Activitatile comerciale

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Pentru a avea un comert durabil nu trebuie neglijate activitatile economice industriale si agricole.
•Sistemul barter practicat inainte de 1990, intre tarile comuniste a devenit desuet dupa 1990.
•De altfel, Romania a fost victima acestui sistem barter. Sunt inca state care-i datoreaza Romaniei sume impresionante de bani (Irak, Cuba) tocmai pentru ca relatiile comerciale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Activitatile comerciale

Pentru a avea un comert durabil nu trebuie neglijate activitatile economice industriale si agricole.
•Sistemul barter practicat inainte de 1990, intre tarile comuniste a devenit desuet dupa 1990.
•De altfel, Romania a fost victima acestui sistem barter. Sunt inca state care-i datoreaza Romaniei sume impresionante de bani (Irak, Cuba) tocmai pentru ca relatiile comerciale cu aceste state se bazau pe sistemul barter (petrol contra produselor romanesti exportate in Irak sau zahar din Cuba).

•Dupa 1990 se mai petrece un fenomen interesant si anume inversarea raporturilor import/export. Importurile au inceput sa fie tot mai mari determinand o dezechilibrare a balantei comerciale. Romania a devenit un consumator "fidel", dezechilibrele comerciale afectand balanta de plati a Romaniei, economia si scoietatea.Guvernul Romaniei a elaborat un Program de promovare a exportului cu scopul de a mai reduce din deficitul comercial negativ. S-a format un Consiliu de Export si s-au pus bazele unei strategii nationale de export.

Unul dintre aspectele viate este cel referitoare la stabilirea de acortduri bilaterale cu statele cu care Romania desfasoara activitati comerciale pntru a evita disfunctionalitati si neintelegeri pe piata comerciala.Problema exporturilor romanesti este ca nu exporta suficiente bunuri si servicii cu valoare adaugata ridicata, are prea putine brandingurin pentru sectoare si regiuni cu potential de export, nu sunt sustinute clusterele de export, definirea pietelor tinta ale Romaniei

•Din anul 2003, instrumentele de promovare a exportului au fost diversificate pe baza prevederilor OUG nr.120/2002, iar prin H.G. nr.296/2007, acestea au fost actualizate si armonizate cu prevederile legislatiei in domeniul ajutorului de stat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.