Administratia sovietica in judetul Cluj

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.34

nivel: Liceu

Datorită importanței acestei probleme care practic a marcat istoria României, am ales această temă a lucrării de licență evoluția și situația județului Cluj în perioada noiembrie 1944 – martie 1945 este identică, cu evoluția întregului Ardeal de Nord în această perioadă. Pe baza cercetărilor efectuate, a documentelor existente în Arhivele Statului, a presei apărute în acea vreme se poate con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Administratia sovietica in judetul Cluj

Datorită importanței acestei probleme care practic a marcat istoria României, am ales această temă a lucrării de licență evoluția și situația județului Cluj în perioada noiembrie 1944 – martie 1945 este identică, cu evoluția întregului Ardeal de Nord în această perioadă. Pe baza cercetărilor efectuate, a documentelor existente în Arhivele Statului, a presei apărute în acea vreme se poate constata faptul că în județul Cluj administrația românească nici măcar nu a fost instalată, iar la 11 noiembrie 1944 este instalată în zonă autoritatea armatei sovietice.

Asupra județului Cluj și-a pus amprenta această nouă administrație, care s-a implicat în toate domeniile administrației locale : politic, social, economic, juridic, administrativ, educațional, sanitar. Practic în toate aceste domenii se fac schimbări în sensul că pe parcursul perioadei noiembrie 1944 – martie 1945 armata sovietică propulsează membrii partidului comunist român în principalele funcții locale de conducere a județului Cluj, începând cu prefectul până la primari, funcționari, avocați, medici, profesori etc., așadar încă din noimbrie 1944 județul Cluj intră într-un
proces de stalinizare.

În lucrarea de licență redactată de noi am încercat să surprindem și să prezentăm pe baza documentelor studiate și a informației găsite evoluția și schimbările care au avut loc la nivel local în județ, acest lucru reiese și din structurarea lucrării noastre de licență. Primul capitol intitulat Acțiuni premergătoare armistițiului din 12 septembrie 1944 este împărțit în trei subcapitole :
a) România în perioada iunie 1940 – septembrie 1944
b) Statutul Transilvaniei de Nord după semnarea armistițiului din 12 septembrie 1944.
c) Contextul intern al instaurării administrației sovietice în Nordul Transilvaniei.

În aceste trei subcapitole am prezentat evoluția României pe scena politică internațională înainte de semnarea armistițiului sovieto-român, apoi statutul Transivaniei de Nord după semnarea acestui act, când este practic anulat Dictatul de la Viena din 30 august 1940, și în al treilea subcapitol încercările autorităților de la București de a reinstala administrația românescă în Ardealul de Nord. Al doilea capitol “Administrația sovietică în județul Cluj, are patru subcapitole, în acestea noi am prezentat evoluția politică și schimbările survenite la nivel local, noile oragne de conducere politică locale și totodată
extinderea organizației Partidului Comunist Român la nivel județean, statutul minorităților în perioada în care județul se află sub administrația armatei roșii
și conflictele interetnice care au loc în această perioadă.

În al treilea capitol “Reinstalarea administrației românești în județul Cluj” are două subcapitole, în primul noi am vorbit despre importanța Transilvaniei de Nord în procesul de sovietizare a României, ce rol a avut și cum s-a folosit Stalin de această problemă pentru a impune regelui instaurarea unui guvern și implicit a unui regim comunist în țara noastră, iar în al doilea subcapitol am vorbit despre schimbările care s-au produs la nivel local în județul Cluj după 6 martie 1945 când România începe să fie guvernată de reprezentanții Partidului Comunist din România.

La finalul lucrării noastre de licență am expus concluziile legate de acest subiect, făcând o analiză asupra perioadei tratate. Pentru a prezenta situația județului Cluj în perioada noiembrie 1944 – martie 1945 am folosit o bibliografie variată pe care am anexat-o la sfârșitul lucrării noastre. Am utilizat lucrări generale și speciale, articole din presa apărută în județul Cluj în acea perioadă, în special revista “Tribuna Ardealului”, fonduri din Arhiva Statului.

CAPITOLUL I

ACȚIUNI PREMERGĂTOARE ARMISTIȚIULUI DIN 12 SEPTEMBRIE 1944
I.A. România în perioada 1940 – septembrie 1944
I.B. Statul Transivaniei de Nord după Armistițiul din
12 septembrie 1944
I.C. Contextul intern al instaurării administrației sovietice în nordul
Transilvaniei.

I.A. România în perioada iunie 1940 – septembrie 1944 a trecut printr-o serie de schimbări care au dus la instaurarea regimului comunist. În vara anului 1940 regimul lui Carol al doilea era în prag de prăbușire, țara noastră pierde o parte din teritorile dobândite după Marea Unire din 1918, Transilvania fiind împărțită între România și Ungaria. Arbitrajul are loc la Hotelul Belvedere din Viena la 30 august 1940, acesta fiind de fapt un dictat impus de Germania și Italia țării noastre. În urma pierderilor teritoriale din vara anului 1940 regele Carol al doilea este înlocuit cu fiul său Mihai, la conducerea țării fiind numit mareșalul Ion Antonescu care instaurează un regim autoritar.

Datorită faptului că partidele politice istorice Partidul Național Liberal și Partidul Național Țărănesc refuză să colaboreze cu noul regim, Antonescu face o coaliție cu legionarii dar aceștia prin acțiunile lor violente aduc țara într-o stare de haos total. După ce legionarii sunt înlăturați de la conducerea statului, mareșalul încercă să se apropie cât mai mult de Germania deoarece principalul obiectiv al lui Antonescu era recuperarea teritorilor pierdute în vara anului 1940 în special Transilvania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.