Activitati specifice pedagogiei Montessori

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

In cadrul metodei Montessori se regasesc teorii ale analizei si organizarii miscarii, multe tehnici de "interventie" psihomotorie; mai degraba de non-interventie, deoarece unul dintre principiile montessoriene sustine actiunea limitata a adultului asupra copilului, lasand acestuia din urma posibilitatea de a se dezvolta. Rolul adultului in educatia copiilor consta, conform principiilor montessorie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Activitati specifice pedagogiei Montessori

In cadrul metodei Montessori se regasesc teorii ale analizei si organizarii miscarii, multe tehnici de "interventie" psihomotorie; mai degraba de non-interventie, deoarece unul dintre principiile montessoriene sustine actiunea limitata a adultului asupra copilului, lasand acestuia din urma posibilitatea de a se dezvolta. Rolul adultului in educatia copiilor consta, conform principiilor montessoriene, in oferirea mijloacelor necesare, crearea si pregatirea unei ambiante asemanatoare celei din viata.

Adaptarea metodei, in acest cadru, ar consta in interventia dirijata a specialistului. Kinetoterapeutul intervine pe partea de motricitate globala si pe formarea si dezvoltarea deprinderilor motrice fine, psihopedagogul pe partea de stimulare a abilitatilor scolare, iar terapeutul ocupational se ocupa de integrarea acestor achizitii motrice si cognitive in viata cotidiana a copilului, pentru a-i asigura autonomia necesara spre care tindem cu totii atunci cand ne fixam obiectivele reabilitarii copilului cu deficiente neuromotorii. Echipa de interventie multidisciplinara si colaborarea reala intre membrii ei ar avea un rol insemnat in integrarea in societate a copilului cu deficiente neuromotorii.

Prin incercari si erori repetate copilul isi insuseste o deprindere, reducand-o apoi la automatizarea miscarii selectionate dupa tatonare, acesta fiind un aspect al inteligentei senzorimotorii. Multitudinea miscarilor haotice ofera un mare numar de solutii in atingerea unui scop. Fara aceste solutii alternative, comportamentul nostru ar fi rigid, inflexibil. Apar doua solutii, stabilitate si flexibilitate, cand urmarim felul in care copiii isi insusesc schemele de miscare. Piaget a urmarit primele raspunsuri ale abilitatilor primare ale copilului, acestea sunt:

fixarea privirii si apoi atingerea obiectului urmarit, diferentiind proprietatile propriilor segmente (mana) si de cele ale mediului inconjurator (jucarie), precum si spatiul care le separa. Tranzitia de la miscarea haotica la cea de atingere voluntara se face pe diverse cai, urmarind schimbarile din miscarea precursoare (rasucire si scuturare), pana se ajunge la selectia unor pattern-uri stabile, manifestate prin atingere si apoi prin prindere.

Engramele pentru activitati obisnuite umane incep in copilarie si se mentin toata viata; astfel omul poate recunoaste o situatie si o poate compara cu altele intalnite in trecut, dar poate intalni si situatii noi pentru care nu are formate deprinderi. Raspunsul va fi corelat si ajustat acestei noi situatii. Abilitatile de recunoastere a unei noi situatii, de a da raspunsul cel mai adecvat, au doua proprietati: una stabila si una flexibila in toate activitatile si sunt rezultatul repatizarii si naturii dinamice in sistemul de dezvoltare. Astfel nicio abilitate nu este dobandita separat de dezvoltarea mentala a activitatii motrice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.