Administratie publica si management public

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.95

nivel: Facultate

Poate ca da, termenul de administratie este mai reprezentativ pentru starea actuala a gestiunii publice; totusi, ceea ce ne propunem in acest volum este sa identificam si sa analizam acele tendinte de reformare a sectorului public prin care accentul se deplaseaza de la procese - norme si proceduri (input-uri, date de intrare in sistem) - la rezultatele serviciului public (output-uri).

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Administratie publica si management public

Poate ca da, termenul de administratie este mai reprezentativ pentru starea actuala a gestiunii publice; totusi, ceea ce ne propunem in acest volum este sa identificam si sa analizam acele tendinte de reformare a sectorului public prin care accentul se deplaseaza de la procese - norme si proceduri (input-uri, date de intrare in sistem) - la rezultatele serviciului public (output-uri).

O serie intreaga de reforme in sectorul public vizeaza finalitatea serviciului din perspectiva cetateanului platitor de taxe si impozite: in educatie se vorbeste de rezultatele invatarii, in sanatate se opereaza cu indicatori de performanta ai sistemului (cresterea sperantei de viata, cazuri solutionate etc.), in infrastructura se opereaza cu indicatori de genul nr. km de autostrada construiti, de retele de utilitati publice reabilitate etc.

Preocuparea fata de rezultate, masurarea acestora si stabilirea de indicatori si standarde de calitate caracterizeaza managementul in sectorul public spre deosebire de simpla administratie care presupune urmarirea consecventa si exclusiva a procedurilor, reglementarilor si a asigurarii legalitatii.

Trecerea de la administratie publica la management public nu este insa doar o inventie a lumii academice; nu se refera in primul rand la schimbarea terminologiei, a conceptelor folosite in stiintele sociale. Reformarea gestiunii publice din Romania este o realitate locala cu reverberatii globale; ea este o configurare specifica, dar in acelasi timp se inscrie in tranzitia tendentiala (Vlasceanu, 2007: 80) caracteristica democratiilor occidentale, aceea care caracterizeaza trecerea de la modernitate la post-modernitate, de la industrialism la post-industralism; caracterizand intreaga societate, astfel de transformari implica fireste si statul si, mai ales, guvernarea, tipurile de gestiune a afacerilor publice.

Managament (public) - indeplinirea unei sarcini sau a unei succesiuni de activitati in vederea realizarii unor obiective; managementul inseamna indeplinirea rezultatelor si asumarea raspunderii managerului pentru acestea.Administratie (publica) - activitatea de aplicare a regulilor, procedurilor si politicilor stabilite de catre alti actori; administratia inseamna respectarea ordinelor si procedurilor.
Administratia publica este un serviciu in folosul public, functionarii indeplinesc politici stabilite de alti actori, sunt doar agentii acestora, avand rolul de a implementa politicile, cu respectarea procedurilor.

Managementul public include componenta de administrare, dar implica si organizarea pentru atingerea eficienta a obiectivelor ca si responsabilitatea pentru rezultatele obtinute.Administratia este axata pe proces, in timp ce managementul este orientat de rezultate. Managementul presupune eficienta, responsabilitate, realizarea obiectivelor. Administratia presupune proceduri, norme, considerente etice; administratia este mai degraba preocupata de sfera mijloacelor.

Administratia caracterizeaza nivelul macro-social: ea apartine statului; este administrarea bunurilor si treburilor statului si, prin urmare trebuie sa fie loiala intereselor acestuia. Statul ne reprezinta pe toti deopotriva si pe nimeni in parte. El reprezinta natiunea, intregul corpului social. Administratia este in acest sens un termen holist fiind conceputa sa consolideze statul, oferindu-i continuitate si consecventa prin permanentizarea unui corp stabil de functionari si proceduri imune la volatilitatea politica.

Administratia este legalista atat in proceduri, cat si in finalitati - se pastreaza in cadrele protectoare ale respectarii legalitatii, nu-si poate asuma riscuri, fiind garantul stabilitatii; este auto-reflexiva, centrata pe sine si pe protejarea statului, prin aplicarea stricta a procedurilor; conceptul de performanta nu ii este aplicabil (acesta considerandu-se rezervat sectorului privat), ci mai degraba corectitudinea etica si procedurala, neutralitatea si impartialitatea.
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.