Actul juridic civil

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.87

nivel: Facultate

Actul juridic unilateral este rezultatul vointei unei singure parti. Categoria actelor civile unilaterale include: testamentul, acceptarea mostenirii, renuntarea la mostenire, confirmarea unui act juridic anulabil, oferta de a contracta,etc. Dupa cum formarea sau producerea efectelor impune sau nu comunicarea manifestarii de vointa catre destinatarul direct al actului, actele juridice unilaterale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actul juridic civil

Actul juridic unilateral este rezultatul vointei unei singure parti. Categoria actelor civile unilaterale include: testamentul, acceptarea mostenirii, renuntarea la mostenire, confirmarea unui act juridic anulabil, oferta de a contracta,etc. Dupa cum formarea sau producerea efectelor impune sau nu comunicarea manifestarii de vointa catre destinatarul direct al actului, actele juridice unilaterale se subclasifica in acte supuse comunicarii (oferta, promisiunea publica de recompensa) si acte nesupuse comunicarii (testamentul).
B.Actul juridic bilateral reprezinta vointa concordanta (acordul de vointa) a doua parti. Sunt acte juridice bilaterale: contractul de vanzare-cumparare, contractul de schimb, contractul de donatie, contractul de locatiune,etc.
C.Actul juridic multilateral este rezultatul acordului de vointa a trei sau mai multe parti. Un asemenea act este contractul de societate civila, daca a fost incheiat de cel putin trei asociati.
Aceasta prima clasificare a actelor juridice civile prezinta importanta practica sub urmatoarele aspecte:a) in cazul actelor juridice unilaterale, cercetarea valabilitatii vointei unice este nu numai necesara, dar si suficienta, pe cand in cazul actelor jur bilaterale sau multilaterale, trebuie sa se cerceteze fiecare din cele doua sau mai multe manifestari de vointa. b) regimul juridic al viciilor de consimtamant este diferit;c) actele juridice bilaterale sau multilaterale pot fi revocate de comun acord de catre parti.


2.3.Acte juridice cu titlu oneros si acte juridice cu titlu gratuit (dupa scopul urmarit la incheierea lor).
A.Actul juridic cu titlu oneros este acela in care, in schimbu folosului patrimonial procurat de o parte celeilalte parti, se urmareste obtinerea altui folos patrimonial (ex: contractul de vanzare-cumparare).
B.Actul juridic cu titlu gratuit este acela in care se procura un folos patrimonial fara a se urmari obtinerea altui folos patrim
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.