Adsorbanti alimentari - saruri anorganice anhidre

7x puncte

categorie: Chimie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Adsorbanti alimentari - saruri anorganice anhidre
În aceste procese este necesară supradozarea adsorbantului la factori stoechiometrici cuprinși între 1,5-2,5. În cazul procedurii de absorție semiuscată, la concentrații foarte înalte de HCl, HF și SOX în gazele nearse, limitele de emisii conforme anexei 7 din HG 128/2002 nu mai pot fi întotdeauna respectate. Din acest motiv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Adsorbanti alimentari - saruri anorganice anhidre

Referat despre Adsorbanti alimentari - saruri anorganice anhidre
În aceste procese este necesară supradozarea adsorbantului la factori stoechiometrici cuprinși între 1,5-2,5. În cazul procedurii de absorție semiuscată, la concentrații foarte înalte de HCl, HF și SOX în gazele nearse, limitele de emisii conforme anexei 7 din HG 128/2002 nu mai pot fi întotdeauna respectate. Din acest motiv instalațiile de incinerare a deșeurilor periculoase din Europa sunt prevăzute deseori cu instalații de spălare a gazelor în mai multe trepte.

Reducerea emisiilor de HCl, HF și SOX prin procesele de spălare a gazului rezidual se face prin absorbție cu scrubere de diferite tipuri, cum ar fi: scrubere cu jet, scruber rotativ, scruber Venturi sau scruber cu coloană. În acestea, un grad ridicat de separare a HCl, HF și a SO3 este obținut cu apa sub formă de soluție de spălare. Aceasta este puternic acidă, datorită acizilor formați pe durata procesului de separare. Separarea dioxidului de sulf este scăzută în acest mediu acid. O separare satisfăcătoare se poate obține într-o fază ușor alcalină de spălare a gazelor, în care hidroxidul de sodiu sau laptele de var sunt adăugate în lichidul de spălare. Din motive tehnice această separare se face într-o altă fază de spălare a gazelor de ardere, în care se continuă separarea HCl și HF.

Produșii din combustie ai unor elemente, precum clorul, bromul, iodul, fosforul, azotul și sulful pot forma aerosoli în gazele reziduale. Pentru deșeurile cu conținut de brom și iod, aceste elemente pot fi separate din curentul de gaze arse, dacă se incinerează simultan cu deșeurile ce conțin sulf. Rezultă compuși ce conțin sulf, săruri de iod și săruri de brom solubile în apă care pot fi separate prin procese de epurare umedă a gazelor arse ce conțin SO2.

Separarea bromului și iodului poate fi îmbunătățită prin utilizarea, în mod controlat, a fazelor reductive de spălare a gazelor (soluție de sulfit sau bisulfit). Este important de știut de la început dacă deșeurile conțin iod sau brom. Dacă laptele de var este folosit ca agent de neutralizare în epurarea umedă a gazelor, sulfații (gips, carbonați și fluoride) apar ca deșeuri insolubile în apă. În mod normal, conținutul de săruri din apa uzată se poate reduce cu ușurință prin precipitarea particulelor solide. Sărurile insolubile cresc riscul de depunere în procesul de spălare în scruber.

Acest risc nu apare dacă se folosește o soluție cu o concentrație mai mare de hidroxid de sodiu și când produșii reacției sunt solubili în apă. Scruberele cu hidroxid de sodiu sunt cele mai recomandate, iar costurile de întreținere sunt mai reduse. Dacă se utilizează NaOH, CaCO3 se poate forma o soluție cu duritate mare care are ca efect apariția de depuneri în scrubere. Aceste depuneri trebuie îndepărtate discontinuu prin corecție de pH (acidifiere).

Pentru menținerea performantelor scruberelor și prevenirea depunerilor în scrubere o parte din soluția de spălare trebuie îndepărtată din circuit. Această parte din curentul de soluție trebuie supusă unui tratament special (neutralizare, precipitarea metalelor grele), înainte de satisfacerea cerințelor pentru evacuare. O atenție deosebită trebuie acordată mercurului. Compușii volatili de mercur, cum sunt HgCl2 , condensează când gazul rezidual se răcește și se dizolvă în apa de spălare, formând în prezența compușilor de reducere (SO3 2-), mercur elementar.

