Adolescenta reflectata in doua opere literare

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Mircea Eliade este fara indoiala una dintre cele mai fascinante personalitati ale literaturii secolului XX, acesta definindu-se prin complexitatea unei opere care il inscrie in seria marilor spirite enciclopedice ce fac mandria patrimoniului nostru national.
Simona Popescu se inscrie in generatia deceniului noua, este o prezenta activa in peisajul artistic actual, autoarea fiind identificat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Adolescenta reflectata in doua opere literare

Mircea Eliade este fara indoiala una dintre cele mai fascinante personalitati ale literaturii secolului XX, acesta definindu-se prin complexitatea unei opere care il inscrie in seria marilor spirite enciclopedice ce fac mandria patrimoniului nostru national.
Simona Popescu se inscrie in generatia deceniului noua, este o prezenta activa in peisajul artistic actual, autoarea fiind identificata cu un reper incontestabil de valoare.

Proiectat in cateva versiuni, sub titlul initial Romanul unui om sucit, Romanul adolescentului miop incepe sa fie scris in 1921. Tema care va deveni esenta romanelor atat de populare de mai tarziu, Elevul Dima dintr-a saptea, de M. Drumes, si Cismigiu et comp., de Gr. Bejenaru, beneficiaza in romanul lui Eliade, cateva decenii mai devreme, de o tratare superioara prin autenticitate, dar si prin imaginea unei adolescente marcate de preocupari enciclopedice si in egala masura de atmosfera cotidiana a scolii, de oscilatiile sufletesti ale varstei si de ineditul experientelor erotice.

Despre mine as fi vrut sa scriu despre tine face parte din volumul Juvetus, acumuland in mesajul liric, deghizat intr-o confesiune de esenta narativa, ideea fundamentala in definirea adolescentei: pluritatea eurilor care tulbura drumul catre sine, formulata astfel de Ioana Parvulescu: "Egotismul versurilor se estompeaza fiindca eu nu se poate intelege pe sine decat cand e inconjurat de nenumarati tu pe care sa-i poata respinge". Titlul prefigureaza, de atfel, tema si maniera tratarii ei.

Doua verbe tranzitive - as fi vrut si sa scriu - se constitue in poli ai comunicarii cu sinele, exprimand optiunea si posibiliatea acesteia. Eu si tu sunt calificative ale fiintei, aflate in raporturi contradictorii si, in acelasi timp, consecutive in plan temporal, caci eul devine esenta a propriei fiinte, proiectata intr-un alt timp, intr-o alta varsta. Daca pronumele "eu" inchide universal sau semantic varsta clipei, prezentul "tu" exprima varsta timpului, sinteza de trecut si viitor. Succesiunea varstelor, asociata imaginii unor papusi rusesti, ascunse una in alta, ofera modelul metaforic al adolescentei ca prima etapa problematizanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.