Administrarea afacerilor - contabilitate

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Plata datoriei fata de furnizor se inregistra ca o scadere, atat a datoriilor cat si a disponibilitatilor banesti. In Italia medievala registrele contabile devin treptat o proba in justitie.
Litigiile dintre proprietarii de vapoare, negustori, bancheri etc. se solutionau si in functie de informatiile consemnate in registrele contabile. Cresterea fortei probante a contabilitatii in partida d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Administrarea afacerilor - contabilitate

Plata datoriei fata de furnizor se inregistra ca o scadere, atat a datoriilor cat si a disponibilitatilor banesti. In Italia medievala registrele contabile devin treptat o proba in justitie.
Litigiile dintre proprietarii de vapoare, negustori, bancheri etc. se solutionau si in functie de informatiile consemnate in registrele contabile. Cresterea fortei probante a contabilitatii in partida dubla a dus la raspandirea ei in toate statele europene. Pentru asigurarea fortei probante inregistrarile se efectuau in doua registre:

- registrul jurnal, in care tranzactiile si operatiunile se inregistrau cronologic, in ordinea efectuarii lor, fara nici un fel de clasificare sau grupare pe categorii de tranzactii;
- registrul cartea-mare, in care se reiau aceleasi tranzactii si operatiuni, sistematizandu-le pe conturi deschise pe clienti, pe furnizori, pe categorii de marfuri etc. Fiecare tranzactie sau operatiune era inregistrata in doua conturi interdependente (intrari-iesiri; debitori-creditori). Fiecare cont avea doua coloane pentru a reflecta separat cresterile si separat scaderile.

Dezvoltarea afacerilor de tip capitalist si a societatilor comerciale pe actiuni a dus la separarea averii acestor societati de averea omului de afaceri, iar ulterior proprietarii afacerilor (investitorii) au mandatat alte persoane insarcinate cu gestionarea afacerilor (managerii). In aceste conditii contabilitatea capata valente noi. Ea trebuie sa permita proprietarilor (actionarilor) sa controleze modul de gestionare a banilor investiti, iar managerilor sa justifice modul de gestionare a afacerilor. Astfel, sistemul de conturi folosit de contabilitatea in partida dubla a fost completat cu conturile de capitaluri care reflectau obligatiile societatilor comerciale fata de proprietari si cu conturile de rezultate care prezentau modul de formare a profitului sau a pierderii.

Ca urmare a perfectionarii partidei duble si a extinderii societatilor comerciale in secolul al XIX-lea s-a generalizat practica prezentarii situatiei financiare ale entitatilor prin intermediul "Bilantului" si a "Contului de profit si pierdere". Prin intermediul acestor documente de sinteza contabila administratorii (managerii) raportau proprietarilor (actionari sau asociati) asupra activitatii desfasurate si rezultatelor obtinute. Asa cum se va arata in continuare, Bilantul infatiseaza situatia organizatiei (intreprinderii, institutiei etc.) la un moment dat (bunurile economice, creantele si obligatiile entitatii).

Prin intermediul Contului de profit si pierdere investitorii, creditorii si ceilalti utilizatori de informatii contabile sunt informati asupra veniturilor, cheltuielilor si rezultatelor societatii comerciale din perioada respectiva (de regula perioada contabila este anul calendaristic). Analizand rolul contabilitatii in evolutia societatii omenesti economistul Werner Sombart a subliniat rolul contabilitatii in nasterea si dezvoltarea societatilor comerciale, subliniind ca "Nu putem imagina capitalismul fara partida dubla" .
3. MASURAREA REZULTATELOR a evoluat in aceasta perioada de la o contabilitate de operatiuni la o contabilitate de casa (de trezorerie) si pana la contabilitatea de angajament din zilele noastre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.