Activitatile intreprinderii de servicii

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

2. Activitatea de investitii
Investitia inseamna utilizarea unui activ in calitate de capital in scopul obtinerii de profit. La nivelul unei intreprinderi de servicii, investitia devine o componenta importanta a functiei de cercetare-dezvoltare, concretizandu-se in extinderea bazei tehnico-materiale, modernizarea ori inlocuirea unor echipamente, retehnologizarea unor procese de productie or[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Activitatile intreprinderii de servicii

2. Activitatea de investitii
Investitia inseamna utilizarea unui activ in calitate de capital in scopul obtinerii de profit. La nivelul unei intreprinderi de servicii, investitia devine o componenta importanta a functiei de cercetare-dezvoltare, concretizandu-se in extinderea bazei tehnico-materiale, modernizarea ori inlocuirea unor echipamente, retehnologizarea unor procese de productie ori prestatie, in reparatii sau in dotari etc.

Fie ca se are in vedere investirea in propria activitate, fie in alte sectoare economice, investitia necesita activitati specifice dintre care nu pot lipsi: fundamentarea tehnico-economica, estimarea indicatorilor de eficienta, esalonarea lucrarilor propriu-zise de investitii, receptia si punerea in functiune, esalonarea recuperarii in timp, dar inainte de toate un plan de afaceri.In cazul investitiilor internationale, acestea pot lua forma de proprietati, bunuri, echipamente (investitii reale) sau de titluri de valoare sub forma actiunilor, certificatelor de depozit (investitii financiare).

3. Aprovizionarea
In general, aprovizionarea asigura bunurile si serviciile necesare consumului propriu, productiei, prestarilor sau revanzarii de catre o intreprindere.Cu alte cuvinte, prin aceasta principala componenta a functiei comerciale, se asigura disponibilitatea asupra factorilor de productie, in cantitatile necesare, la calitatea stabilita, la termenele optime, din orice sursa legala si la cele mai mici preturi.

Dintre functiile aprovizionarii amintim:
a) identificarea nevoilor proprii si a cererii clientilor;
b) depistarea surselor de aprovizionare;
c) contactarea si lansarea comenzilor;
d) primirea si receptia marfurilor si materialelor;
e) stocarea marfurilor si materialelor;

Spre exemplu, in cazul intreprinderii comerciale, aprovizionarea este deosebit de complexa; depinde de cerere, trebuie sa fie rapida, continua si eficienta. Personalul antrenat in aceasta activitate necesita o pregatire profesionala deosebita, trebuie sa fie punctual, corect, cinstit, la curent cu mersul fiecarei actiuni, informat cu evolutia pietei, cunoscator al preturilor si al particularitatilor cererii si ale marfurilor.

In cazul intreprinderii turistice bunurile necesare si serviciile utilizabile in procesul de desfasurare a activitatii pot fi considerate urmatoarele:
a)echipament turistic si hotelier;
b)utilaje necesare pastrarii si prepararii alimentelor;
c)echipamente pentru agrement turistic;
d)materii prime si materiale (pentru preparatele culinare, intretinere etc.);
e)marfuri diferite (tigari, bauturi alcoolice si nealcoolice;
f)prestatii turistice (spectacole, transport, revizii, reparatii etc.).

4. Transporturile
Ca sistem dinamic si rational, transporturile interne si internationale antreneaza numeroase mijloace tehnice, specifice, cai de comunicatie si un personal specializat, destinate deplasarii in timp si spatiu a marfurilor si persoanelor.In functie de mijloacele de transport folosite, activitatea de transport poate fi: rutiera, feroviara, aeriana, maritima, fluviala, subterana etc.

Transportul rutier realizeaza deplasarea marfurilor si oamenilor in timp si spatiu cu ajutorul autovehiculelor si al mijloacelor tractate.In turism formele de transport rutier utilizeaza numeroase mijloace si anume: bicicleta, motoreta, motocicleta, automobilul, microbuzul, autocarul si rulota.

In transportul marfurilor, mijloacele sunt de asemenea diverse: furgoneta, camionul, camionetele, izotermele, camioanele lungi cu remorca (denumite TIR-uri) etc.Transportul feroviar ramane cel mai ieftin mod terestru de transport si cu cea mai mare capacitate. In procesul de transport feroviar sunt utilizate vagoane specifice in functie de natura marfurilor: solide, lichide, vrac, ambalate, paletizate, containerizate.

Pentru turism, trenul ramane cel mai ieftin, dar poate fi utilizat si in calatorii de mare atractivitate cum sunt "Orient-Expresurile" care ofera un confort deosebit pentru cazare, afaceri si alimentatie publica. In acelasi sens, trebuie sa amintim autotrenurile care in afara pensiunii complete (cazare si servirea mesei) si agrementului, transporta si autoturismele unor turisti (pana la destinatia de unde acestia pot continua calatoria cu automobilele proprii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.