Agregatele monetare

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Un aspect important analizat in cadrul acestui studiu este analiza determinatilor monetari ai inflatiei si mecanismul de transmisie a politicii monetare. Dimensiunea moneAZtara este de cele mai multe ori asociata cu instrumentele si obiectivele autoritatii monetare. In cazul Republicii Moldova, analizam agregatele monetare, mecanismul de transmisie a instrumentelor monetare.

Mecani[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agregatele monetare

Un aspect important analizat in cadrul acestui studiu este analiza determinatilor monetari ai inflatiei si mecanismul de transmisie a politicii monetare. Dimensiunea moneAZtara este de cele mai multe ori asociata cu instrumentele si obiectivele autoritatii monetare. In cazul Republicii Moldova, analizam agregatele monetare, mecanismul de transmisie a instrumentelor monetare.

Mecanismul de transmisie, prin intermediul ratei dobanzii, este practic inexistent din cauza dezvoltarii insuficiente a sectorului bancar si a pietelor financiare. Relatiile banAZcilor comerciale cu titlurile financiare de stat si cele emise de autoritatea monetara aminAZtesc mai mult de investitii pe termen scurt decat de mecanisme de control. Astfel, exista o ruptura de sistem intre politica monetara si piata interbancara.

In aceste conditii, canalul de transmisie prin intermediul cursului valutar este cel mai recomandabil. Dar, pentru a fi siguri, ar fi necesar de evaluat reactiile de raspuns a cursului de schimb asupra preturilor de import, care mai apoi se vor propaga spre indicele producatorilor si in final, asupra inAZflatiei.

Slaba reactie a mecanismelor de transmisie este datorata, in special, excesului de lichiditate in economie, care nu poate fi sterilizata la ratele actuale ale dobanzii. Lipsa de profunzime a pietei monetare si infrastructura sa nedezvoltata slabesc capacitatea de mentinere a lichiditatilor si, in final, a inflatiei. Dupa cum indica datele empirice, asteptarea inflationista este determinantul esential al inflatiei in Republica Moldova. In aceste conditii, odata cu atingerea obiectivului de tintire a inflatiei, o restructurare a politicii monetare si ancorarea ei cu aceste asteptari este iminenta

Introducere
Desi Republica Moldova numara 17 ani de istorie economica, lista succeselor de politica economica este destul de limitata. O problema ce a persistat de-a lungul intregii perioade si in ultimul timp devine o prioritate primordiala a decidentilor de politici econoAZmice, pentru a asigura stabilitatea macroeconomica a tarii, este inflatia.

Tintirea inflatiei ca politica
antiinflationista in Re publica Moldova
In prezent, politica monetara a tarii poate fi calificata ca fiind una restrictiva. Pana in 2006, obiectivul principal al politicii monetare era stabilitatea cursului de schimb. Aceasta stabilitate a fost mentinuta artificial, prin cumparari de valuta de pe piata de profil.
Oficial, Republica Moldova mentine un curs de schimb flotant. Conform obiectivelor acceptate in 2006, BNM mentine stabilitatea preturilor, dar, in acelasi timp, efectueaza aceleasi masuri de cumparare a valutei.

Despre acest fapt vorbeste cresterea rezervelor in valuta straina. Or, aceste actiuni ar fi justificate in cazul existentei unor careva tendinte speculative pe care BNM ar dori sa le anihileze. Dar, se pare ca BNM, din rationamente probabil de ordin social, nu permite deocamdata libera flotare a cursului de schimb. Lipsa unor obiective clare ale autoritatii moldovenesti in ceea ce priveste lupta cu inflatia in timpul unor presiuni de apreciere puternice, a cauzat dificultati in implementarea politicilor monetare.

Conceptul de tintire a inflatiei consta in estimarea si anuntarea unui nivel al inflatiei, urmata de incercarea de a ghida inflatia reala spre acel nivel anuntat. Rationamentul porneste de la intrebarea daca BNM ar trebui sa urmareasca in acelasi timp ca obiectiv si mentinerea inflatiei, si mentinerea cursului de schimb.

Pentru inceput, de remarcat faptul ca este recomandabila introducerea tintirii inflatiei atunci cand banca centrala deja a redus inflatia la un nivel apropiat de stabilitatea preturilor, aceasta fiind mai mult o strategie care asigura o stabilitate a ratei inflatiei la un nivel redus.

O solutie in acest caz este stabilirea atat a unor tinte pe termen scurt, cat si a unor tinte pe termen lung. Tinta pe termen scurt trebuie sa fie stabilita aproape de nivelul curent al inflatiei, astfel incat sa fie usor de atins, asigurandu-se credibilitatea strategiei.
Abandonarea cursului de schimb ca ancora antiinflationista in tarile in tranzitie a fost necesara si ca urmare a finalizarii procesului de liberalizare a fluxurilor de capital.

Experienta internationala avertizeaza asupra faptului ca, in conditiile de tintire a inflatiei, este important de avut un curs de schimb flexibil, necesar pentru a diminua presiunile asupra autoritatii monetare, in cazul intrarilor masive de capital strain (aprecierii monedei nationale).

Este adevarat ca, intr-o lume unde exista o mobilitate deplina a capitalului, mentinerea stabilitatii preturilor nu e neaparat compatibila cu mentinerea cursului de schimb. Insa, Republica Moldova nu a ajuns inca sa aiba o mobilitate deplina a capitalurilor. Astfel, un curs de schimb competitiv ar incuraja exporturile - pe termen lung. Acesta ar trebui sa fie cel mai important obiectiv al tarii (O scurta analiza a modului cum reactioneaza exporturile la modificarea cursului vedeti in Anexa 1).

Pe de alta parte, literatura de specialitate sugereaza o flexibilizare a cursului de schimb al monedei nationale, in calitate de conditie esentiala pentru un regim de tintire a inflatiei. Astfel, problema dezechilibrului extern (deficitul de cont curent) a trecut in sarcina celorlalte politici economice, in special in sarcina politicii fiscale si salariale. In cazul Moldovei - o tara deschisa la socurile ofertei provenite din exterior - in cazul unei flexibilitati mai mari a cursului, inflatia cauzata de aceste socuri ar fi fost atenuata.

Experienta internationala in acest domeniu este variata si complexa. De exemplu, autoritatile chineze au ales sa culeaga beneficii din mentinerea cursului de schimb care favorizeaza exporturile.
Oportunitatea aplicarii instrumentelor de tintire a inflatiei in Republica Moldova
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.