Adevarata revolutie culturala

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.54

nivel: Liceu

Episcopul Berkeley ajungea la o concluzie neimpartasita de multi, anume ca masa exista doar atita vreme cit este perceputa de un observator: "Esse est percipi". Ei bine, fizica quantica vine, cu formule matematice, sa demonstreze ca nu punctul de vedere comun, ci acela al episcopului Berkeley este corect.Paradoxul quantic care legitimeaza ideea lui Berkeley este curent numit "pisica lui Schrodinge[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Adevarata revolutie culturala

Episcopul Berkeley ajungea la o concluzie neimpartasita de multi, anume ca masa exista doar atita vreme cit este perceputa de un observator: "Esse est percipi". Ei bine, fizica quantica vine, cu formule matematice, sa demonstreze ca nu punctul de vedere comun, ci acela al episcopului Berkeley este corect.Paradoxul quantic care legitimeaza ideea lui Berkeley este curent numit "pisica lui Schrodinger" ; il vom rezuma aici in varianta mai complexa intitulata "prietenul lui Eugene Wigner".

Dupa legile mecanicii quantice, sansa ca un nucleu radioAZactiv sa se dezintegreze dupa un minut este exact de 50%.Sa presupunem ca acest nucleu este legat de un contor Geiger care, la rindul lui, actioneaza un ciocan. Daca nucleul se dezintegreaza, contorul inregistreaza evenimentul si pune in miscare ciocanul, care cade asupra unei fiole cu acid cianhidric. Dispozitivul se afla intr-o camera sigilata, opaca, unde se afla inchis prietenul lui Wigner. Daca nucleul nu fisureaza dupa un minut, prietenul va trai; daca insa fisureaza, atunci va fi otravit de acidul cianic in citeva secunde. Din punctul nostru de vedere, el va fi sau viu sau mort.

Ei bine, din punct de vedere al mecanicii quantice, dupa un minut prietenul nu e nici viu nici mort; mai precis, pina ce am observat rezultatul experimentului, situatia e indecisa: nucleul e 50% fisurat si 50% nefisurat, iar prietenul e 50% mort si 50% viu. Astfel se prezinta adevarul matematic.Din punct de vedere al bunului simt, situatia poate fi descrisa fara mari dileme. Nu si din punct de vedere al mecanicii quantice.

Prima incurcatura este ca, atita vreme cit experimenAZtatorul n-a patruns in camera, prietenul neobservat este 50% viu si 50% mort. Abia dupa ce observatorul deschide camera, prietenul este sau viu sau mort. Numai observatorul aduce lumea din potentialitate in fiinta, ceea ce la rigoare inseamna ca universul nu exista atita vreme cit noi nu il observam, ba chiar ca exista numai pentru ca noi sa-l observam.

Concluzia aceasta, asupra careia vom reveni poate odata mai pe larg, se numeste "principiul antropic". O alta concluzie, si mai ciudata, este ca, sansa fisurii nucleare fiind de 50%, desi la deschiderea usii, sa spunem, prietenul este viu, din punct de vedere al starii quantice exista o lume in care prietenul e mort. Dupa unii, aceasta lume e perfect reala; dupa altii este o lume ratata care nu exista decit potential.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.