Adjectivul

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Facultate

Topica adjectivelor calificative: adjectivele calificative pot fi atat postpuse, cat si antepuse regentului substantival. Ex.: Cozonacul are un gust dulce si placut. Cozonacul are un dulce si placut gust. Adjectivele categoriale7 sunt adjectivele a caror informatie restrang extensiunea substantivului-centru, incadrandu-l intr-o anumita clasa. In acest sens putem compara: "scoala publica" (la care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Adjectivul

Topica adjectivelor calificative: adjectivele calificative pot fi atat postpuse, cat si antepuse regentului substantival. Ex.: Cozonacul are un gust dulce si placut. Cozonacul are un dulce si placut gust. Adjectivele categoriale7 sunt adjectivele a caror informatie restrang extensiunea substantivului-centru, incadrandu-l intr-o anumita clasa. In acest sens putem compara: "scoala publica" (la care au acces toti) si "scoala particulara/privata" (la care acces numai cei care indeplinesc anumite conditii).

De obicei, adjectivele categoriale intra in componenta unor de-numiri din limbajul tehnico-stiintific: Ex.: divizor comun, fractie zecimala, numeral ordinal, fier cornier, furci caudine. In general, adjectivele categoriale sunt postpuse substantivului, nu sunt de obicei variabile ca intensitate8 si, de obicei, nu sunt susceptibile de schimbare a categoriei gramaticale. Putem spune : "Acidul obtinut este clorhidric", dar nu * "Acidul obtinut este foarte clorhidric" sau * "Obtine clorhidric acid" sau * "Clorhidricul a fost obtinut". Adjectivele de provenienta verbala admit acumulari de adjuncti9 comuni (adesea) cu verbul din care provin ( "dependent de ceva/ depinde de ceva"; "rugand ceva/ roaga ceva" etc.).

Modurile nepersonale care genereaza adjective sunt participiul si gerunziul. "Participiul are valoare adjectivala daca este in pozitie adnominala"10 ( mar copt, copac rupt, geam spart). Atunci cand are valoare adjectivala, participiul admite, de obicei, grade de intensita-te si de comparatie ( merele cele mai coapte, cel mai iubit roman). Gerunziile, in special cele ale verbelor subiective, sunt produca-toare de adjective si se acorda in gen, numar si caz cu substantivul determinat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.