Afaceri de familie la Romgaz: ginerele vinde, socrul cumpara

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.42

nivel: Facultate

Pantelimon Avram a fost director al Romgaz intre anii 2001-2005. Romoil a vandut Romgazului robineti pentru conducte si alte instalatii in valoare de 20 de miliarde de lei vechi, in baza contractului.Dupa expirarea mandatului lui Avram, compania ginerelui a mai castigat si alte licitatii la Romgaz. Valoarea totala a contractelor este de aproximativ trei milioane euro. Firma Romoil a fost infiinta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Afaceri de familie la Romgaz: ginerele vinde, socrul cumpara

Pantelimon Avram a fost director al Romgaz intre anii 2001-2005. Romoil a vandut Romgazului robineti pentru conducte si alte instalatii in valoare de 20 de miliarde de lei vechi, in baza contractului.Dupa expirarea mandatului lui Avram, compania ginerelui a mai castigat si alte licitatii la Romgaz. Valoarea totala a contractelor este de aproximativ trei milioane euro. Firma Romoil a fost infiintata in 2003 si avea sase anagajati.

"Mi-am pus si eu problema, ca nu sunt fraier"Pantelimon Avram, fostul director general al Romgaz SA, in prezent director al sucursalei Romgaz Mures, ne-a declarat: "Domnul Sandru s-a casatorit cu fiica mea in toamna lui 2004. A avut firma inainte sa-mi fie ginere. Apoi, mi-am pus si eu problema, ca nu sunt fraier. M-am interesat la juristii Romgaz: "Domnilor, e vreo problema?" Nu, mi-au spus ca nu e conflict de interese! Sunt comisii de licitatie, eu nu m-am pus in capul comisiei. Cand s-au dat cele 20 de miliarde lei vechi, da, eram director general atunci. Dar nu am fost in comisia de licitatie. Eu nu am avut atributii pe linia de achizitii publice", ne-a declarat fostul director general.

Restul de contracte ale ginerelui sunt o necunoscuta pentru Avram. "De celelalte contracte ale ginerelui meu - tevi, instalatii - nu am stiut. Credeti-ma, nu stiu cu ce se ocupa!", sustine fostul director general.

"A fost licitatie!"
Ioan Sandru, ginerele lui Avram, nu a negat existenta contractului cu Romgaz, nici ca socrul sau era in acel moment director general al Romgaz SA, functie care ii dadea lui Avram acces nelimitat, cel putin informal, la toate informatiile companiei de stat. Dar, si in opinia sa, totul s-a desfasurat corect si legal."A fost licitatie, au fost zece firme, spune Sandru, am avut pur si simplu cea mai buna oferta. Nu poate fi vorba nici de conflict de interese, nici de trafic de influenta, totul a fost legal", sustine ginerele lui Avram.

Sandru spune ca nu discuta deloc afaceri cu socrul sau si ca acesta nici nu a stiut de participarea sa la acea licitatie. "Sa scrieti ca am castigat cateva licitatii, dar si ca am pierdut alte 50", ne-a avertizat Sandru. Avram a fost mai nuantat: "Mai discutam afaceri impreuna, dar nu in detaliu". Cifra de afaceri a Romoil SA in 2003 a fost de 25,7 miliarde de lei vechi.

In 2004 a crescut cu 700% - la 177 miliarde de lei vechi, ca in 2005 sa scada cu 700%, osciland in jurul valorii de 26 miliarde de lei vechi. Compania avea la infiintare sase anagajati, in prezent are zece salariati. Sandru este actionar majoritar al Romoil SA, cu 32%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.