Africa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.46

nivel: Liceu

Agricultura
In aproape toate tarile din Africa agricultura continua sa fie cea mai importanta activitate economica, in ciuda expansiunii industriei si serviciilor si a importantei din ce in ce mai mari a acestor activitati. Agricultura este o ramura cu un caracter dualist, utilizand atat tehnici rudimentare, traditionale, cat si tehnici moderne, de mare randament. In Africa exista un ameste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Africa

Agricultura
In aproape toate tarile din Africa agricultura continua sa fie cea mai importanta activitate economica, in ciuda expansiunii industriei si serviciilor si a importantei din ce in ce mai mari a acestor activitati. Agricultura este o ramura cu un caracter dualist, utilizand atat tehnici rudimentare, traditionale, cat si tehnici moderne, de mare randament. In Africa exista un amestec

de forme de proprietate si de sisteme de exploatare a terenurilor, determinate de conditiile naturale, dar si de cele sociale. Coexista in acest continent sistemul citemene (agricultura itineranta ) cu plantatiile intensive sau pastoritul nomad cu fermele zootehnice moderne. Agricultura insumeaza aproximativ 1/6 din produsul intern brut al Africii, in timp ce industria insumeaza cam 1/3 si serviciile in jur de jumatate.

In ciuda faptului ca este continentul cu cel mai mare procent din populatia activa ocupata in agricultura, Africa nu produce destul pentru a isi hrani populatia. Motivele sunt multiple, unul din cele mai importante este sporul natural mare, alt motiv este pierderea fortei de munca din agricultura datorata exodului rural, populatia fiind atrasa de orasele mari. Exportul de produse agricole nu are prioritate mare si investitiile in tehnologie agricola moderna lipsesc.

Multe tari din Africa trebuie sa importe alimente de baza si necesita ajutoare. Cele mai importante recolte exportate sunt: de cafea, bumbac, boabe de cacao, arahide, palmieri de ulei, tutun. Cerealele sunt mai putin cultivate in Africa decat in celelalte continente, pentru ca cer agrotehnici mai pretentioase. Meiul este cultivat mai ales in Africa mediteraneana nordica si in Sahel, dar productivitatea sa este slaba (200-300 kg/ha).

In unele zone a fost inlocuit cu porumbul. Sorgul ocupa areale din Sahel, dar este cultivat si in zonele ecuatoriale si in Campia Mozambicului. Porumbul si graul au o importanta mai redusa in Africa, fiind cultivate cu precadere in zona australa a continentului. Orezul valorifica mai bine campiile fluviale si zonele litorale ecuatoriale si tropicale, dar este mai putin prezent in delte unde ar avea conditii optime de dezvoltare.

Accentuarea salinizarii solurilor din unele zone de cultura a orezului (Gambia) a determinat reducerea suprafetelor cultivate, viitorul acestei culturi fiind incert. Se prevede extinderea suprafetelor cultivate cu orez in deltele fluviilor Niger si Zambezi. Deosebit de avantajoase se dovedesc a fi deltele fluviului Niger, unde apele prezinta doua cresteri de nivel la intervale ce corespund perioadei de maturizare a orezului, favorizand obtinerea destul de facila a doua recolte pe an.

Eleusina este o cereala bogata in minerale si care se poate stoca si o perioada de patru ani. Are un areal de raspandire situat mai ales in nordul continentului. Dintre plantele cu tuberculi, in Africa se cultiva cu precadere maniocul si ignamele, in timp ce batatele si taro, aduse din America, nu dau rezultate prea bune. Maniocul este tuberculul Africii negre, cultivandu-se pe mai bine de 4 milioane hectare.

Are o productivitate mare, putand ajunge si la 100 t/ha, dar in mod obisnuit recoltele sunt mai slabe, 10-20 t/ha. Dupa uscare se obtine faina numita tapioca. Din 10 tone de manioc recoltate la un hectar cu productivitate redusa se obtin 2,2 tone de tapioca. De pe aceeasi suprafata se obtin in mod obisnuit 400-500 kg de porumb, dar un kg de porumb valoreaza nutritiv cat 3,5 kg de tapioca. De la manioc se consuma si frunzele, care sunt mai bogate in proteine decat tuberculii.

Este o planta pretentioasa la regimul termic, nu suporta frigul, dar se cultiva si sub 500 mm si sub 5000 mm precipitatii, iar tuberculii se pastreaza usor. Ignamele constituie hrana de baza pentru unele triburi ale Africii negre. Ciclul vegetativ al acestor plante dureaza zece luni conditionand existenta unei singure recolte pe an. Este usor perisabila, uneori tuberculii se degradeaza in sol necesitand recultivarea unor terenuri.

Palmierul de ulei este cultivat in plantatii in Campia Mozambicului, pe litoralul Golfului Guineii si in areale disjuncte in cuveta zaireza. Randamentul este slab, 300-400 kg/ha (in Malaysia se obtin 5000 kg/ha).Numeroase plante de cultura apartin focarului abisiniano - yemenit (cafea, varietati de grau, mei , orz, eleusina) sau celui ecuatorial african, dar au fost introduse si plante alohtone, care s-au adaptat bine la conditiile climatice africane.Sunt cultivati in Africa numerosi alti arbori fructiferi.

In zona mediteraneana sunt plantatii intensive de plante citrice si de maslin, iar in zonele ecuatoriale si subecuatoriale se cultiva cocotierul, bananierul, mango, avocado, papaya, goyave s.a. In multe zone ale Africii se practica sistemul monoculturilor pentru export, mai ales de arahide, ananas, cafea, cacao, susan sau mirodenii. Africanii utilizeaza mult pentru alimentatie frunzele unor plante: dovleac, amarant, iuta, bazela, batale, manioc, taro, gambo.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.