Afectivitatea

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Raspunsul atrage atentia asupra acelui coeficient de subiectivitate pe care il au procesele psihice in general, cele afective in special. Se stie ca orice fapt psihic -o impresie senzoriala, o evocare memoriala, un rationament efectuat etc, detin un anumit grad de subiectivitate pentru ca persoana este determinata in actiunile sale, nu numai de factorii exteriori, ci si de numerosi factori interni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Afectivitatea

Raspunsul atrage atentia asupra acelui coeficient de subiectivitate pe care il au procesele psihice in general, cele afective in special. Se stie ca orice fapt psihic -o impresie senzoriala, o evocare memoriala, un rationament efectuat etc, detin un anumit grad de subiectivitate pentru ca persoana este determinata in actiunile sale, nu numai de factorii exteriori, ci si de numerosi factori interni cum ar fi: experienta de viata, impresionabilitatea, convingerile etc.

Astfel, reactia persoanei nu reflecta numai proprietatile obiectului sau ale situatiei, ci si atitudinea acesteia fata de informatia cognitiva respectiva. Aceasta atitudine difera de la o persoana la alta, pentru ca la fiecare dintre noi se constituie un anumit raport intre intelesul acordat informatiilor exterioare si propriile noastre trebuinte, aspiratii sau convingeri de viata. De exmplu, acordam acelasi inteles, aceeasi semnificatie unei necropole gasite de arheologi, dar pentru cineva aceste resturi arheologice nu prezinta nici o importanta, in timp ce pentru un arheolog pasionat ele constituie un prilej de bucurie, pentru ca pot reprezenta un raspuns la numeroasele intrebari pe care si le-a pus in legatura cu specificul unei anumite epoci istorice.

Aceasta senzatie de bucurie, de satisfactie este o traire subiectiva care reflecta nu atat natura obiectului in cauza, cat mai ales atitudinea persoanei in raport cu acel obiect, respectiv masura acesteia de a-l cerceta, cunoaste, integra in propria experienta de viata. Prin urmare, reactia afectiva nu dezvaluie natura evenimentelor, situatiilor exterioare, ci o face in mod indirect cu ajutorul structurii generale a subiectului -receptor care poate manifesta fasa de acel obiect un anume grad de interes, preferinta sau indiferenta, chiar repulsie.

Starea afectiva se exprima sub forma unei trairi interioare specifice, a unei trairi subiective in raport cu un anumit obiect, eveniment, cu o alta persoana sau cu propria persoana. Aceasta traire afectiva este mereu alta in functie de natura sau specificul relatiei pe care persoana a stabilit-o la un moment dat cu un fapt exterior sau cu un interlocutor. Daca de exmplu, respectiva relatie o percepem si o interpretam ca o situatie de confruntare sau de conflict intre noi si evenimentele exterioare, deci ca o sirtuatie care blocheaza realizarea propriilor noastre dorinte sau scopuri, atunci apar trairi afective negative, de genul -insatisfactie, intristare, indignare care vor fi insotite de impulsuri sau actiuni de evitare.

Daca, dimpotriva situatia sau evenimentele exterioare ofera in mod obiectiv conditii optime de realizare a trebuintelor si nevoilor noastre, sau le percepem si le apreciem subiectiv ca situatii favorizante, atunci apar trairi afective pozitive, de genul -bucurie, placere, satisfactie, entuziasm etc.
Starea afectiva exprima o relatie dinamica si valorica intre individ si un obiect, fenomen sau situatie externa, respectiv acel raport care desemneaza masura in care obiectul sau evenimentul in cauza raspunde sau nu dorintelor si asteptarilor noastre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.