Afacerea Lavon - operatiuni teroriste israeliane impotriva americanilor si britanicilor din Egipt

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

A fost deci un mare soc pentru toata lumea cind, la 5 octombrie, ministrul egiptean de interne Zakaria Muhieddin, a anuntat capturarea a unei retele israeliene de sabotaj compusa din 13 oameni. Prima reactie a lumii, mai ales a evreimii, a fost sa dea vina pe anti-semitism.
Indignarea a crescut la 11 decembrie cind grupul a fost adus in fata tribunalului. In parlamentul israelian (Knesset),[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Afacerea Lavon - operatiuni teroriste israeliane impotriva americanilor si britanicilor din Egipt

A fost deci un mare soc pentru toata lumea cind, la 5 octombrie, ministrul egiptean de interne Zakaria Muhieddin, a anuntat capturarea a unei retele israeliene de sabotaj compusa din 13 oameni. Prima reactie a lumii, mai ales a evreimii, a fost sa dea vina pe anti-semitism.
Indignarea a crescut la 11 decembrie cind grupul a fost adus in fata tribunalului. In parlamentul israelian (Knesset), primul ministru Moshe Sharett a denuntat "complotul dezgustator pus la cale in Alexandria... mascarada de proces impotriva unui grup de evrei care au cazut victime ale acuzatiilor mincinoase si care au fost amenintati si torturati pentru a marturisi crime imaginare ..."

(Jerusalem Post, 12 December 1954). Davar, ziarul sindicatelor comertului, observa la 13 decembrie 1954 ca regimul egiptean pare sa se inspire din cel Nazist si deplingea "decaderea statutului evreilor egipteni in general". Ziarul Ha'aretz (13 December 1954) afirma ca procesul dovedeste ca "conducatorii egipteni nu ezita sa inventeze cele mai fantasmagorice acuzatii care le convin." si ca "in situatia curenta din Egipt, junta conducatoare are mare nevoie de niste diversiuni". Iar in ziua urmatoare Jerusalem Post avea urmatorul titlu principal "Mascarada de proces din Egipt trezeste Israelul, spune [Primul ministru] Sharett. El observa ca practicile Inchizitiei sunt reluate"

Procesul a stabilit ca atentatele au fost intr-adevar facute de o retea terorista a spionilor israelieni, condusa de Colonel Avraharn Dar - alias John Darling - si o serie de profesionisti veniti in Egipt sub diverse pretexte. Ei au recrutat evrei egipteni, unul dintre ei fiind tinara Marcelle Ninio, care lucra in birourile unei companii britanice. Sigur, aceasta descoperire a justitiei egiptene nu a ajutat deloc comunitatea de 50.000 de evrei din Egipt, dar asta nu a parut sa-i intereseze pe autorii atentatelor.

Ce ii interesa pe ei este ca in 1954 deveneau tot mai izolati si nesiguri, pina si aliatii lor vestici erau nemultumiti de agresivitatea lor. Asistentul Secretarului de Stat american le-a spus "renuntati la atitudinea de cuceritori" (Love, Kennett, Suez: The Twice-Fought War, McGraw-Hill, New York, 1969, P. 71.) si mai alarmante erau intelegerile dintre Egipt, Marea Britanie si Statele Unite, in urma carora Eisenhower a indemnat Marea Britanie sa renunte la baza ei militara gigantica din zona Suez. Ben Gurion [numit "parintele Statului Israel"] nu a reusit sa se opuna, asa ca seful spionajului israelian (Colonel Benyamin Givli) a ordonat retelei de spioni sa saboteze aceste intelegeri prin atentate teroriste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.