Agatha Christie

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.45

nivel: Liceu

Christie a fost numita de catre Guinness Book of World Records, printre altii ca cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespeare. UNESCO considera ca ea este actualmente autorul individual tradus in cele mai multe limbi (cel putin 56), fiind depasita doar de operele colective ale corporatiei Walt Disney Productions.

Agatha Christie s-a nascut ca Agatha[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Agatha Christie

Christie a fost numita de catre Guinness Book of World Records, printre altii ca cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespeare. UNESCO considera ca ea este actualmente autorul individual tradus in cele mai multe limbi (cel putin 56), fiind depasita doar de operele colective ale corporatiei Walt Disney Productions.

Agatha Christie s-a nascut ca Agatha Mary Clarissa Miller la Torquay, comitatul Devon, in Marea Britanie. Parintii ei au fost Frederick Alvah Miller, un broker american bogat, si Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui capitan din armata britanica. Cu toate ca era indreptatita, Christie nu a cerut niciodata cetatenia americana.

A avut o sora, Margaret Frary Miller (1879-1950), zisa Madge, cu 11 ani mai mare, si un frate Louis Montant Miller (1880-1929), zis Monty, cu 10 ani mai mare. Tatal ei a murit cand Agatha avea doar 11 ani. A primit educatie acasa, sub indrumarea mamei sale, aceasta incurajand-o sa scrie de la o varsta frageda. De la varsta de 16 ani a urmat scoala Doamnei Dryden din Paris, unde a studiat cantoul si pianul.

Prima casatorie a avut loc in 1914, cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps. Impreuna au avut o fiica, Rosalind Hicks, nascuta in 1919. In timpul Primului razboi mondial lucreaza la un spital, apoi intr-o farmacie, lucru ce ii va influenta cariera: numeroase crime din cartile sale se fac prin otravire. Casatoria a fost nefericita, incheindu-se cu un divort in 1928, la doi ani dupa ce Agatha a descoperit ca sotul sau o

insela. In aceasta perioada (1920) a publicat primul sau roman, Misterioasa Afacere de la Styles.In 1926 sotul ei ii spune ca este indragostit de alta femeie, Nancy Neele, si doreste sa divorteze. In urma unei certe dintre cei doi, Agatha dispare de acasa, nu inainte de a anunta politia ca se teme pentru viata sa.

Disparitia a creat un interes sporit din partea presei, dar Agatha a fost gasita 11 zile mai tarziu intr-un hotel de cura la Harrogate, in Yorkshire, unde statea sub numele de 'Teresa Neele', din Cape Town. Agatha Christie nu a dezvaluit niciodata circumstantele disparitiei sale, aceasta fiind considerata ca avand loc fie datorita unei depresii nervoase, fie datorita dorintei de revansa fata de sotul sau prin umilirea publica a acestuia.

In 1930, Agatha se casatoreste cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tanar.Casatoria a fost una fericita in primii ani si a rezistat, in ciuda numeroaselor aventuri ale sotului din ultimii ani ai vietii Agathei.

Agatha Christie a calatorit mult impreuna cu sotul ei, numeroase destinatii din Orientul Mijlociu servindu-i drept decor in unele romane. Crima din Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scrisa la Hotelul Pera Palace din Istambul, camera sa fiind apoi pastrata ca un memorial dedicat scriitoarei. De asemenea, actiunea din Moarte pe Nil este situata in Egipt, iar actiunea din Crima din Mesopotamia este situata in Iraq.

Actiunea din alte romane se desfasoara in Devon, regiunea natala a autoarei, unde sotii Mallowan cumpara in 1938 o resedinta de vara, Greenway Estate. Actualmente aceasta este un muzeu dedicat autoarei. Aventurile din cel putin doua dintre operele sale se desfasoara in jurul resedintei Abney Hall din Cheshire, detinuta de cumnatul sau, James Watts. Aceasta resedinta bogata din mediul rural cu toata

activitatea sociala, servitorii si pompa aferenta a fost o sursa de inspiratie pentru descrierea altor resedinte fictive ce au servit drept decor in operele sale. Agatha Christie a murit la 12 ianuarie 1976, la varsta de 85 ani, din cauze naturale, la resedinta Winterbrook de langa Wallingford, in Oxfordshire. Este inmormantata in cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.