Africa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.94

nivel: Gimnaziu

Deschiderea largă la ocean precum și numărul mare de râuri și lacuri fac din Africa un continent cu resurse importante de pește. Peștii sunt prinși cu sulița sau plasa din bărci cu motor sau canoe, iar în unele țări ca Senegal și Maroc cu flote de bărci de pescuit. Cultura de pește este practicată în zone de savană unde apa poate fi reținută pe tot timpul anului.

Dintre țările Afri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Africa

Deschiderea largă la ocean precum și numărul mare de râuri și lacuri fac din Africa un continent cu resurse importante de pește. Peștii sunt prinși cu sulița sau plasa din bărci cu motor sau canoe, iar în unele țări ca Senegal și Maroc cu flote de bărci de pescuit. Cultura de pește este practicată în zone de savană unde apa poate fi reținută pe tot timpul anului.

Dintre țările Africii, Africa de Sud, Nigeria, Tanzania, Namibia, Senegal, Maroc, Ghana și Uganda prind cel mai mult pește, dar un număr și mai mare este prins de Japonia, Rusia si SUA în apele africane. Datorită diferențelor de precipitații de-a lungul continentului, vegetația este de asemenea foarte variată.

În zonele din jurul ecuatorului, unde ploile sunt prezente tot timpul anului, se întâlnesc păduri tropicale dese, care probabil conțin până la 3000 specii diferite de plante pe milă pătrate. Pădurea este de obicei formată din 3 straturi: un înveliș scund de arbuști între 2-3 metri, un strat de copaci medii care ajung la 18 metri și un înveliș de pădure din copaci verzi tot timpul anului, înalți de până la 46 metri.

Între aceste păduri ecuatoriale și marile deșerturi din nord și sud se întâlnește savana, care conține un număr mare de animale. În deșerturi vegetația este întâlnită numai în oaze, pe lângă ochiuri mici de apă. În timp ce pădurea tropicală, savana și deșertul acoperă majoritatea continentului, se întâlnesc zone mici de pajiști la altitudini mai mari, în munți.

Africa este locul unde se întâlnesc cele mai variate și numeroase animale din lume, de la rarele gorile de munte din munții Rwandei până la lemurii din Mdagascar. În zonele de savană găsim vaste populații de zebre, antilope și prădătorul lor, leul, maimuțe, leoparzi, hiene, rinoceri, hipopotami și elefanți. Viața sălbatică din Africa a fost dramatic redusă în ultimii 50 de ani datorită vânatului excesiv și extinderii așezărilor omenești. Deși lumea crede contrariul, în Africa sunt mult mai multe animale în captivitate decât sălbatice.

Vaci, capre si porci sunt în număr foarte mare crescuți pentru mâncare, la care se adaugă animalele domestice. Insectele sunt alt element important din fauna Africii. Unele furnici comune din partea de sud produc un lut care este foarte folositor pentru cărămizi și construcții de case. Totuși, majoritatea insectelor nu sunt folositoare.

Țânțarul Anopheles este purtător de malarie si alte boli. Musca țețe, care produce boala somnului la om face unele zone din partea centrală și de est nelocuibile. Rozătoarele sunt de asemenea o problemă. Ele mănâncă grâul și sunt purtătoare de boli cum ar fi holera. Chiar si frumoasele păsări din Africa pot produce pagube mari în recoltele de grâu.

Regiunile si peisajele agricole

Deși Africa este bogată în minerale și alte resurse minerale, agricultura continuă să fie baza vieții pentru mulți oameni. De când au obținut independența, fermierii africani au mărit cu mult cultivarea plantelor solicitate de piață, cum ar fi cacao, cafea, ceai și banane. Cea mai mare problemă a agriculturii africane este aceea de a ține pasul cu creșterea rapidă a populației. Datorită acestei creșteri, cantitatea de mâncare pe cap de persoană a scăzut dramatic.

Pentru a combate acest lucru, unele din guvernele țărilor din Africa au pus accent pe zonele rurale, obținând în acest fel rezultate bune, exemple fiind Senegal, Tanzania și Malawi. În regiunile de pădure se practică o anumită formă de agricultură care constă în despădurirea unei porțiuni de pământ de către agricultor, care cultivă bananieri sau alte plante, iar atunci când solul își pierde fertilitatea se mută pe altă porțiune.

Datorită creșterii populației, multe terenuri nu au timp să își refacă fertilitatea solului înainte ca altcineva să vină să cultive. De-a lungul anilor au fost tăiate cantități importante de lemn, cum ar fi în Liberia pentru cauciuc, în Ghana pentru cacao sau în Cote d’Ivoire pentru palmieri de ulei. Fermierii pot să însămânțeze și părțile umede ale savanei. Acolo sunt cultivate plante cum ar fi meiul și porumbul în aceleași loturi ca și cartofii sau fasolea, bumbac sau alune.

Aceste recolte trebuie să fie realizate în sezonul ploios care este destul de scurt, dar în unele regiuni au fost instalate sisteme de irigații acolo unde sunt râuri. De asemenea în savană întâlnim păstori, crescând turme de cămile, vite, oi sau capre. În timpul sezonului secetos, ei merg pe dealuri, mlaștini și văi ale râurilor unde au apă tot timpul anului. Când vin ploile, se îndreaptă către savană unde găsesc pășuni bogate. În regiunile de deșert agricultura nu este posibilă decât acolo unde sunt prezente oazele, dar foarte limitată.

Regiunea industriala Cairo

Datorită poziției sale favorabile din Delta Nilului, Cairo a fost din cele mai vechi timpuri un centru de intersecție a căilor de comunicație dintre Africa și Europa. Datorită resurselor minerale bogate, în Cairo nu s-a pus pe picioare numai comerțul, ci si industria bazată pe extragerea bogățiilor solului. Zona deșertului Sahara oferă bogate resurse de petrol, valorificat din plin, acesta prelucrându-se și plecând spre toate colțurile lumii, ca urmare industria petro-chimică fiind foarte dezvoltată.

Aluminiul, cărbunele și fierul sunt de asemenea extrase din partea de vest si nord-vest a Egiptului, pentru a fi exportate sau folosite în industria proprie. Pe lângă extragerea minereurilor, Cairo este cel mai mare nod al comunicațiilor din Africa, fiind situat la intersecția drumurilor terestre cu traseele fluviale din partea navigabilă a Nilului.

Marile atracții turistice ale Egiptului, Sfinxul și piramidele fac din această țară una din cele mai vizitate din lume, turismul fiind o sursă importantă de venituri. Anual milioane de turiști sosesc pentru a vedea două dintre cele șapte minuni ale lumii. Cairo este unul dintre cele mai populate orașe ale Africii, fiind totodată și cel mai dezvoltat din punct de vedere al industriei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.