Actorii Razboiului Rece - Uniunea Sovietica

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Implicarea Moscovei in relatiile internationale de dupa 1945 nu a avut la baza considerente privind democratizarea lumii. In analiza perioadei postbelice de catre grupul decizional sovietic prioritara a fost experienta trecutului, in care statul sovietic a fost izolat din cauza revolutiei bolsevice (1917). Pin urmare, studiul impactului a doua mari puteri antagonice a fost determinant pentru impli[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actorii Razboiului Rece - Uniunea Sovietica

Implicarea Moscovei in relatiile internationale de dupa 1945 nu a avut la baza considerente privind democratizarea lumii. In analiza perioadei postbelice de catre grupul decizional sovietic prioritara a fost experienta trecutului, in care statul sovietic a fost izolat din cauza revolutiei bolsevice (1917). Pin urmare, studiul impactului a doua mari puteri antagonice a fost determinant pentru implicarea Uniunii Sovietice in lumea post-conflict.

Opozitia dintre capitalism si socialism, intre democratie liberala si populara a dat continut adversitatii. Aceasta perceptie, intarita de victoria precara in razboiul mondial (distrugerile materiale suferite de teritoriul sovietic, deportarea unor intregi popoare - tatarii din Crimeea, cecenii etc. - acuzate de a fi colaborat cu germanii invadatori), impunea mobilizarea continua a societatii impotriva dusmanului. Frica de forta, de valorile liberale, de bunurile societatii de consum americane (Coca-Cola, ciocolata, chewing-gum etc.), care faceau de nedorit prezenta sovietica, au determinat strategia de politica externa a sovieticilor.

Distingem 3 directii principale, corespunzand la 3 modele de actiune:Sovieticii au dezvoltat, prin urmare, multiple variante de manifestare, in functie de tara. Nu au avut o viziune generala asupra ordinii internationale de dupa razboi. Existau, desigur, optiuni esentiale in legatura cu propria securitate. Modul in care urmau sa se structureze sistemul global de relatii ramanea sa fie negociat. Aceasta politica stratificata a Kremlinului a fost dificil de inteles de catre administratia americana. Analistii de la Washington au fundamentat planurile de viitor plecand de la comportamentul Uniunii Sovietice in Europa de est, care dadea impresia unei mari hotarari.

Ideea unui stat angajat in lupta pentru hegemonie mondiala a fost dominanta. Imaginea determinarii dictatorului Stalin a contribuit la perceptia americana si a grabit declansarea razboiului rece.
La nivelul anilor 1946-47, dupa demersurile lui W. Churchill, a presedintelui Truman si angajarea planului Marshall, liderii sovietici si-au asumat - desi nu l-au dorit explicit - razboiul rece (in jargon sovietic desemnat prin "lupta pentru pace").

In septembrie 1947 era infiintat Cominform-ul (Biroul Informativ al partidelor comuniste), ca organism de coordonare a actiunii comuniste internationale, si se dezvolta teoria celor doua lagare: socialist, condus de Uniunea Sovietica (al statelor care "luptau" pentru pace, libertate etc.) si capitalist (imperialist, exploatator), avand drept lider Statele Unite. Razboiul din Coreea (1950-1953) a demonstrat ca razboiul rece era in plina desfasurare, parand iminenta infruntarea directa dintre cele doua superputeri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.