Afectarea renala in mielomul multiplu

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

Pacientii se pot prezenta cu insuficienta renala severa, de obicei forma acuta, favorizata de deshidratare, infectii, hipercalcemie, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau de substante de contrast iodate. Proteinuria este caracteristica, dar de obicei nu depaseste 3g/24ore. Aproximativ 10% din bolnavi dezvolta sindrom nefrotic. Diagnosticul de "rinichi mielomatos" se bazeaza pe demon[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Afectarea renala in mielomul multiplu

Pacientii se pot prezenta cu insuficienta renala severa, de obicei forma acuta, favorizata de deshidratare, infectii, hipercalcemie, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau de substante de contrast iodate. Proteinuria este caracteristica, dar de obicei nu depaseste 3g/24ore. Aproximativ 10% din bolnavi dezvolta sindrom nefrotic. Diagnosticul de "rinichi mielomatos" se bazeaza pe demonstrarea prezentei de material proteic obstructiv in nefronul distal, format din LU identice cu cele din ser si urina;

la coloratia cu hematoxilina si eosina, cilindrii sunt intens eozinofili si par fragili, datorita structurii lamelare; sunt inconjurati de macrofage si celule gigante, multinucleate. Tubii renali sunt atrofici, cu epiteliu aplatizat, iar interstitiul fibrozat cu infiltrat plasmocitar. Amiloidoza (AL) renala este prezenta la 15-30% din pacientii cu mielom multiplu. LU ale imunoglobuluinelor monoclonale sau fragmente de LU alcatuiesc depozite extracelulare sub forma de fibrile insolubile, in diferite tesuturi ale organismului. Pacientii cu depozite glomerulare de amiloid dezvolta sindrom nefrotic, iar cei cu depunere vasculara de material fibrilar prezinta o scadere a perfuziei renale si insuficienta renala severa.

Proteinuria este cea mai frecventa manifestare renala la debut, fiind prezenta la 80% din pacienti. Sindromul nefrotic este prezent la 30-50% din acestia. Insuficienta renala cronica se instaleaza la 70% din bolnavi. La biopsia renala, se evidentiaza material amorf hialin (difuz sau nodular), de-a lungul membranei bazale glomerulare, dar si in interstitiu, peritubular si perivascular. In medulara renala se observa dilatatii tubulare cu cilindri numerosi sub forma de aglomerare. Amiloidul se deosebeste de alte depozite hialine (colagen, fibrina) prin afinitatea crescuta pentru coloratia cu rosu de Congo.

Examinate la microscopul cu lumina polarizata, sectiunile colorate astfel au o fluorescenta verde. La microscopul electronic, depozitele de amiloid apar ca niste fibrile liniare, rigide, cu diametrul de 90-110 A. Amiloidul infiltreaza si alte tesuturi si organe, determinand manifestari de insuficienta cardiaca congestiva, tulburari de ritm, tulburari de conducere, la nivelul sistemului nervos periferic neuropatie, iar la nivelul sistemului nervos central este implicat in patogenia bolii Alzheimer. Prognosticul este rezervat. Insuficienta renala cronica este, alaturi de afectarea cardiaca, o cauza majora de deces la pacientii cu amiloidoza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.