Administratia publica centrala in Vechiul Regat (1866-1918)

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Este un fisier tip doc si are 15 de pagini.

CUPRINS

1.Constitutia din 1866 si a statului principiile de organizare, 1-2
2. Administratia publica central, 3
2. 1. Guvernare si administrare, 3-4
2. 2. Monar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Administratia publica centrala in Vechiul Regat (1866-1918)

Este un fisier tip doc si are 15 de pagini.

CUPRINS

1.Constitutia din 1866 si a statului principiile de organizare, 1-2
2. Administratia publica central, 3
2. 1. Guvernare si administrare, 3-4
2. 2. Monarhul, 4
2. 3. Consiliul de Ministri, 5
2.4. Presedintele Consiliului de Ministri, 5-6
2. 5. Ministrii, 6-7
2. 6. Ministerele si serviciile publice, 7-8
2. 7. Functionarii administratiei central, 8-9-10
3. Administratia publica locala, 10
3. 1. Administratia publica descentralizata, 10-11
3. 2. Administratia publica desconcentrata, 11
3. 3. Functionarii administratiei publice locale, 11-12-13
3. 4. Politicianismul. 13-14

BIBLIOBRAFIE 14

ADMINISTRATIA PUBLICA IN VECHIUL REGAT AL ROMANIEI
1.Constitutia din 1866 si a statului principiile de organizare

Textul constitutional intrat in vigoare in anul 1866 poate fi considerat drept prima constitutie romaneasca; modul in care ea a fost adoptata, precum si structura sa, apropiata de conceptul modern de constitutie, ii confera indiscutabil aceasta calitate. Prevederile sale au fost insa puternic influentate de constitutia belgiana din anul 1831. La nivel foarte general, trebuie facuta observatia ca textul sau introduce-a principiile constitutionalismului si renunta la o serie de traditii constitutionale autohtone. Astfel, in afara de denumirea initiala(cea de Domn, pastrata pana in anul 1881), institutia principala a statului, monarhul, nu mai avea aproape nimic in comun cu vechea institutie a Domniei. Urmand calea deschisa de revolutiile burgheze occidentale,monarhul a pierdut atributul suveranitatii, acesta trecand in mainile poporului. In acest fel,monarhul s-a transformat dintr-un monarh absolut in cel dintai functionar al statului, puterea sa fiind limitata exclusiv la atributiile recunoscute de Constitutie.

In raport cu elementele constitutive ale institutiei monarhice traditionale, Domnul Constitutiei din 1866 a suferit si alte modificari importante. Astfel, este de remarcat in primul rand renuntarea la vechiul sistem ereditar-electiv si inlocuirea lui cu sistemul ereditar, in care transmiterea puterii se face numai in cadrul familiei domnitoare, in conformitate cu dreptul de primogenitura masculina. In al doilea rand s-a renuntat la principiul domniei pamantene si a fost introdus principiul dinastiei europene,excluzandu-se pe cale constitutionala posibilitatea revenirii la domniile pamantene.

Forma de guvernamant a monarhiei constitutionale a fost completata apoi cu un regim politic parlamentar,care i-a conferit acesteia caracterul unei monarhii constitutionale parlamentare.Principiile pe care le punea Constitutia din 1866 la baza organizarii si functionarii statului nu reprezentau totusi noutati absolute, intrucat separatia puterilor in stat, in special a executivului judecatoresc, lipsa de responsabilitate a monarhului si responsabilitatea ministrilor erau deja realitati consacrate. Ele au fost introduse in epoca Regulamentelor Organice, reiterate cu prilejul Revolutiei din 1848, pentru ca mai apoi sa fie adancite in timpul domniei lui Al. I. Cuza. Ceea ce aducea intr-adevar nou Constitutia din 1866 in aceasta materie era modul lor de organizare: principiile constitutionale enuntate alcatuiau o reglementare completa elaborate in cadrul unei structuri tehnico-legislative fara precedent pentru sistemul juridic romanesc. Nu e mai putin adevarat, insa, ca mecanismele si parghiile de control intre executive si legislative, cele care dau specificul regimului parlamentar, au fost reglementate incomplet. In acest context, structura institutionala si functionala a parlamentarismului modern nu a putut fi consacrata decat pe cale cutumiara, dar trebuie subliniat ca acest lucru a fost posibil gratie faptului ca atat
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.