Afectivitatea

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Procesele afective sunt fenomene complexe caracterizate prin modificari fiziologice mai mult sau mai putin extinse, conduita marcata de expresii emotionale si o anumita atitudine sau traire subiectiva. P.Popescu-Neveanu definea afectivitatea ca proprietatea subiectului de a resimti emotii. In aceeasi maniera, Al. Rosca sublinia ca specificul proceselor afective, al emotiilor, sentimentelor sau pa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Afectivitatea

Procesele afective sunt fenomene complexe caracterizate prin modificari fiziologice mai mult sau mai putin extinse, conduita marcata de expresii emotionale si o anumita atitudine sau traire subiectiva. P.Popescu-Neveanu definea afectivitatea ca proprietatea subiectului de a resimti emotii. In aceeasi maniera, Al. Rosca sublinia ca specificul proceselor afective, al emotiilor, sentimentelor sau pasiunilor consta in reflectarea subiectiva a relatiilor dintre individ si situatia care le-a produs.

In cadrul afectivitatii, nu obiectul in sine este cel care declanseaza o stare afectiva, ci relatia dintre om si valenta obiectului respectiv. Afectivitatea se constituie intr-o structura a SPU, fiind denumita una bazala sau infrastructurala a SPU, intrand in relatie cu toate celelalte substructuri ale personalitatii.
O perioada indelungata in evolutia psihologiei, afectivitatea a fost echivalata unei trairi interioare, unei vibratii ca reactie fata de un anume eveniment ori situatie. Studiile recente releva insa faptul ca manifestarile afective inglobeaza mai multe elemente, starea afectiva fiind doar unul dintre ele.

Astfel, procesele afective sunt definite ca reactii psiho-fiziologice complexe, manifestate in plan cognitiv, comportamental, biologic si subiectiv, declansate automat in scopul adaptarii la mediu.
Un concept important este cel de emotie si disrtinctia emotie-procese afective. In sens larg, termenul de emotie reprezinta un concept umbrela care inglobeaza toate formele vietii emotionale de la cele mai simple la cele mai complexe.

In sens restrans, prin emotie intelegem doar un unumit tip de manifestare afectiva, caracterizata de manifestari prompte, de intensitate si durata.Indiferent de modalitatea de producere a reactiei afective, impactul emotional al unui stimul este dependent de masura in care acesta interfereaza cu trebuintele, scopurile, dorintele, aspiratiile ori temerile noastre. In consecinta, relatia stimul-reactie emotionala nu este una directa, ci mijlocita de modul in care subiectul proceseaza informatia primita prin raportare la propriile structuri motivationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.