Acest proces poate avea ca efect apariția fenomenului de coroziune, datorită amestecului format, în circuit și poate periclita sănătatea personalului ce operează curățarea și întreținerea scruberului. Mercurul dizolvat este transformat într-o formă mai puțin solubilă cu substanțe chimice adecvate, ca de exemplu sulfit sau TMT 15 (trimercaptotriazin), pentru a contracara un atac reductiv.

4. Parametrii importanți ai adsorbanților
4.1 Umiditatea relativa de echilibru (Ure)
Continutul de apa, natura si proportia celorlalte substante componente care determina starea apei, libera sau legata, se evidentiaza prin intermediul umiditatii relative de echilibru(Ure). Umiditatea relativa de echilibru este o caracteristica a produsului si reprezinta raportul procentual dintre elesticitatea vaporilor de apa din produs si elasticitatea vaporilor de apa la saturatie, la aceeasi temperatura.

Mentinerea produsului la valori normale ale continutului de apa este posibila numai cand exista o identitate perfecta intre Ure si umiditatea relativa a aerului din spatiul inconjurator, iar stabilitatea maxima se asigura cand acestea corespund si temperaturii optime de pastrare a produselor.

Modificarea temperaturii influenteaza umiditatea relativa a aerului in spatii inchise care, la randul ei, determina modificarea elasticitatii vaporilor de apa la suprafata produsului si implicit a Ure. Deci variatia temperaturii, determina variatia umiditatii relative de echilibru, aceasta putand atinge valori care sa fie favorabile proceselor de alterare, mai ales microbiana.

Umiditatea aerului poate provoca o serie de transformari importante pentru produsele alimentare, cum sunt:
- modificari fizice cum ar fi intarirea produsului determinata de uscarea acestuia sau acesta nu mai e crocant datorita absorbtiei umiditatii din aer;
- modificari microbiologice care apar atunci cand umiditatea trece de limita critica;
- modificari enzimatice cu degradari de culoare, gust, aroma;
- modificari chimice: autooxidarea si schimbarea culorii;
- modificari fizico-chimice, in special cristalizarea.

Atunci cand umiditatea produsului este in echilibru cu cea a aerului se numeste stare de echilibru hidric a produsului iar umiditatea se numeste umiditate de echilibru si depinde de caracteristicile aerului si de modul de legare a apei in aliment.

4.2 Activitatea apei
Continutul de apa, dar mai ales starea ei, conditioneaza activitatea enzimelor si a microorganismelor. Legatura dintre apa din produsele alimentare si activitatea enzimelor, a microorganismelor, este evidentiata prin intermediul activitatii apei. Activitatea apei este definita prin raportul dintre elasticitatea vaporilor de apa de la suprafata produsului si elasticitatea vaporilor de apa pura la saturatie la aceeasi temperatura. Se considera ca activitatea apei reprezinta apa la dispozitia microorganismelor.
Activitatea apei (aw) da indicatii asupra cantitatii de apa libera care determina presiunea de vapori de apa deasupra produsului:

aw = p / po = Nw / Nw + Ns
unde: p – presiunea vaporilor de apa din produs la temperatura T;
po – presiunea vaporilor de apa din atmosfera la temperatura;
To – temperatura de echilibru a sistemului;
Nw - numarul de moli de apa;
Ns - numarul de moli de substanta.
Din partea a doua a formulei se observa ca activitatea apei poate fi calculata prin numarul de moli de apa (Nw) raportati la suma molilor de apa si a molilor de substanta (Ns).

Continutul de apa al materialului si umiditatea relativa a aerului inconjurator dau activitatea apei care este direct legata de umiditatea relativa de echilibru (Ure):
aw =Ure / 100
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.