Agresivitatea - forma de adaptare si contra reactie la frustrare la copiii institutionalizati de varsta scolara mica

7x puncte

categorie: Drept

nota: 9.00

nivel: Facultate

Referat despre Agresivitatea - forma de adaptare si contra reactie la frustrare la copiii institutionalizati de varsta scolara mica
Neputinta, dezorganizarea, intreruperea, acestea afecteaza sistemele emotionale si motivationale ale oamenilor iar ele opereaza semnificativ in cadrul sistemelor de personalitate (MANDLER & WATSON). In permanenta ne confruntam cu situatii emotionale periculoase[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agresivitatea - forma de adaptare si contra reactie la frustrare la copiii institutionalizati de varsta scolara mica

Referat despre Agresivitatea - forma de adaptare si contra reactie la frustrare la copiii institutionalizati de varsta scolara mica
Neputinta, dezorganizarea, intreruperea, acestea afecteaza sistemele emotionale si motivationale ale oamenilor iar ele opereaza semnificativ in cadrul sistemelor de personalitate (MANDLER & WATSON). In permanenta ne confruntam cu situatii emotionale periculoase, definite ca alterare brusca in campul fortelor sociale in care exista individul, astfel incat se schimba expectatiile lui fata de sine insusi si fata de relatiile sale cu altii.

Cercetand fenomenele in zona mai speciala a delincventei juvenile, putem dobandi raspunsuri deosebit de semnificative. Agresivitatea, sub miile ei fatete, este pretutindeni in raporturile delincventului cu lumea, ilustrand, in fond, indiferenta sa afectiva in raport cu celalalt individ ca fiinta omeneasca.

Va intrebati, probabil, de ce raportul scolaritate mica - agresivitate ? Va raspund : deoarece scolaritatea mica reprezinta o perioada de modelare si formare a personalitatii adulte, acum se poate interveni cu succes in acest sens.

Comportamentul copiilor, stilul lor de a reactiona, de a se bucura sau intrista, de a se infricosa sau nu, de a spera sau nu, toate acestea sunt, in primul rand, un reflex al modurilor de comportare si gandire intalnit in familie.

De asemenea, sentimentul securizarii psiho-afective cu efecte nebanuite la nivelul formarii personalitatii lor este alimentat de familie, oricat de precara ar fi aceasta. Apoi, imaginea de sine este un reflex al imaginii pe care si-o formeaza in grupurile comunitare.

Daca avem in vedere toate acestea, vom constata efectele frustrante ale copiilor ca avand aceasta provenienta. Ele sunt date de faptul ca modelul familiei se schimba, ceea ce duce la schimbarea modelelor de identificare ale copilului, la schimbarea comportamentelor sale concrete si a stilului sau de relatie.

In prezent apar familii cu un singur parinte, divorturile cunosc o frecventa uluitoare, iar situatiile in care un copil devine "obiect de partaj" nu sunt putine la numar. Timpul petrecut de parinti cu copilul este tot mai scazut, facand ca acesta din urma sa devina tot mai singur si sa caute surse de comunicare afectiva in afara nucleului parental. La acestea se adauga statutul social si profesional al familiei, amenintarea pierderii slujbelor, ceea ce conduce la diminuarea pragului de toleranta la frustrare.

Dintre toate categoriile umane, agresivitatile cunosc, in prezent, cea mai mare rata in cazul elevilor. Ele sunt date de anumite situatii frustrante (de frustrari) datorate de faptul ca :
- in permanenta ei sunt ierarhizati, evaluati, etichetati, sanctionati ori gratificati ;
- procesul instructiv-educativ - prin insasi natura sa - ii pune in fata situatiilor frustrante produse fie de faptul ca nu au la indemana instrumente si cunostinte necesare rezolvarii de probleme aparute, fie de calitatea morala a cadrelor didactice, modul de percepere de catre copii a acestora, reactiile dascalilor in fata confuziilor sociale ;
- familia insasi, modul ei de organizare si modelele oferite de ea creeaza stari frustrante.

Modelele socio-comportamentale pozitive si negative devin tot mai greu de descifrat, sunt tot mai numeroase, iar judecatile valorice ale adultilor de autoritate sunt tot mai divergente. Ca urmare, copiii se afla in situatia de neputinta optionala si actionala, putand dezvolta conduita unui complex de neputinta caracterizat prin lipsa de incredere in fortele proprii, agresivitate ca forma de adaptare si, chiar, contra-reactie la frustrare.

La varsta scolaritatii mici - care a fost centrata in lucrarea de fata - se insusesc cele mai multe comportamente adaptative. Prin natura sa, scolaritatea mica este legata de personalitatea in formare. Acum echilibrele emotionale si psihice, in general, sunt fragile, acum se constituie clisee, patternuri comportamentale persistente in timp si transferabile ulterior in diverse activitati.

Pe baza experientelor sociale acumulate in aceasta perioada se formeaza:
- invarianti comportamentali ;
- patternuri de raspuns cu statut de nuclee adaptative bune sau rele;
- se formeaza moduri evaluative privind lumea inconjuratoare ;
- repere de identificare personala in plan social.

Toate acestea se concretizeaza in tablouri comportamentale cu specificitate individuala. Referindu-ne la adaptarea psihologica umana, aceasta a fost analizata biologic sau sociologic, fara a fi suficient accentuate nuantele sale psihologice. Mentionam si faptul ca agresivitatea este o problema de o importanta sociala deosebita, intrucat ea sta la baza comportamentelor violente de tipul crimelor, actiunilor teroriste, etc., toate acestea putand fi prevenite prin interventii terapeutice realizate inca de timpuriu, mai precis, inca din momentul sesizarii primelor manifestari agresive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.