Afacerea Watergate

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.46

nivel: Liceu

Un singur lucru a ramas nelamurit cu toate ca s-au scurs treizeci ani: cine ar putea fi "Gatlej adanc"? Recent, dupa decesul unuia dintre personajele aflate in acea vreme la Casa Alba, multi au sperat ca Woodword si Bernstein vor declara: "Ecce homo!". Nu s-a intamplat asa. Intrebarea a ramas fara raspuns din partea celor doi, singurii care pot sa-l dea in cunostinta de cauza. Si-atunci? Iata o po[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Afacerea Watergate

Un singur lucru a ramas nelamurit cu toate ca s-au scurs treizeci ani: cine ar putea fi "Gatlej adanc"? Recent, dupa decesul unuia dintre personajele aflate in acea vreme la Casa Alba, multi au sperat ca Woodword si Bernstein vor declara: "Ecce homo!". Nu s-a intamplat asa. Intrebarea a ramas fara raspuns din partea celor doi, singurii care pot sa-l dea in cunostinta de cauza. Si-atunci? Iata o posibila - si foarte plauzibila - dezlegare a misterului, furnizata de Claude Moisy: "Acest informator n-a existat, dupa parerea mea, niciodata.

El nu e decat un, sa-i spunem, substitut, pe care ziaristii l-au folosit pentru a incarna intr-o singura persoana aproape 25 de informatori diferiti. Acestia s-au dus la Washington Post pentru ca, la vremea respectiva, ziarul se afla in centrul lumii politico-mediatice din capitala americana, si deci gazetarilor de acolo trebuia sa le livreze informatii confidentiale. In rest, totul e o legenda care a prins...".Dupa treizeci de ani.

Afacerea Watergate a avut nu numai un protagonist - Richard Nixon -, ci si numerosi actori in rol mai mult sau mai putin secundar. La 30 de ani de la rasunatorul scandal, toti acestia - inclusiv "oamenii presedintelui" - revin in atentia publicului. Ce si cat au patimit? Cati mai traiesc? Ce fac astazi cei ramasi in viata?Howard Baker. Fost senator republican de Tennessee, a ramas celebru pentru intrebarea-cheie pusa in timpul anchetei: "Ce a stiut presedintele si cand a aflat ce anume s-a intamplat?".

A fost membru al Senatului intre 1967 si 1985, apoi sef de cabinet al presedintelui Reagan. S-a retras din viata politica activa, iar in prezent conduce reprezentanta diplomatica americana din Japonia.
Robert Bork. In cadrul demiterilor si demisiilor succesive de la Departamentul Justitiei - cunoscute sub numele de "masacrul de sambata noaptea" -, Bork, pe atunci inalt magistrat la Curtea Suprema, a decis inlocuirea lui Archibald Cox, procurorul care conducea ancheta in afacerea Watergate.

Multi ani mai tarziu, Ronald Reagan a incercat sa-l numeasca din nou la Curtea Suprema, dar democratii au reusit sa-i blocheze confirmarea in functie. Acum este membru al American Enterprise Institute, prestigios "think-tank" din Washington.Archibald Cox. Cel ce a fost primul procuror insarcinat cu investigarea cazului Watergate a decedat in luna mai a acestui an. Profesor emerit la Harvard si specialist in Dreptul muncii, Cox a colaborat decenii la rand cu "Common Cause", organism angajat in reformarea sistemului de finantare politica din Statele Unite.

Bill Clinton l-a medaliat pentru serviciile aduse tarii, premiul conferit fiind, printr-o ironie a sortii, creat chiar de Richard Nixon.
Charles Colson. Asistent special al lui Nixon si cunoscut la Casa Alba drept "geniul diabolic", a fost condamnat la sapte luni de detentie pentru obstructionarea justitiei. Dupa ce s-a convertit la fundamentalismul crestin, a infiintat o asociatie de voluntari care au raspandit cunostintele biblice in inchisorile americane. Acum patru ani, guvernatorul Jeb Bush l-a repus in totalitatea drepturilor civile, dupa ce acestea ii fusesera limitate ca urmare a participarii sale la afacerea Watergate.

John Dean. Consilier la Casa Alba si unul dintre principalii tapii ispasitori ai scandalului, a efectuat patru luni de detentie. Si-a refacut viata plecand in California si devenind bancher specializat in investitii. Autor prolix, a scris numeroase carti, intre care "Ambitie oarba" si "Onoare pierduta", ultimul sau volum intitulandu-se "Mai rau decat Watergate: presedintia secreta a lui George W. Bush".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.