasta incadrare si la caini si care pot avea la baza varii perturbari, atat ale unor factori externi: fizici (mecanici si termofonici), chimici (minerale si substante organice, cu efecte toxice sau alergice), biologici (virusuri, bacterii, paraziti, protozoare, ciuperci sau produsi ai acestora, cu efecte toxice sau alergice), sau ale unor factori interni: circulatori ( hemoragii, ocluzii, tulburari de hemodinamica), respiratori (hipozie prelungita prin stop respiratoriu sau cardiac), tumorali (tumori primare sau metastaze), metabolici (boli metabolice ale sistemului nervos sau si a unor organe) , malformatii congenitale (cu sau fara determinism ereditar) si genetici ( boli metabolice prin erori innascute de metabolism, deficite enzimatice specifice).

Integritatea nervoasa poate fi perturbata si de agenti patogenici, care pot produce leziuni distructive, iritative sau stimulari excesive ale structurilor sistemului nervos.
Exista si sindroame psihopatologice cum ar fi:
-fobiile: sunt stari de teama intense, de frica cu obiect bine precizat; pot avea la baza orice factor de experienta din viata sau din ambient, manifestate prin hiperstezii, cu reactii disproportionate la stimuli banali. -manifestari tranzitorii: apar in epilepsii, intoxicatii acute sau in encefalite.

-anxietatea: presupune stari de frustare, ce pot avea drept punct de plecare blocarea conduitei motivante ale animalului, consecintele fiind divers ilustrate ( distructii ale locuintei, eliminari necorespunzatoare ale dejectiilor, vociferari, automutilari) cea mai expresiva fiind anxietatea de separatie.
-manifestarile obsesiv-compulsive
-isteria
-disfunctii cognitive

Agresivitatea reprezinta o caracteristica a speciei potrivita sau nu, in functie de context, pe care cainele o manifesta cand se simte amenintat, cand doreste sa-si impuna punctul de vedere, ca expresie a unei stari patologice, sau cand i se impun diferite restrictii. In anumite situatii, agresivitatea reprezinta o reactie normala la o anumita solicitare de exemplu: propria aparare, apararea stapanilor sau a locuintei. Daca agresiunea apare numai in astfel de contexte ea este una convenabila si implica o capacitate decizionala din partea cainelui, respectiv de perceptie corespunzatoare in legatura cu ceea ce se intampla in jurul sau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.