Aerul - componenta a mediului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

De aceea, o problema importanta a geografiei mediului inconjurator o reprezinta studierea calitatii aerului prin prisma rolului pe care il are in intretinerea si dezvoltarea lumii vii.Datorita insa activitatilor umane, se observa in ultimul timp unele modificari ale compozitiei aerului atmosferic, indeosebi in apropierea intreprinderilor industriale si in orase, modificari care de cele mai multe o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aerul - componenta a mediului

De aceea, o problema importanta a geografiei mediului inconjurator o reprezinta studierea calitatii aerului prin prisma rolului pe care il are in intretinerea si dezvoltarea lumii vii.Datorita insa activitatilor umane, se observa in ultimul timp unele modificari ale compozitiei aerului atmosferic, indeosebi in apropierea intreprinderilor industriale si in orase, modificari care de cele mai multe ori influenteaza negativ calitatea lui. Ansamblul acestor schimbari fizice, chimice sau termice ale compozitiei si calitatii aerului au efecte negative asupra invelisului biotic si activitatilor umane. Ele constituie poluarea aerului.

Deoarece poluarea aerului are efecte negative - uneori foarte mari - asupra lumii vii si activitatilor umane - pastrarea calitatii aerului reprezinta o problema a lumii contemporane.Poluarea are o influenta insemnata asupra activitatilor umane si lumii vii si intr-o masura mai mica - dar care poate avea multiple consecinte, asupra fenomenelor meteorologice. Astfel, invelisul biotic este influentat de poluarea aerului prin: reducerea evapotranspiratiei frunzelor - datorita prafului depus pe suprafata lor - ceea ce antreneaza diminuarea functiilor fiziologice, distrugerea unor plante cu o rezistenta mai redusa, influenta asupra unor specii de animale (insecte, pasari, mamifere etc.) s.a.

Comunitatile umane sunt afectate de poluarile atmosferice intense, indeosebi prin afectiunile respiratorii generate de anumite substante toxice. Desi mai putin vizibila, influenta poluarii asupra fenomenelor meteorologice antreneaza modificari ale acestora care pot avea efecte negative grave, la scara intregii planete.

Astfel, cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera poate genera incalzirea suprafetei terestre cu citeva grade, ceea ce ar duce la topirea unei mase de gheata si la ridicarea nivelului oceanelor, la cresterea ariditatii unor regiuni. Destramarea stratului de ozon (O3) din stratosfera permite patrunderea in cantitati mari a radiatiilor ultraviolete pina la suprafata terestra, ceea ce influenteaza negativ invelisul biotic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.