Africa - generalitati si imagini

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.36

nivel: Liceu

Hidrografia

Desi, la o prima privire, hidrografia Afircii pare bogata, doar ½ din continent are scurgere permanenta spre ocean. Restul este reprezentat prin intinse bazine endoreice (Ciad, grabenul est-african, partial Kalahari) si deseturi sau semideserturi, lipsite de ape permanente (regiuni areice). Nilul, cel mai lung fluviu al lumii, izvoraste din apropierea Ecuatorului. Izvoru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Africa - generalitati si imagini

Hidrografia

Desi, la o prima privire, hidrografia Afircii pare bogata, doar ½ din continent are scurgere permanenta spre ocean. Restul este reprezentat prin intinse bazine endoreice (Ciad, grabenul est-african, partial Kalahari) si deseturi sau semideserturi, lipsite de ape permanente (regiuni areice). Nilul, cel mai lung fluviu al lumii, izvoraste din apropierea Ecuatorului. Izvorul sau este considerat raul Kagera, care se varsa in Lacul Victoria. Principalii afluenti sunt Nilul Albastru si Atbara, din podisul Ethiopiei. Nilul se varsa in Marea Mediterana printr-o delta triunghiulara de forma literei grecesti delta (de aici provine denumirea de delta). Este singurul curs ce traverseaza desertul Sahara (2 500 km) , unde nu primeste niciun afluent.Congo (Zair) ocupa primul loc pe continent prin suprafata bazinului (3,6 mil km²) si un debit mediu de 50 000 m/s. El este fluviul tipic ecuatorial, cu un regim constant si numeroase cascade (cascadele lui Stanley si Livingstone). Se varsa in Oc Atlantic prin estuar lung de 17 km.

Zambezi, cu un regim tipic subecuatorial, este cel mai important fluviu din sudul Africii. Se varsa in Oceanul Indian printr-o delta. Dupa confluenta cu Cuando, formeaza cascada Victoria. Dintre lacuri, impresionante sunt cele tectonice din Africa de Est. Cel mai adanc este Lacul Tanganyca (ocupand locul 2 pe glob) apoi Malawi (peste 700 m adancime). Ele sunt lacuri dulci.

Vegetatia, fauna si solurile

Zonele de vegetatie, fauna si sol se dispun simetric fata de Ecuator. Padurea Ecuatoriala ocupa 8% din suprafata Africii. Precipitatiile abundente si temperaturile ridicate fac ca arborii sa creasca tot anul, determinand cea mai mare bogatie de specii de pe Glob. Fauna este mai ales reprezentata prin maimute si pasari cu colorit viu. Solurile sunt groase de zeci de metri si au o culoare rosie data de prezenta fierului (soluri lateritice). Ele sunt sarace in humus, cu toata cantitatea mare de substante organice, din cauza procesului rapid de descompunere.

Savana ocupa 40% din Africa, fiind presarata cu baobabi si acacii. In Africa de Sud ea este numita veld. Vara ierburile se usuca si se pot aprinde cu usurinta de la soare. In lungul fluviilor apar paduri galerii. Fauna este reprezentata de erbivore de talie mare care traiesc in turme uneori mixte, pentru a se proteja in fata puternicelor carnivore. Solurile sunt tot lateritice, dar mai putin profunde. Coborarea brusca a apei la mari adancimi in sol, in anotimpul secetos, face ca la suprafata sa acumuleze elemente de fier si aluminiu, mai putin solubile care formeaza o crusta dura. La exteriorul savanei creste stepa tropicala.

Deserturile tropicale (Sahara, Namib) au o vegetatie foarte rara (de ierburi scunde si arbuti) si doar in oaze apar palmieri (mai ales curmali). Fauna este formata din rozatoare, reptile si insecte. Specific Saharei este dromaderul, adus aici de catre arabi. Solurile sunt discontinue, au mult pietris si sunt foarte subtiri.Vegetatia mediteraneana este reprezentata in Africa de Nord printr-un tudaris spinos (maquis) si prin paduri de stejar si cedrii in munti. Regiunea Cap are specii specifice de ierburi si tufisuri cu frunze dure. Fauna a fost mult transformata de om, azi predominand rozatoarele. Solurile sunt rosii mediteraneene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.