Afiliere, atractie, iubire

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Atat observatiile bazate pe experienta vietii cotidiene, cat si un volum considerabil de cercetari psihosociologice atesta faptul ca, in calitate de fiinte sociale, oamenii sunt atrasi unii de catre altii. Muncim impreuna cu colegii nostri, ne distram laoAZlalta cu prietenii, convietuim cu vecinii si multi dintre noi ne dorim si ne angajam formal sa imbatranim alaturi de membrii cei mai apropiati [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Afiliere, atractie, iubire

Atat observatiile bazate pe experienta vietii cotidiene, cat si un volum considerabil de cercetari psihosociologice atesta faptul ca, in calitate de fiinte sociale, oamenii sunt atrasi unii de catre altii. Muncim impreuna cu colegii nostri, ne distram laoAZlalta cu prietenii, convietuim cu vecinii si multi dintre noi ne dorim si ne angajam formal sa imbatranim alaturi de membrii cei mai apropiati ai familiei noastre: sot / sotie, copii, nepoti etc.

Aceasta motivatie sociala incepe cu nevoia de afiliere: dorinta de a stabili contacte sociale cu ceilalti. Indivizii difera in ceea ce priveste intensitatea nevoii lor de afiliere, dar se pare ca fiecare dintre noi este motivat sa stabileasca si sa pastreze un nivel optim de interactiune sociala - alternand clipele si situatiile in care dorim cu ardoare prezenta celorlalti si momentele in care dorim sa fim singuri - oarecum analog modului in care corpul nostru isi mentine stabilitatea calorica.

Bibb Latane si Carol Werner au constatat ca soarecii de laborator sunt mult mai predispusi sa se apropie de semenii lor dupa o perioada de izolare si mult mai 'disAZtanti' dupa ce au petrecut mult timp la inghesuiala. Studiile efectuate au sugerat ca soarecii, la fel ca si multe alte specii de animale, poseda un fel de 'sociostat' sau 'termostat social' menit sa le regleze tendintele afiliative.
Exista mecanisme similare si la oameni? Shawn O'Connor and Lorne RosenAZblood au experimentat pe un grup de studenti, carora le au cerut sa poarte asupra lor niste beepere, timp de patru zile.

Ori de cate ori primeau un semnal (in medie din ora in ora), participantii notau daca, in momentul respectiv, se gaseau efectiv in prezenta cuiva sau erau singuri, precum si daca, in acel moment, doreau sa fie cu cineva sau nu. Rezultatele au aratat ca in doua treimi din cazurile inregistrate parAZticipantii s au gasit in situatia dorita de ei; si mai relevant este faptul ca situatia dorita de ei la un moment dat ingaduia o predictie destul de precisa a situatiei lor actuale din momentul verificarii imediat ulterioare. Fie ca studentii isi doreau clipe de singuratate sau contacte sociale, de regula reuseau sa isi regleze nevoia lor individuala de afiliere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.