Agravarea contradictiilor feudale in Tarile Romane

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Reusind sa anuleze unele masuri ale regelui Matei, menite sa intareasca puterea centrala, marea nobilime si clerul superior acapareaza multe din veniturile statului si-si insusesc, prin abuz, unele dari la care erau obligati taranii fata de rege.Cresterea puterii marii nobilimi constituia, in acelasi timp, o primejdie si pentru nobilimea mijlocie si mica. Mosiile acesteia erau cotropite de marea n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agravarea contradictiilor feudale in Tarile Romane

Reusind sa anuleze unele masuri ale regelui Matei, menite sa intareasca puterea centrala, marea nobilime si clerul superior acapareaza multe din veniturile statului si-si insusesc, prin abuz, unele dari la care erau obligati taranii fata de rege.Cresterea puterii marii nobilimi constituia, in acelasi timp, o primejdie si pentru nobilimea mijlocie si mica. Mosiile acesteia erau cotropite de marea nobilime si alipite intinselor ei domenii.

Din aceste motive, ca si din dorinta de a participa si ea la viata politica a tarii, nobilimea mica si mijlocie era in conflict cu marea nobilime si cu clerul inalt. Pentru a putea duce lupta impotriva baronilor si a clerului superior, mica nobilime se constituie, la rindul ei, intr-un A partid al nobilimii de rind >>. Urmarind sa slabeasca puterea marilor feudali si sa foloseasca rezultatele luptei taranimii in propriul ei interes, si nu din dorinta de a schimba raporturile sociale existente, mica nobilime sustine nemulAZtumirile taranimii impotriva marii nobilimi si a bisericii.

Din aceleasi motive, o parte a micii nobilimi va participa chiar si la rascoala populara din 1514. Si mai mari erau deosebirile de interese din sinul clerului, izvorite din situatia sociala diferita a clericilor. Daca interesele de clasa nu deosebeau prin nimic pe episcopi, canonici si abati de marea nobilime, interesele clerului infeAZrior, ale preotilor de la sate si din tirguri indeosebi -- fractiunea plebeiana a clerului, cum o caracterizeaza Engels -- se apropiau de ale taranimii si orase-nimii mijlocii si sarace. Este, deci, cu totul explicabil de ce aceasta fractiune plebeiana a clerului a jucat un rol important in razboiul taranesc din 1514.

Dezvoltarea oraselor si a tirgurilor din Transilvania in secolul al XV-lea si, mai ales, diferentierea din punct de vedere social-economic a populatiei oraselor, au adaugat elemente in plus complexitatii raporturilor sociale de la sfirsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea. intre orasenime, in general, si intreaga clasa feudala existau deosebiri de interese, izvorite din nazuintele orasenilor -- mestesugari si negustori -- spre dezvoltarea productiei de marfuri in orase, a pietii locale, si din piedicile puse de feudali acestei dezAZvoltari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.