Administratia publica centrala

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ca autoritate administrativa, administratia publica cere acestor subiecti sa urmeze o anumita conduita, un anumit comportament social, putand interveni daca e cazul cu aplicarea unor sanctiuni pentru nerespectarea dispozitiilor sale. Astfel de activitati cu caracter de dispozitie se pot referi la studii si avize in legatura cu anumite probleme specifice unui domeniu de activitate, activitati cu ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Administratia publica centrala

Ca autoritate administrativa, administratia publica cere acestor subiecti sa urmeze o anumita conduita, un anumit comportament social, putand interveni daca e cazul cu aplicarea unor sanctiuni pentru nerespectarea dispozitiilor sale. Astfel de activitati cu caracter de dispozitie se pot referi la studii si avize in legatura cu anumite probleme specifice unui domeniu de activitate, activitati cu caracter de deliberare prin care se dezbat probleme in functie de care urmeaza sa fie luate decizii, activitati de executare directa a legii, prin acte juridice si operatiuni materiale, activitati executive ce se refera la inchiderea si executarea unor acte juridice contractuale etc.

Analizand administratia publica, ca o activitate prin care se organizeaza si se executa in concret legea trebuie aratat ca, ea nu se poate reduce la activitatile executive de dispozitie. Ea consta, totodata, si din diferite prestatii de interes general realizate din oficiu sau la cererea persoanelor fizice sau juridice. Astfel de prestatii, care sunt realizate de organele administratiei publice si de functionarii sai, le intalnim in cele mai variate domenii: al salubritatii publice, ocrotirii mediului ambiant, furnizarea de gaze naturale, curent electric, servicii telefonice, radio, televiziune, posta, transport in comun, asistenta medicala, constructii de locuinte, activitati culturaleducative etc.

Organele administratiei publice au menirea de a satisface nevoile cetatenilor si alecolectivitatii, realizarea prestatiilor respective avand caracterul unor servicii publice.
Prin prisma celor aratate, se poate afirma ca administratia publica se realizeaza printr-un sistem de organe cu legaturi specifice intre ele, in acest sistem incluzandu-se organele puterii executive ale statului, administratia locala si diferite unitati economice de stat sau institutii social- culturale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.