Actuala criza economica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Din cauza actualei crize economice a aparut intrebarea " este capitalismul pe moarte?". Mari banci internationale au dat faliment, piata imobiliara este in cadere. Solutia statelor la actuala criza si la falimentul bancilor si al corporatiilor este sa le nationalizeze. Astfel, Marea Britanie de exemplu a nationalizat Royal Bank of Scotland, Franta a deschis o linie de credit pentru sase din cele m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actuala criza economica

Din cauza actualei crize economice a aparut intrebarea " este capitalismul pe moarte?". Mari banci internationale au dat faliment, piata imobiliara este in cadere. Solutia statelor la actuala criza si la falimentul bancilor si al corporatiilor este sa le nationalizeze. Astfel, Marea Britanie de exemplu a nationalizat Royal Bank of Scotland, Franta a deschis o linie de credit pentru sase din cele mai mari banci ale statului,Olanda isi crediteaza principala companie de asigurari, pana si Romania se gandeste la nationalizare ca la o solutie optima daca principalele banci din tara s-ar afla in faliment.

Dar, daca marile banci si corporatii sunt nationalizate, mai exista proprietate privata, mai exista capitalism? Toate aceste nationalizari trimit cu gandul la socialism. In plina criza economica este usor ca oamenii sa se reorienteze catre ideologiile extremiste, intotdeauna din crizele capitalismului s-au hranit miscarile radicale. Asa cum dupa Marea Depresiune Economica din anii 30, invingatoare au iesit nu democratiile liberale sau capitaliste, ci dictatori precum Adolf Hitler, Iosif Vissarionovici Stalin sau Benito Mussolini, care au ajuns la conducerea unora dintre cele mai puternice state.

Este posibila si acum victorie a factiunilor extremiste?
In Islanda, de exemplu, oamenii au inceput sa devina foarte preocupati de criza, au inceput o serie de manifeste prin care cer demiterea guvernului si a guvernatorului Bancii Centrale care a nationalizat toate bancile.In Uniunea Europeana, unitatile bancare vor avea mai multa putere, in lunile premergatoare crizei s-a stabilit un plan care va avea rolul sa omogenizeze sistemul de reglementare din Uniune. Practic, este vorba de o centralizare a bancilor nationale,

Banca Centrala Europeana va avea mai multa putere, iar bancile nationale vor trebui sa se supuna reglementarilor acesteia. Sigur, ca deciziile si reglementarile Bancii Centrale Europene pot fi contestate de un anumit stat, sau de o anumita banca, insa accesul la aceasta va fi mult ingreunat. Ceea ce se intampla acum la nivelul unui stat, in care bancile sunt subordonate Bancii Nationale, se va intampla la nivel european, in sensul ca bancile nationale vor fi subordonate bancii central europene; iar accesul la aceasta nu este tocmai usor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.