Adolescenta - particularitatile dezvoltarii fizice

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Potrivit datelor statistice de la noi, maturizarea sexuala intervine cu 1-1,5 ani mai devreme in mediul urban fata de cel rural. Bineinteles, aceasta accelerare a maturizarii, respectiv coborarea varstei de inceput a pubertatii se situeaza deasupra unui nivel asimptotic; ea nu ar putea cobori indefinit. in acelasi timp se constata ca baremele testelor de inteligenta intocmite cu decenii in urma s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Adolescenta - particularitatile dezvoltarii fizice

Potrivit datelor statistice de la noi, maturizarea sexuala intervine cu 1-1,5 ani mai devreme in mediul urban fata de cel rural. Bineinteles, aceasta accelerare a maturizarii, respectiv coborarea varstei de inceput a pubertatii se situeaza deasupra unui nivel asimptotic; ea nu ar putea cobori indefinit. in acelasi timp se constata ca baremele testelor de inteligenta intocmite cu decenii in urma se cer revizuite in raport cu avansul generatiilor tinere, crescute intr-un mediu saturat de informatii gratie mijloacelor comunicarii de masa atat de raspandite in zilele noastre, alaturi de informatica.

Aceasta "oferta" crescuta de informatie forteaza intr-o masura procesul de maturizare intelectuala, de formare a opiniilor si atitudinilor la copii si tineri. Din datele citate reiese ca, in tabloul preadolescentei un loc deosebit de important il ocupa inceputul maturizarii sexuale. Pe la 12-13-14 ani fetele si la 14-15-16 ani baietii intra in perioada pubertatii, eveniment marcat de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare (aparitia menstruatiei la fete si a secretiei seminale la baieti, cresterea parului in regiunea pubisului si in axila, schimbarea vocii, dezvoltarea glandelor mamare la fete etc.).

Aceste fenomene fiziologice trebuie sa capete in ochii copiilor explicatia stiintifica necesara, precum si indrumarile de igiena personala, fara sa se ceeze o preocupare aparte in jurul lor. Fireste, nu vor fi neglijate rasfrangerile acestor modificari in viata psihica a tinerilor; se instaleaza o anumita curiozitate, chiar neliniste, apare atractia specifica spre sexul opus, sentimentul erotic etc. Tanarul se supune parca "testului" reusitei in dragoste, de care depinde temporar imaginea de sine.

Desi dezvoltarea fizica a preadolescentului este reglata de legi biologice, pot sa apara disarmonii trecatoare ale segmentelor corpului, ale organelor si sistemelor. De pilda, cresterea in inaltime se realizeaza mai ales pe seama membrelor, in vreme ce toracele si bazinul raman in urma. De aici, infatisarea nearmonioasa a preadolescentului; mainile si picioarele lungi, pieptul cazut si ingust (corpul cu aspect de "paianjen"). Tot asa, musculatura corpului se dezvolta mai lent decat scheletul, imprejurare ce conditioneaza o anumita stangacie a miscarilor preadolescentului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.