Africa

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.35

nivel: Liceu

     Resursele hidrosferei

      Deschiderea larga la ocean precum si numarul mare de râuri si lacuri fac din Africa un continent cu resurse importante de peste. Pestii sunt prinsi cu sulita sau plasa din barci cu motor sau canoe, iar în unele tari ca Senegal si Maroc cu flote de barci de pescuit. Cultura de peste este practicata în zone de savana u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Africa

     Resursele hidrosferei

      Deschiderea larga la ocean precum si numarul mare de râuri si lacuri fac din Africa un continent cu resurse importante de peste. Pestii sunt prinsi cu sulita sau plasa din barci cu motor sau canoe, iar în unele tari ca Senegal si Maroc cu flote de barci de pescuit. Cultura de peste este practicata în zone de savana unde apa poate fi retinuta pe tot timpul anului. Dintre tarile Africii, Africa de Sud, Nigeria, Tanzania, Namibia, Senegal, Maroc, Ghana si Uganda prind cel mai mult peste, dar un numar si mai mare este prins de Japonia, Rusia si SUA în apele africane. Tratate de pescuit, cum este cel între Kenya si Japonia se întâlnesc din ce în ce mai des. Pentru a proteja apele teritoriale africane s-au facut propuneri pentru ca acestea sa fie extinse de la 12 la 200 mile în larg si de asemenea pentru întarirea pazei navale pentru a descuraja pescuitul ilegal.

      Unele râuri, cum ar fi Nilul, Congo si Niger, sunt foarte lungi si navigabile în interiorul continentului, dar nu si spre varsare, lucru care limiteaza legaturile de transport spre exterior pe râuri. Cu toate acestea, ele detin 23 la suta din potentialul hidroenergetic al planetei, numai 2 la suta din acest potential este folosit. Printre cele mai mari baraje se numara Kariba pe râul Zambezi între Zambia si Zimbabwe, barajul Aswan High pe Nil în Egipt, Akosombo pe râul Volta si Cabora Bassa în Mozambic.

     Resursele biosferei

      Datorita diferentelor de precipitatii de-a lungul continentului, vegetatia este de asemenea foarte variata. În zonele din jurul ecuatorului, unde ploile sunt prezente tot timpul anului, se întâlnesc paduri tropicale dese, care probabil contin pâna la 3000 specii diferite de plante pe mila patrate. Padurea este de obicei formata din 3 straturi: un învelis scund de arbusti între 2-3 metri, un strat de copaci medii care ajung la 18 metri si un învelis de padure din copaci verzi tot timpul anului, înalti de pâna la 46 metri. Între aceste paduri ecuatoriale si marile deserturi din nord si sud se întâlneste savana, care contine un numar mare de animale. În deserturi vegetatia este întâlnita numai în oaze, pe lânga ochiuri mici de apa. În timp ce padurea tropicala, savana si desertul acopera majoritatea continentului, se întâlnesc zone mici de pajisti la altitudini mai mari, în munti.

      Africa este locul unde se întâlnesc cele mai variate si numeroase animale din lume, de la rarele gorile de munte din muntii Rwandei pâna la lemurii din Mdagascar. În zonele de savana gasim vaste populatii de zebre, antilope si pradatorul lor, leul, maimute, leoparzi, hiene, rinoceri, hipopotami si elefanti. Viata salbatica din Africa a fost dramatic redusa în ultimii 50 de ani datorita vânatului excesiv si extinderii asezarilor omenesti. Desi lumea crede contrariul, în Africa sunt mult mai multe animale în captivitate decât salbatice. Vaci, capre si porci sunt în numar foarte mare crescuti pentru mâncare, la care se adauga animalele domestice. Insectele sunt alt element important din fauna Africii. Unele furnici comune din partea de sud produc un lut care este foarte folositor pentru caramizi si constructii de case. Totusi, majoritatea insectelor nu sunt folositoare. Tântarul Anopheles este purtator de malarie si alte boli. Musca tete, care produce boala somnului la om face unele zone din partea centrala si de est nelocuibile. Rozatoarele sunt de asemenea o problema. Ele manânca grâul si sunt purtatoare de boli cum ar fi holera. Chiar si frumoasele pasari din Africa pot produce pagube mari în recoltele de grâu.

     Regiunile si peisajele agricole

      Desi Africa este bogata în minerale si alte resurse minerale, agricultura continua sa fie baza vietii pentru multi oameni. De când au obtinut independenta, fermierii africani au marit cu mult cultivarea plantelor solicitate de piata, cum ar fi cacao, cafea, ceai si banane. Cea mai mare problema a agriculturii africane este aceea de a tine pasul cu cresterea rapida a populatiei. Datorita acestei cresteri, cantitatea de mâncare pe cap de persoana a scazut dramatic. Pentru a combate acest lucru, unele din guvernele tarilor din Africa au pus accent pe zonele rurale, obtinând în acest fel rezultate bune, exemple fiind Senegal, Tanzania si Malawi. În regiunile de padure se practica o anumita forma de agricultura care consta în despadurirea unei portiuni de pamânt de catre agricultor, care cultiva bananieri sau alte plante, iar atunci când solul îsi pierde fertilitatea se muta pe alta portiune. Datorita cresterii populatiei, multe terenuri nu au timp sa îsi refaca fertilitatea solului înainte ca altcineva sa vina sa cultive. De-a lungul anilor au fost taiate cantitati importante de lemn, cum ar fi în Liberia pentru cauciuc, în Ghana pentru cacao sau în Cote dIvoire pentru palmieri de ulei. Fermierii pot sa însamânteze si partile umede ale savanei. Acolo sunt cultivate plante cum ar fi meiul si porumbul în aceleasi loturi ca si cartofii sau fasolea, bumbac sau alune. Aceste recolte trebuie sa fie realizate în sezonul ploios care este destul de scurt, dar în unele regiuni au fost instalate sisteme de irigatii acolo unde sunt râuri. De asemenea în savana întâlnim pastori, crescând turme de camile, vite, oi sau capre. În timpul sezonului secetos, ei merg pe dealuri, mlastini si vai ale râurilor unde au apa tot timpul anului. Când vin ploile, se îndreapta catre savana unde gasesc pasuni bogate. În regiunile de desert agricultura nu este posibila decât acolo unde sunt prezente oazele, dar foarte limitata.     Regiunea industriala Cairo

      Datorita pozitiei sale favorabile din Delta Nilului, Cairo a fost din cele mai vechi timpuri un centru de intersectie a cailor de comunicatie dintre Africa si Europa. Datorita resurselor minerale bogate, în Cairo nu s-a pus pe picioare numai comertul, ci si industria bazata pe extragerea bogatiilor solului. Zona desertului Sahara ofera bogate resurse de petrol, valorificat din plin, acesta prelucrându-se si plecând spre toate colturile lumii, ca urmare industria petro-chimica fiind foarte dezvoltata. Aluminiul, carbunele si fierul sunt de asemenea extrase din partea de vest si nord-vest a Egiptului, pentru a fi exportate sau folosite în industria proprie. Pe lânga extragerea minereurilor, Cairo este cel mai mare nod al comunicatiilor din Africa, fiind situat la intersectia drumurilor terestre cu traseele fluviale din partea navigabila a Nilului. Marile atractii turistice ale Egiptului, Sfinxul si piramidele fac din aceasta tara una din cele mai vizitate din lume, turismul fiind o sursa importanta de venituri. Anual milioane de turisti sosesc pentru a vedea doua dintre cele sapte minuni ale lumii. Cairo este unul dintre cele mai populate orase ale Africii, fiind totodata si cel mai dezvoltat din punct de vedere al industriei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.