Aditivii

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Aditivii
Devenim suspicioși când vine vorba de ceva „modificat”, dar să ne aducem aminte că majoritatea alimentelor sunt, prin însăși natura lor, modificate. Frișca, untul și brânza sunt lapte modificat. Untul, chiar în cea mai tradițională formă de preparare, se obține printr-un proces tehnologic. Pâinea nu poate fi găsită ca atare în natură, rezultând dintr-un p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aditivii

Referat despre Aditivii
Devenim suspicioși când vine vorba de ceva „modificat”, dar să ne aducem aminte că majoritatea alimentelor sunt, prin însăși natura lor, modificate. Frișca, untul și brânza sunt lapte modificat. Untul, chiar în cea mai tradițională formă de preparare, se obține printr-un proces tehnologic. Pâinea nu poate fi găsită ca atare în natură, rezultând dintr-un proces inventat în întregime de către om .

Când ne referim la aditivi, cuvântul „modificat”, care a căpătat notorietate odată cu ingineria genetică, este folosit într-un context care nu are de a face nimic cu aceasta. Cel mai întâlnit este termenul ”amidon modificat”(E1410-E1451), care este amidon tratat chimic pentru ai oferi stabilitate la căldură și acizi. Alt tip de amidon modificat este cel pregelatinizat, care poate forma cu apa rece un gel, în mod normal amidonul având nevoie de căldură pentru a forma o pastă.

Amidonul astfel tratat este folosit în multe deserturi „instant”. Sinteza chimică a făcut posibilă utilizarea pe scară largă a unor substanțe altfel greu de obținut. Acidul citric, de exemplu, se extrăgea din lămâi, însă în zilele noastre se obține prin fermentație bacteriană. Vanilia era o aromă exotică și scumpă, extrasă dintr-o orhidee din America de Sud. Caracterul acestei arome este dat în cea mai mare parte o singură substanță chimică: vanilina, sintetizată în anul 1874. Introducerea vaniliei sintetice a avut un asemenea succes încât utilizarea ei este acum un loc comun. Câteodată, atunci când clasa din care un compus chimic face parte a fost identificată, pot fi sintetizați foarte ușor, compuși chimici asemănători, dar cu proprietățile care ne interesează, îmbunătățite.

Pentru sistemele vii , substanțele sunt sau neutre, adică nu participă la reacțiile chimice din interiorul acestora, sau foarte active. Acesta este un lucru important, de care trebuie să ținem seama atunci când evaluăm aditivii. Majoritatea lor sunt neutri și sunt folosiți mai ales pentru a ajusta proprietățile fizice ale alimentelor, ca în cazul emulsificatorilor. Domeniul substanțelor potențial toxice în natură este foarte larg. Sâmburii și semințele de caise, prune, cireșe, piersici, mere și pere conțin glicozide care dacă sunt mâncate pot elibera doze potențial letale de cianuri, pentru copii. Există cianuri în tapioca și în migdale, ceea ce face să existe limite oficiale pentru cianuri în marțipan! Aminele din brânzeturi, ciocolată, varza acră și vin pot da reacții neplăcute multora.

Foarte multe substanțe consumate în cantități mari pot fi periculoase, începând cu vitaminele, care au dat multă bătaie de cap medicilor, atunci când s-a abuzat de ele. Când toxinele nu pot fi eliminate în totalitate, de exemplu rubarba, care conține acid oxalic ce interferă cu absorbția calciului, ceea ce devine important este doza în care acestea devin periculoase. Acesta este și cazul aditivilor, care se folosesc în cantități foarte mici.

Gustul alimentelor
Savoarea este un atribut foarte important al alimentelor, iar intensitatea unei arome de datorează în parte și unor acizi. Exemplul clasic sunt băuturile răcoritoare, care pe lângă dioxidul de carbon care produce bulele de gaz, conțin acid fosforic care dă vioiciunea gustului. Toate fructele conțin într-o anumită măsură zahăr, dar fără acidul lor caracteristic - citric în lămâi (ca aditiv E 330), malic în mere (ca aditiv E 296), tartric în struguri(ca aditiv E 334),- aceste fructe ar fi neplăcute și fade. Cuvântul „acid” nu are o conotație prea plăcută, însă diverși acizi sunt constituenți importanți ai alimentelor.
Acizii adăugați în alimente sunt obținuți prin fermentație bacteriană, și sunt din punct de vedere chimic identici cu cei din fructe, (cu excepția, celui fosforic, clorhidric, sulfuric, care fiind acizi minerali, nu se găsesc liberi în natură). Pe lângă intensificarea aromei, acizii mai au proprietăți conservante și antioxidante.
Cel mai des folosit este acidul citric(ca aditiv E330).Următorul ca frecvență este acidul fosforic(ca aditiv E338), utilizat în băuturile de tip cola.

Oxidarea alimentelor
Unul din cele mai active și periculoase gaze de pe pământ este oxigenul. Sunteți surprinși? Cu siguranță că oxigenul susține viața; alte gaze, precum azotul, dioxidul de carbon, clorul, o pun în pericol. Dar fiindcă oxigenul este într-adevăr gazul care animă toate viețuitoarele, nu ne mai gândim și la forța lui distructivă. Chimistul James Lovelock a spus că dacă în atmosferă ar fi ceva mai mult oxigen - 25% în loc de 20% cât este acum - Pământul ar pieri din cauza unui incendiu de neoprit care ar cuprinde toate pădurile. Sistemele vi sunt protejate de oxidare atât timp cât trăiesc. Dar toate alimentele sunt
vulnerabile la oxidare. Cel mai familiar exemplu este închiderea la culoare a merelor și a cartofilor tăiați. Binecunoscutul remediu, o picătură de suc de lămâie, demonstrează principiul antioxidării. Sucul de lămâie conține vitamina C( ca aditiv E300), unul din cei mai puternici antioxidanți.

În grăsimi și uleiuri, oxidarea este cauza principală a râncezelii. Toate grăsimile și uleiurile râncezesc repede dacă sunt expuse la aer, lumină solară și căldură. Grăsimile râncezite sunt cu siguranță neplăcute la gust și potențial periculoase; antioxidanții sunt folosiți pentru a le proteja o perioadă rezonabilă de timp. Pe lângă celelalte avantaje, antioxidanții, conferă avantaje economice și de mediu,
prevenind risipa de alimente, o problemă serioasă pentru țările mai puțin dezvoltate. Vitaminele C și E sunt cei doi antioxidanți prezenți în organismele vi, inclusiv în noi înșine. Acestea sunt printre cele mai sigure substanțe chimice cunoscute: Vitamina C inhibă formarea nitrozaminelor oncogene, stimulează sistemul imunitar, protejează împotriva leziunilor cromozomiale, regenerează vitamina E, ca parte a sistemului de apărare antioxidant. Cei mai des folosiți antioxidanți sintetici sunt butilhidroxianisolul(E320) și butilhidroxitoluenul (BHT,E321). BHT este controversat: produce reacții adverse la câini dar, ca toți antioxidanții este anticancerigen. Un exemplu că în natură nu există soluții de tipul „alb-negru”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.