Adam si Eva de Liviu Rebreanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.75

nivel: Liceu

Mărturisirile dezvăluie o poligeneză declarată prin :
1) viziunea din adolescență;
2) întâlnirea cu necunoscuta de la Iași;
3) drama poeților Șt. O. Iosif și Dimitrie Anghel ambii îndrăgostiți de Natalia Negru ;
4) mitul metempsihozei ca model literar și
5) oscilarea alegerii unui titlu între Poveste de reîncarnare, Șarpele și Adam și Eva- pentru a exprima si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Adam si Eva de Liviu Rebreanu

Mărturisirile dezvăluie o poligeneză declarată prin :
1) viziunea din adolescență;
2) întâlnirea cu necunoscuta de la Iași;
3) drama poeților Șt. O. Iosif și Dimitrie Anghel ambii îndrăgostiți de Natalia Negru ;
4) mitul metempsihozei ca model literar și
5) oscilarea alegerii unui titlu între Poveste de reîncarnare, Șarpele și Adam și Eva- pentru a exprima simbolic succesiunea celor șapte vieți predestinate.

Romanul Adam și Eva , debutează în maniera senzațională: profesorul de filosofie Toma Novac, e adus în stare gravă la sanatoriul doctorului Filostrat, după ce s-au tras asupră-I patru focuri de revolver de către emigrantul rus Stefan Alexandrovici Poplinski, care l-a surprins în flagrant delict de adulter cu soția sa. Senzaționalul continuă, cuprinzând și planul experiențelor teoretice ale eroului. Pacientului îi vin în minte, acum, în pragul sfârșitului, frânturi din discuțiile despre iubire, viață și moarte, purtate împreună cu bizarul său prieten, profesorul Tudor Aleman.

Aserțiunile acestuia deduc totul dintr-un principiu al spiritualității, socotit drept factor de coeziune și echilibru în univers, de unde viziunea unui eros mai presus de orice sugestie pământeană, impură: ,,Un bărbat din milioanele de bărbați dorește pe o singură femeie, din milioanele de femeii (…) . Instinctul iubirii e reminescența originii divine. Prin iubire numai se poate uni sufletul bărbatului cu sufletul femeii pentru a redeveni parte din lumea spirituală.”

A șaptea moarte a unuia și aceluiași suflet, care a rătăcit în căutarea termenului complementar, găsindu-l, înseamnă cucerirea vieții eterne și aduce cu sine recapitularea, într-o clipită, a tuturor celor șapte vieți trecute, - mai susține Tudor Aleman, venit repede la patul muribundului, pentru a-I verifica, în ultima privire, revelația credinței profesata de el. Toma Novac se arată îndeajuns de circumspect față de aceste idei, păstrându-se sceptic până la capăt, după cum rezervat e autorul însuși, atras desigur- să mai spunem o dată –nu atât de conținutul ocult, ezoteric al doctrinei, cât mai ales de idealismul moral impregnat într-însa.

Obsesia ,,semnelor de întrebare ce mărginesc rațiunea omenească” – spre a folosi o expresie aflată în carte- și-a avut și ea rolul important în această tentativă romanescă de sondare a necunoscutului. Să menționăm că, indiferent de mobilurile care ar produce-o, scăparea de imensă fericire pe care Tudor Aleman o caută cu înfrigurare în ochii unui muribund-pare să aibă o confirmare științifică.

Astfel, medicul și literatul Ion Biberi, scrie într-un eseu din 1940 :,,S-a notat deseori expresia de fericire care a luminat fața câtorva muribunzi, (…)Individualitatea biologică apare în istoria lumii ca o desprindere din ritmul vieții universale, în sensul că ea I se opune într-o oarecare măsură, centrându-și adevărul vital; în sfera sa proprie de viață, considerată sub raport util, biologic, ea nu mai ascultă deci exclusiv de ritmurile lumii fizice, de care ste în fapt diferențiată.

Moartea suprimă această diferențiere. Ea cheamă la originile ei cosmice plămada vieții, avântată pe cărări proprii. Dar în momentul prăbușirii, individualitatea, apropiind moartea , se detașază de toate imperativele biologice și sociale, de toate constrângerile vieții de relație, și se pune în comunicare în același timp cu propriul adânc și cu adâncurile lumii. Vorbim, deci nu numai de o cunoaștere prin sănătate plenară și prin sensibilitate morbidă, dar și de o cunoaștere prin agonie și moarte.”

Cuprinsul romanului, plasat la Începutul și Sfârșitul agoniei lui Toma Novac, e alcătuit din derularea filmului celor șapte avatarii ale eroului: păstor în vechea Indie, nomarh (guvernator) în Egiptul antic, scrib în Babilon, cavaler roman pe vremea împăratului Tiberiu, călugăr în evul mediu german, medic în Franța Revoluției de la 1789, profesor universitar la București. Fiecare dintre capitolele consacrate acestor stadii poartă unul din numele femeii ursite: Navamalika, Isit, Hamma, Servilia, Maria, Yvonne și Ileana, ea însăși divers ipostată, ivită ca într-o străfulgerare, în drumul bărbatului, dar tot atât de iute pierdută, până la ultima întâlnire, alinătoare, din final.

Subiectul capitolelor dezvoltându-se pe o schemă-tip, cu un erou ce trebuie să rămână în datele lui fundamentale neschimbat, dificultatea cea mai de seamă pe care o avea de înfrânt romancierul ține de evitarea monotoniei unformității epicului. Capcana aceasta a fost ocolită, prin fastul decorativ asigurat acțiunii, prin nuanțările psihologice care însoțesc mutațiile personajului, prin varietatea peripețiilor parcurse de fiecare dată și, mai cu seamă, printr-o creștere gradată a intensității pasionale –de la o perioadă la alta-, pregătind marea întâlnire de la sfârșit. Pe lângă toate acestea capitolele aduc, fiecare, câte un accent specific, pun în relief o modalitate aparte de manifestare a iubirii, într-un context anume.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.