Agentul economic si mediul ambiant

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Problema definirii mediului ambiant al agentului economic nu este inca suficient solutionata. ComplexiAZtatea conceptului de mediu ambiant a condus la o serie de abordari simpliste, partiale si la o serie de confuzii cum ar fi aceea dintre mediul ambiant si mediul inconjurator. Autorii romani au avut o serie de contributii remarcabile in definirea acestei notiuni. Evidentiem o parte din aceste def[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agentul economic si mediul ambiant

Problema definirii mediului ambiant al agentului economic nu este inca suficient solutionata. ComplexiAZtatea conceptului de mediu ambiant a condus la o serie de abordari simpliste, partiale si la o serie de confuzii cum ar fi aceea dintre mediul ambiant si mediul inconjurator. Autorii romani au avut o serie de contributii remarcabile in definirea acestei notiuni. Evidentiem o parte din aceste definitii, in evolutia lor, formulate de Mihai Draganescu, Aurel Iancu si Ovidiu Nicolescu:

"Mediul social cuprinde doua mari componente: un mediu tehnologic si un mediu interuman... Prin mediu inconjurator pentru om intelegem si societatea, in timp ce prin mediu inconjurator pentru societate intelegem numai mediul inconjurator natural, deoarece tehnologicul este social". (M. Draganescu, "O posibila definire a mediului inconjurator", 1985);

"... mediul ambiant trebuie definit prin multitudinea elementelor sale componente, numite factori de mediu, care influenteaza intr-un mod specific calitatea vietii" (A. Iancu, "Mediul ambiant si calitatea vietii", 1985);
"Mediul ambiant include toate elementele exogene firmei, de natura economica, tehnica, politica, demograAZfica, culturala, stiintifica, organizatorica, juridica, psiho-sociologica, educationala si ecologica ce marcheaza staAZbiAZlirea obiectivelor acesteia, obtinerea resurselor neAZceAZsaAZre, adoptarea si aplicarea deciziilor de realizare a lor". (O. Nicolescu, "Management", 1992)

In viziunea specialistilor francezi mediul se poate diviza in mediu extern si mediu intern. In privinta mediului intern al agentului economic, un rol esential ii revine "culturii" din interiorul agentului economic.Evidentierea principalelor probleme ale "culturii manageriale" o intalnim in lucrarile noastre (Ion Petrescu, "Management", 1993 si altele).

Exigentele economiei de piata moderne impun maximizarea profitului obtinut de firme. Buna functionare a agentilor economici se concretizeaza in obtinerea de profit. Obtinerea acestuia se realizeaza prin folosirea, in principal, a parghiilor de natura economica: pret, credit, dobanda, investitii, etc. Cunoasterea si utilizarea legilor economice reprezinta conditii de baza ale supravietuirii firmelor in mediul concurential.

Simpla utilizare si adaptare la mecanismele spontane ale pietei reprezinta o etapa depasita din punct de vedere istoric. Racordarea constienta la evolutiile logice la nivel micro si macroeconomic reprezinta preAZmise necesare succesului firmei in economia de piata.
Existenta proprietatii private asigura de asemenea o premisa esentiala a infaptuirii cu succes a obiectivelor economiei de piata la nivelul microeconomic, al firmei.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.